Αρχική Eπικαιρότητα Έλεγχοι και για ξέπλυμα χρήματος σε 980 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής

Έλεγχοι και για ξέπλυμα χρήματος σε 980 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής

Το 2022 οι φορολογικές αρχές απέστειλαν στην Αρχή για το ξέπλυμα 980 υποθέσεις φορολογούμενων με μεγάλη φοροδιαφυγή και υψηλά χρέη στην εφορία. Η Αρχή ζήτησε από την ΑΑΔΕ στοιχεία για 496 υπόπτους για ξέπλυμα.

Στο άνοιγμα εκατοντάδων φακέλων με υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, απάτης στο ΦΠΑ, υψηλών χρεών στην εφορία και ξεπλύματος μαύρου χρήματος προχωρούν οι ελεγκτικές αρχές, ενώ βάζουν στο στόχαστρο και περιπτώσεις «εξαφανισμένων» εμπόρων και επαγγελματιών.

Σύμφωνα το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για το 2023 ερευνώνται 900 ύποπτες υποθέσεις από τις οποίες 470 έχουν να κάνουν με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, κατασχεμένα στοιχεία και αρχεία, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, 170 αφορούν στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης και στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και τουλάχιστον 155 υποθέσεις σχετίζονται με απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το 2022 οι φορολογικές αρχές απέστειλαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 980 υποθέσεις φορολογούμενων με μεγάλη φοροδιαφυγή και υψηλά χρέη στην εφορία για να διερευνηθούν και για ξέπλυμα χρήματος, ενώ από την πλευρά της η Αρχή ζήτησε από την ΑΑΔΕ στοιχεία για 496 πρόσωπα που θεωρούνται  ύποπτα για ξέπλυμα.

Ειδικότερα:

  • Οι φορολογικές αρχές απέστειλαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 376 υποθέσεις για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, με τους υπόχρεους να ελέγχονται και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στην Αρχή για το ξέπλυμα παραπέμφθηκαν 376 υποθέσεις ιδιωτών ή νομικών προσώπων, που κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ ή συνολικά 1,57 δισ. ευρώ.
  • Παραπέμφθηκαν 604 φορολογούμενοι, με χρέη προς την Εφορία συνολικού ύψους 552,5 εκατ. ευρώ. Ο καθένας χρωστάει πάνω 50.000 ευρώ και όλοι θα ελεγχθούν και για πιθανή εμπλοκή τους σε ξέπλυμα χρήματος. Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στην ΑΑΔΕ αιτήματα παροχής πληροφοριών για συνολικά 496 πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, και ζητεί από τις φορολογικές αρχές στοιχεία για τα εισοδήματα και την περιουσία που δηλώνουν στην εφορία προκειμένου να συνεχιστεί σε βάθος η έρευνα.
  • Τα 496 πρόσωπα που τέθηκαν στο στόχαστρο της Αρχής, προέκυψαν από τη διερεύνηση μόλις 104 υποθέσεων. Η Αρχή για το ξέπλυμα λαμβάνει πληροφορίες και αξιοποιεί αναφορές για ύποπτες συναλλαγές από αστυνομικές, φορολογικές, τελωνειακές, δικαστικές και άλλες αρχές από το εξωτερικό ή από το εσωτερικό και από οποιαδήποτε πηγή.

Σημειώνεται ότι στοιχεία για ύποπτες συναλλαγές αποστέλλουν:

α) Τα πιστωτικά ιδρύματα και κάθε πιστωτικός φορέας του ν. 4438/2016 (Α΄ 220).

β) Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.

γ) Οι ορκωτοί ελεγκτές – λογιστές και οι εταιρείες ορκωτών ελεγκτών – λογιστών που έχουν εγγραφεί στο δημόσιο μητρώο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, καθώς και οι ιδιώτες ελεγκτές.

δ) Οι εξωτερικοί λογιστές – φοροτεχνικοί και τα νομικά πρόσωπα παροχής λογιστικών – φοροτεχνικών υπηρεσιών.

ε) Οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι όταν συμμετέχουν, ενεργώντας εξ ονόματος και για λογαριασμό των πελατών τους, σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ή συναλλαγές επί ακινήτων και όταν βοηθούν στον σχεδιασμό ή στη διενέργεια συναλλαγών για τους πελάτες τους.

Παράλληλα η Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων ολοκλήρωσε 176 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος για άλλες 175 νέες υποθέσεις. Οι έρευνες αποκαλύπτουν φυσικά και νομικά πρόσωπα που χαρακτηρίζονται, ως «εξαφανισμένοι έμποροι» και οι φορολογικές αρχές προχώρησαν  στην απενεργοποίηση 147 ΑΦΜ. Σημειώνεται ότι το 2021 είχαν απενεργοποιηθεί 139 ΑΦΜ και το 2020 144 ΑΦΜ για απάτες στον τομέα του ΦΠΑ.