Αρχική Eπικαιρότητα Τα πρώτα 24ωρα της νέας Βουλής: H ορκωμοσία, η εκλογή προέδρου, οι...

Τα πρώτα 24ωρα της νέας Βουλής: H ορκωμοσία, η εκλογή προέδρου, οι κόντρες και τα… στυλιστικά

Με μικροεντάσεις, χωροταξικές διαμαρτυρίες, στιλιστικές παραφωνίες και παραβίαση σταθερών κοινοβουλευτικών παραδόσεων ολοκληρώθηκε το πρώτο διήμερο της νέας Βουλής που είχε ως ημερήσια διάταξη την ορκωμοσία των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας και τις αρχαιρεσίες ανάδειξης του προεδρείου.

Ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής με την συντριπτική στήριξη της Ολομέλειας. Συνολικά 249 βουλευτές από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Τασούλα ο οποίος ξεκίνησε την τρίτη θητεία στο αξίωμα πίνοντας το ρεκόρ που κατείχαν οι Αθανάσιος Τσαλδάρης και Απόστολος Κακλαμάνης.

Στις τρεις πρώτες θέσεις αντιπροέδρων εξελέγησαν οι βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιώργος Γεωργαντάς και Θανάσης Μπούρας με 269 «υπέρ» και 30 «παρών». Από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αντιπρόεδροι της Βουλής αναδείχθηκαν η κυρία Ολγα Γεροβασίλη και ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αντίστοιχα με 270 «ναι». Στις υπόλοιπές δύο θέσεις τοποθετήθηκαν οι Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ) με 269 υπερ και Βασίλης Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση) με 256 υπερ καθώς οι υποψήφιοι από «Σπαρτιάτες», «Νίκη» και «Πλεύση Ελευθερίας καταψηφίστηκαν.

Όπως είχε γίνει γνωστό η Νέα Δημοκρατία είχε ξεκαθαρίσει ότι θα εμποδίσει την εκχώρηση κοινοβουλευτικών αξιωμάτων στην ΚΟ των Σπαρτιατών μετά την δημόσια στήριξη που παρείχε ο επικεφαλής της Βασίλης Στίγκας στον Ηλία Κασιδιάρη. Αντίστοιχη πολιτική στάση πήραν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Από την άλλη πλευρά Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας δήλωσαν ότι δεν θα στηρίξουν τις υποψηφιότητες των υπόλοιπων κομμάτων για τις θέσεις των αντιπροέδρων επικαλούμενοι λόγους αρχής και όχι λόγους που σχετίζονται με τα πρόσωπα. Με τον τρόπο αυτό «έσπασαν» την κοινοβουλευτική παράδοση συναίνεσης για την εκλογή του προεδρείου και εισέπραξαν ως απάντηση από τις άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες την «καταψήφιση». Οι υποψήφιοι που τελικά δεν εξελέγησαν για το αξίωμα του αντιπροέδρου ήταν ο Πέτρος Δημητριάδης (Σπαρτιάτες), Γιώργος Αποστολόπουλος (Νίκη) και Μιχάλης Χουρδάκης (Πλεύση Ελευθερίας).

Η ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος της ψηφοφορίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο καθώς η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε το λόγο προκειμένου να ενημερωθεί για το τι ψήφισαν οι υπόλοιποι βουλευτές. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Βουλής δεν της επέτρεψε να μιλήσει εξηγώντας ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί οδήγησε την κυρία Κωνσταντοπούλου να καταγγείλει τους βουλευτές της ΝΔ για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά και bulling και το προεδρείο για πανικό.

«Οταν πήρα το λόγο να διευκρινίσω την ψήφο της Πλεύσης Ελευθερίας (σ.σ. για την εκλογή προεδρείου) δέχθηκα γιουχαΐσματα και bulling. Επειδή ως γυναίκα αρχηγός κόμματος και πρώην πρόεδρος της Βουλής θέλησα να δικαιολογήσω την ψήφο μας. Αυτό αποτελεί κακή αρχή» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Το δεύτερο ανησυχητικό δείγμα είναι ότι όταν ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία και ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα ζήτησα τον λόγο για να ενημερωθώ για το τι ψήφισαν στους αντιπροέδρους και επικράτησε αντικοινοβουλευτικός πανικός από τον πρόεδρο της Βουλής. Η ψηφοφορία είναι φανερή δεν ανακοινώθηκε και θέλησα να ενημερωθώ να πληροφορηθώ για το αποτέλεσμα».

Χωροταξία

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ανάγει ως μείζον ζήτημα άμεσης αντιμετώπισης το χωροταξικό της Ολομέλειας επιμένοντας ότι οι βουλευτές των Σπαρτιατών πρέπει να μετακινηθούν σε άλλο σημείο της αίθουσας.

Ηέα αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Ολγα Γεροβασίλη επιχείρησε να προσεγγίσει τον κ. Τασούλα και να τον πείσει να αλλάξει το χωροταξικό ώστε ΣΥΡΙΖΑ και Σπαρτιάτες να μην είναι σε όμορα έδρανα. Είχε προηγηθεί η επιστολή διαμαρτυρίας που επέδωσε ο επικεφαλής της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωκράτης Φάμελλος στον Πρόεδρο της Βουλής υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι παραβιάζονται οι κανόνες του κοινοβουλευτισμού.

