Τον απεγκλωβισμό άλλων 13 Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης το υπουργείο Εξωτερικών . Τα 13 άτομα έφτασαν αργά το βράδυ της Τρίτης με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, στο Αμμάν της Ιορδανίας ενώ ανάμεσα στους απεγκλωβισθέντες, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, συμπεριλαμβάνεται ο Μητροπολίτης Νουβίας κ.κ. Σάββας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στην Γερμανίδα ομόλογό του, Ανναλένα Μπέρμποκ, για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα της στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.
«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Ενωμεταξύ, τον δρόμο προς την πατρίδα θα πάρει σήμερα, Τετάρτη, η νέα ομάδα Ελλήνων που απεγκλωβίστηκε από το Σουδάν τις προηγούμενες ώρες.
Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ το δεύτερο αεροσκάφος C-27 με την μεταφορά των Ελλήνων από το Σουδάν αναμένεται να προσγειωθεί στις 4 το απόγευμα στο Αεροδρόμιο της Τανάγρας. Πρόκειται για το αεροσκάφος το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο και προσγειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Τζιμπουτί. Το αεροσφκάφο της Πολεμικής Αεροπορίας κατευθύνεται ήδη προς την Άκαμπα της Ιορδανίας.
Αυτή θα είναι η δεύτερη επιχείρηση μεταφοράς Ελλήνων από το Σουδάν καθώς το πρωί της Τρίτης προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το πρώτο C-27 μεταφέροντας 17 άτομα.
«Είδα να σκοτώνουν ανθρώπους στη μέση του δρόμου»
Για τις δραματικές ώρες που έζησε στο Σουδάν μέχρι τον ασφαλή απεγκλωβισμό του και την επιστροφή στην Ελλάδα περιέγραψε ο Χρήστος Δέδες, ο οποίος βρέθηκε εγκλωβισμένος σε ξενοδοχείο του Σουδάν.
«Ξαφνικά το Μεγάλο Σάββατο στο Χαρτούμ, γύρω στις 12 η ώρα το μεσημέρι αρχίσαμε να ακούμε ριπές. Ήμουν στο ξενοδοχείο και οι ριπές ήταν στα 500 μέτρα από εμάς. Άρχισαν να κλιμακώνεται η ένταση, ξεκίνησαν μάχες, ξεκίνησαν να χτυπάνε το αεροδρόμιο κι κάποια άλλα σημεία», είπε ο κ. Δέδες ο οποίος είχε βρεθεί στο Σουδάν για δουλειά.
Όπως είπε η οδηγία που είχαν από τον πρόξενο του Σουδάν, Γεράσιμο Παγουλάτο ήταν «να μην πλησιάζουμε παράθυρα να μην βγαίνουμε έξω,. Γιατί υπήρχαν πολλές αδέσποτες σφαίρες. Ήταν περίεργο, κοιμόσουν το βραδύ και άκουγες να χτυπούν τον τοίχο».
Περιγράφοντας τις εικόνες που αντίκρισε είπε ότι «κάθε μέρα οι μάχες ήταν και πιο σκληρές. Χρησιμοποιούσαν και οι δυο, πολύ ισχυρά όπλα και όταν ο στρατός πιστεύω αντιμετώπιζε πρόβλημα, έστελνε αεροπλάνα. Ο ύπνος δεν ήταν καλός, γιατί κοιμόσουν και άκουγες έναν ισχυρό κρότο δίπλα σου. Είναι αληθινές οι εικόνες με τα πτώματα στους δρόμους. Εμείς κοιτώντας μία μέρα τον δρόμο, πέρασαν δύο ημιφορτηγά και τα γαζώσανε, τους σκοτώσανε όλους εκεί μέσα και τους άφησαν εκεί. Ήταν όλα τόσο ξαφνικά».
Όσον αφορά την επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους είπε ότι «η έξοδός μας έγινε μέσω της Πρεσβείας της Πορτογαλίας. Μας έστειλαν ένα αυτοκίνητο, εχθές στις 4 το πρωί, φύγαμε από εκεί πήγαμε στο πολεμικό αεροδρόμιο, περίπου στις 2 ώρες απόσταση από το ξενοδοχείο και φύγαμε με τους Ιταλούς κομάντο. Την ώρα που φύγαμε ακούγαμε κάποιες ριπές, δεν είχε ξεκινήσει ακόμα η μάχη αλλά περάσαμε από πολλά checkpoints, ίσως περισσότερα από 30, και στρατιωτικών και παραστρατιωτικών. Υπήρχε άτυπη συμφωνία να φύγουν οι άμαχοι. Ο οδηγός ήταν από την πορτογαλική πρεσβεία. Ήταν στο αεροδρόμιο Ιταλοί, Γερμανοί και Γάλλοι απλά έτυχε εμείς να φύγουμε με τους Ιταλούς με ένα μεταγωγικό».
«Ήμουν αισιόδοξος, με ανησυχούσε όμως το εάν κοβόταν η επικοινωνία και χρειαζόταν να φύγουμε από το ξενοδοχείο, γιατί τότε θα ήμασταν χαμένοι στο Σουδάν. Δεν θα ήξερε κανείς που ήμασταν και δε θα μπορούσαμε να ειδοποιήσουμε κάποιον ευκολά. Στο ξενοδοχείο ήμασταν οι μόνοι πελάτες δεν υπήρχαν άλλοι» πρόσθεσε τέλος ο κ. Δέδες.