Στην εν λόγω σύσκεψη, με τη συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών Αργολίδας Γιάννη Μαντζούνη και Περιβάλλοντος Τάσου Γανώση, υπηρεσιακών στελεχών της Π.Ε. καθώς και εκπροσώπων από το σύνολο σχεδόν των ΤΟΕΒ της Περιφερειακής Ενότητας εξετάστηκε ακόμα όλο το πλέγμα των έργων που γίνονται στον νομό, είτε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είτε από την Περιφέρεια.
Κατά την συζήτηση έγινε βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προτεραιοποίηση των ζητημάτων και των αναγκών των ΤΟΕΒ και συμφωνήθηκε ότι οι εν λόγω οργανισμοί, βραχυπρόθεσμα, θα λάβουν α) από τους ΚΑΠ 20% ένα ποσό που θα μπορούσε να φθάσει μέχρι και 200.000 ευρώ και β) από το ΠΔΕ μια πίστωση της τάξης των 450.000 ευρώ, ώστε να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις στις υποδομές και τα δίκτυά τους.
Για μία ακόμα φορά, διαπιστώθηκε το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει, καθώς τα χρέη των ΤΟΕΒ εγγίζουν τα 3 εκ ευρώ, με συνέπεια ο ΓΟΕΒ να είναι αντιμέτωπος με ανοίγματα της τάξης των 3,5 εκ ευρώ.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα του ενεργειακού κόστους που προκύπτει για τους πιο πάνω οργανισμούς, οι εκπρόσωποι των οποίων ενημερώθηκαν από τον περιφερειάρχη Π. Νίκα σχετικά με την δρομολόγηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου -στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ- του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μεγαλόπολη, για την δημιουργία του οποίου έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα αναφορικά με τις χρήσεις γης.
Τονίστηκε, επιπλέον, ότι είναι απολύτως αναγκαίο να αλλάξει το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο των ΓΟΕΒ / ΤΟΕΒ, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν ουσιαστικά οι ΑΠΕ για την επίλυση του προβλήματος της ενέργειας.
Οσον αφορά στον ΓΟΕΒ Αργολίδας, εξ άλλου, επισημάνθηκε ότι με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει αρχίσει να μπαίνει σε σειρά μετά από 20 χρόνια απραξίας.
Τέλος, συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με καθαρισμούς αρδευτικών αλλά και οδικών δικτύων, ενώ η σύσκεψη θα επαναληφθεί σε δύο μήνες από τώρα, ώστε να διαπιστωθεί η εξέλιξη στην υλοποίηση των αποφάσεων που ελήφθησαν.
ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν τα έργα του πρωτογενή τομέα στην Αργολίδα, για τα οποία τονίστηκε ότι όσον αφορά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουν ενταχθεί στο ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης), αφ’ ενός τα έργα μεταφοράς νερού από την διώρυγα του Ανάβαλου στην περιοχή Ασίνης, τμήμα Αρια έως δεξαμενή Ταλιωτη, με προϋπολογισμό 2.199.759,81 ευρώ και αφ’ ετέρου η προμήθεια αντλητικού συγκροτήματος παροχής 8.000 κ.μ. και ομαλού εκκινητή στο κεντρικό αντιλιοστάσιο του Ανάβαλου, στο Κιβέρι, με προϋπολογισμό 1.395.000 ευρώ.
Ακόμα, αναφέρθηκαν έργα της Περιφέρεια Πελοποννήσου που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και συγκεκριμένα α) η αντικατάσταση τμήματος αγωγού μεταφοράς νερού από τον Ανάβαλο στην περιοχή Ιρίων έργο με προϋπολογισμό 288.800 ευρώ, β) η αποκατάσταση του αγωγού του αρδευτικού δικτύου Ανάβαλου στο Παναρίτι με προϋπολογισμό 73.882,24 ευρώ γ) η επέκταση του δικτύου του ΤΟΕΒ Παναριτίου με προϋπολογισμό 81.752,31 ευρώ και δ) τα αρδευτικά του ΤΟΕΒ Κουτσοποδίου με προϋπολογισμό 110.000 ευρώ.
Σε εξέλιξη, τέλος, βρίσκονται από πλευράς Περιφέρειας τα αρδευτικά έργα στον πρώην Δήμο Ασίνης με προϋπολογισμό 547.483 ευρώ, κσθώς και το αρδευτικό δίκτυο ΤΟΕΒ Ηρας Κουρτακίου με προϋπολογισμό 128.528,25 ευρώ
ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Οσον αφορά στα έργα με φορέα υλοποίησης το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρίσκονται σε εξέλιξη η μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα του Ανάβαλου α) σε Ασκληπιείο και Επίδαυρο, με προϋπολογισμό 15.455.764, 81 ευρώ και β) σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας, με προϋπολογισμό 8.204.760,07 ευρώ.
Αμεσα δημοπρατείται, εξ άλλου, η μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από τα δίκτυα του Ανάβαλου στον Δήμο Ερμιονίδας με προϋπολογισμό 52.999 ευρώ, ενώ θα γίνει επαναδημοπράτηση για τις βελτιώσεις έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα του Ανάβαλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, με προϋπολογισμό 8.370.000 ευρώ.