Στην ενίσχυση της Δημόσιας Φαρμακευτικής Δαπάνης προχωρά άμεσα το Υπουργείο Υγείας «εκμεταλλευόμενο» τις δεσμεύσεις του απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σχετικά με τη συμβολή του στη μείωση του clawback. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του Υπουργείου Υγείας, έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 12/4 κοινή συνάντηση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών δηλαδή με τους επικεφαλής των: ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας), ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας), PIF (PhARMA Inovvation Forum) και ΣΑΦΕΕ (Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων.
Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα κατά 150-200 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών για μείωση του clawback. Όπως είναι γνωστό επειδή ο προϋπολογισμός για την κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων πολιτών, δεν ξεπερνά τα 2,6-2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, το υπόλοιπο ποσό το καλύπτον οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) και των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate). Μάλιστα για το 2023, οι συνολικές επιβαρύνσεις αναμένεται να προσεγγίσουν τα 2 δισ. ευρώ.
Το Υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί να μειώσει τις επιβαρύνσεις αυτές και αν δεν το καταφέρει θα πρέπει να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο ένα συγκεκριμένο ποσό.
Στην αυριανή λοιπόν συνάντηση, την οποία έχουν ζητήσει ήδη εδώ και μια εβδομάδα οι φαρμακευτικές εταιρείες, υπάρχει μια ευρεία ατζέντα θεμάτων όμως φαίνεται πως το κύριο θέμα θα είναι το πως θα κατανεμηθούν τα 150 εκατ. ευρώ και ίσως ακόμη 50 εκατ. ευρώ που αφορούν τη συμμετοχή του Δημοσίου στο clawback των φαρμακευτικών εταιρειών για τα έτη 2022 και 2023. Δηλαδή τι ποσό θα χρηματοδοτήσει τον κάθε ξεχωριστό κλειστό προϋπολογισμό (Ιδιωτικά Φαρμακεία, Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ/ΦΥΚ και Νοσοκομεία)