Στους έξι ανέρχονται οι θάνατοι μικρών παιδιών από στρεπτόκοκκο το 2023 στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μετά την τραγική είδηση του θανάτου του 8χρονου από τη Νάουσα Ημαθίας λόγω του ίδιου μικροβίου.
Στη χώρα μας και με δεδομένο ότι ο στρεπτόκοκκος δεν επιτηρείται, ήταν γνωστά έως σήμερα και πριν τον θάνατο του 8χρονου τρία θανατηφόρα περιστατικά εξαιτίας του στρεπτόκοκκου ομάδας Α. Συγκεκριμένα, αφορούσαν σε δύο παιδιά 6 ετών και ένα παιδί 18 μηνών, χωρίς να υπάρχει επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ τους. Οι θάνατοι καταγράφηκαν στις 10/02/2023, 24/02/2023 και 23/3/2023, αντίστοιχα.
Υπενθυμίζει δε ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο GAS μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS.
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά, δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο και κυτταρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, τα σοβαρά περιστατικά από στρεπτόκοκκο είναι σπάνια. Συνήθως, ο στρεπτόκοκκος εντοπίζεται στα ιατρεία των παιδιάτρων και αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβίωσης για δέκα ημέρες. «Σπανίως, και κάτω από διάφορους παράγοντες, το μικρόβιο ξεφεύγει και περνά στην κυκλοφορία του αίματος, προσβάλλοντας αρκετά όργανα, όπως οι πνεύμονες. Η λοίμωξη είναι πολύ σοβαρή σε αυτή την περίπτωση», σημειώνει ο κ. Νταλούκας, και προσθέτει: «Αυτό που πρέπει να κάνει ένας γονέας είναι εάν πονάει ο λαιμός του παιδιού και έχει πυρετό να τον πάει στον παιδίατρο. Ή να επικοινωνήσει μαζί του. Από την πρώτη ημέρα του πυρετού. Δεν πρέπει οι γονείς να περιμένουν από μόνοι τους τρεις ημέρες, είναι ένας μύθος. Η όποια αναμονή αποφασίζεται από το γιατρό, που έχει και την ευθύνη».