Οι πολλές και «επίμονες» πυρκαγιές που μετέτρεψαν σε στάχτη 507.910 στρέμματα σε Αττική, Βοιωτία, Κόρινθο, Ρόδο, Μαγνησία και Κέρκυρα προκάλεσαν μια πρωτοφανή κινητοποίηση των εναέριων μέσων, με τα πυροσβεστικά Canadair και PZL να πραγματοποιούν 587 εξόδους, όπως ονομάζονται στην αεροπορική «γλώσσα» οι απογειώσεις των αεροσκαφών από τις βάσεις τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, μόνο τον Ιούλιο, τα Canadair CL-215 και CL-415 έγραψαν 721 ώρες σε αποστολές αεροπυρόσβεσης ενώ τα μικρότερα PZL 663,5. Ωστόσο, το κοινωνικό έργο της Πολεμικής Αεροπορίας και συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν περιορίζεται στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Σε διαρκή ετοιμότητα
Τα πολύτιμα μεταφορικά αεροσκάφη που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις αξιοποιούνται σε πληθώρα αποστολών που συχνά υπερβαίνουν τον επιχειρησιακό τους ρόλο. Η Αεροπορία, το Ναυτικό και ο Στρατός Ξηράς προσφέρουν σε καθημερινή βάση τα μέσα και το προσωπικό τους για την υποστήριξη του έργου του ΕΚΑΒ. Αεροπλάνα και ελικόπτερα μπαίνουν σε 24ωρες ετοιμότητες για τη μεταφορά ασθενών από την περιφέρεια στα αστικά κέντρα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες η αυξημένη τουριστική κίνηση στα νησιά δοκιμάζει τα όρια του μεταφορικού στόλου. Ακόμη και πολεμικά πλοία «επιστρατεύονται» για τη μεταφορά ασθενών από ακριτικές περιοχές, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου γιατροί αρνούνται να επιβιβαστούν στα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται στρατιωτικά μέσα για τη μεταφορά τους.
Από τις αρχές του έτους, 208 ασθενείς έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία με τα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ περισσότεροι από 1.400 το 2022. Σημαντικό μερίδιο στις αεροδιακομιδές έχει και η Αεροπορία Στρατού που μετράει 155 αποστολές και 228 ασθενείς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ δεκάδες ώρες πτήσης συμπληρώνονται και στις αποστολές Έρευνας και Διάσωσης τις οποίες συνήθως αναλαμβάνουν τα πτητικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.