Πάντως, κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι επιμένουν πως οι θέσεις «μάχης» που έχουν πάρει τα κόμματα την Ολομέλεια δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Δείτε φωτογραφίες από τη δεύτερη μέρα της νέας Βουλής:

tasoylas_arthro
Επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας
psifoforia_vouli__10_
Κυριάκος Μητσοτάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης
psifoforia_vouli__11_
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
psifoforia_vouli__2_
Κωνσταντίνος Τασούλας
psifoforia_vouli__3_
Έλενα Ακρίτα (αριστερά) και Ράνια Θρασκιά (δεξιά)
psifoforia_vouli
psifoforia_vouli__24_
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συζήτηση με την Νίκη Κεραμέως
psifoforia_vouli__6_
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας (δεξιά) συζητά με τους βουλευτές της Νίκης
psifoforia_vouli__5_
Ντόρα Μπακογιάννη – Κυριάκος Μητσοτάκης
psifoforia_vouli__7_
Δημήτρης Νατσιός
psifoforia_vouli__8_
Κωνσταντίνος Τασούλας, Κυριάκος Πιερρακάκης και Κυριάκος Μητσοτάκης συζητούν πριν την έναρξη της διαδικασίας
psifoforia_vouli__9_
psifoforia_vouli__13_
Ο βουλευτής της Νίκης, Γιώργος Αποστολάκης, ανακοίνωσε το «παρών» του κόμματός του για τον Κωνσταντίνο Τασούλα
psifoforia_vouli__16__2
Άδωνις Γεωργιάδης
psifoforia_vouli__19_
Στο κέντρο ο Γιάννης Πλακιωτάκης που προτάθηκε από τη ΝΔ για τη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής
psifoforia_vouli__20_
Σωκράτης Φάμελλος και Όλγα Γεροβασίλη
psifoforia_vouli__35_
Δημήτρης Κουτσούμπας, Αλέξης Τσίπρας
psifoforia_vouli__18_
Νικήτας Κακλαμάνης
tzanakopoylos
Απομονωμένος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος
psifoforia_vouli__37_
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοινώνει το «παρών» από την Πλεύση Ελευθερίας
psifoforia_vouli__23_
Γιώργος Παπανδρέου και Παύλος Γερουλάνος
psifoforia_vouli__27_
Νίκη Κεραμέως – Κυριάκος Μητσοτάκης-Νότης Μηταράκης-Κωνσταντίνος Τασούλας
tzakri
Θεοδώρα Τζάκρη
psifoforia_vouli__25_
Παύλος Χρηστίδης
psifoforia_vouli__29_
Ντόρα Μπακογιάννη – Όλγα Κεφαλογιάννη
xrysoxoidis_apostolaki
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μιλένα Αποστολάκη
axtsioglou
Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος
tasoulas-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωνσταντίνος Τασούλας μετά την εκλογή του δεύτερου στη θέση του Προέδρου της Βουλής

Παπαγαλάκια

Στο στόχαστρο των χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπήκαν και οι στιλιστικές επιλογές ορισμένων βουλευτών κατά την ορκωμοσία. Τα περισσότερα πυρά δέχθηκαν τα παπαγαλάκια που κοσμούσαν το πουκάμισο του Σπύρου Μπιμπίλα και το ντεκολτέ της Τζώρτζια Κεφαλά.

Ο κ. Μπιμπίλας απάντησε στους επικριτές του λέγοντας πως «Δεν με αφορούν οι σχολιασμοί των άλλων ανθρώπων γιατί ακούω συνέχεια σχόλια από εδώ και από εκεί. Εγώ είμαι ο Σπύρος Μπιμπίλας και θα είμαι στη Βουλή έτσι όπως με γνωρίζετε. Δεν πρόκειται να αλλάξω και να κάνω κάτι άλλο από αυτό που είμαι και θα αγωνίζομαι με τον τρόπο που έχω αγωνιστεί. Όσον αφορά στα παπαγαλάκια, όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι ζω με πολλούς παπαγάλους, ό,τι αγαπάω τα ζώα και η Πλεύση Ελευθερίας θα αγωνιστεί και για τα ζώα. Ήταν συμβολικό το πουκάμισό μου»

Από την πλευρά της η κυρία Κεφαλά «Κάποια στιγμή, αργά και βασανιστικά ίσως, ο κόσμος μέσα και έξω απ τη Βουλή θα σταματήσει να υποκρίνεται. Ο καθένας θα κάνει το υπέροχο ταξίδι της ζωής του με τον τρόπο που επιθυμεί και θα ψάχνει τον εαυτό του χωρίς να κρίνει τους αλλους. Αυτόν τον κόσμο ονειρεύομαι. Το αν τα κίτρινα ξυρισμένα μαλλιά, το ντεκολτέ ή τα γυαλιά προσθέτουν ή αφαιρούν σοβαρότητα το αφήνω στα υπέροχα μυαλά σας».