O Σύλλογος Πυροπροστασίας Δασών Κορίνθου και πρόεδρος του ευχαριστούν απο καρδιάς για την υποστήριξη τους, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την Εθνική Τράπεζα για την ενίσχυσή τους σε εξοπλισμό καί την εκπαίδευση των εθελοντών πυροσβεστών.
Οι εθελοντικές ομάδες δασοπυροπροστασίας βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή των δασικών πυρκαγιών, συνεισφέροντας καίρια στο έργο των αρμόδιων κρατικών φορέων. Γι’ αυτό και η ενίσχυσή τους σε εξοπλισμό, αλλά και τεχνογνωσία, είναι απαραίτητη προκειμένου να συνεχίσουν να αποτελούν ένα κρίσιμο κρίκο του εθνικού συστήματος δασοπυροπροστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, στο πρόγραμμα κλήθηκαν να δηλώσουν συμμετοχή 149 εθελοντικές ομάδες με εντατική ενασχόληση στο αντικείμενο, από τις οποίες οι 98 ανταποκρίθηκαν στη διαδικασία αξιολόγησης. Για την επιλογή των συνολικά 50 ομάδων που ενισχύονται, το WWF Ελλάς ακολούθησε μία δοκιμασμένη μεθοδολογία, μέσα από ερωτηματολόγια, προσωπικές συνεντεύξεις, αλλά και επιτόπιες επισκέψεις, ώστε να κατανοήσει το εύρος των δράσεων των ομάδων, καθώς και να αποτυπώσει με ακρίβεια τις ανάγκες τους σε εξοπλισμό. Η συγκεκριμένη μεθοδολογία επέτρεψε τη σε βάθος ανάλυση και κατέδειξε μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων, τις πλέον ευάλωτες περιοχές και ομάδες. Ενδεικτικά, εντοπίστηκαν ομάδες που είτε καλύπτουν περιοχές που δεν διαθέτουν κρατικές πυροσβεστικές δυνάμεις ή όπου αντικειμενικά η επέμβαση αυτών καθυστερεί λόγω απόστασης, είτε βρίσκονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου για δασικές πυρκαγιές ή και σε πυρόπληκτες περιοχές, στις οποίες αναμένεται φυσική αναγέννηση του δάσους, οπότε και χρειάζεται να προστατευθούν ακόμα πιο εντατικά από τις ομάδες.
Ειδικότερα, κατά την περίοδο Ιούνιος 2022 – Ιανουάριος 2023, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 80 αυτοψίες σε ομάδες ανά την επικράτεια, από τη Ρόδο μέχρι τον Έβρο και από τη Σάμο μέχρι την Κεφαλονιά. Για την κάθε ομάδα που τελικά επιλέχθηκε ύστερα από αυτή την εκτεταμένη αξιολόγηση, καταρτίστηκε ένα πλήρως εξατομικευμένο πλάνο ενίσχυσης λαμβάνοντας υπόψη διάφορα κριτήρια, όπως: τον τομέα δράσης της και τα γεωγραφικά δεδομένα που υπαγορεύουν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών, την τακτική δράσης της κάθε ομάδας και την υφιστάμενη δυναμική της σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε αιτήματα που μπορούν να έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, όπως είναι για παράδειγμα η δημιουργία πεζοπόρων τμημάτων και ο κατάλληλος εξοπλισμός τους, ώστε να μπορούν να επέμβουν και σε γειτονικούς τομείς, καθώς και η αναβάθμιση των οχημάτων άμεσης επέμβασης. Βάσει αυτών των κριτηρίων, επιλέχθηκαν υλικά κατάλληλων προδιαγραφών ανά κατηγορία εξοπλισμού, ώστε να επιτευχθεί η ουσιαστική αναβάθμιση του έργου κάθε ομάδας, εστιάζοντας κυρίως στην ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού.
Παράλληλα, το διάστημα Απρίλιος-Μάιος 2022 πραγματοποιήθηκε ο 1ος κύκλος εκπαιδευτικών εργαστηρίων, στον οποίο συμμετείχαν 53 εθελοντικές ομάδες από διάφορες περιοχές της χώρας (Αττική, Σάμος, Νότιο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος), ενώ ο 2ος κύκλος εργαστηρίων ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Στόχος είναι η παροχή εξειδικευμένης γνώσης στους εθελοντές δασοπυροσβέστες για τα ζητήματα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ασφάλεια κατά τη δράση τους στο πεδίο. Επίσης, μέσω των εργαστηρίων, ενισχύεται η κατανόηση του ιδιαίτερα σημαντικού ρόλου που έχουν οι εθελοντές στην προστασία της φυσικής αναγέννησης της δασικής βλάστησης ύστερα από πυρκαγιά, καθώς η προστασία των εκτάσεων αυτών από νέες πυρκαγιές είναι επιτακτική για πολλά χρόνια μετά την καταστροφή.