Αποφασισμένος να μπει τέλος στην εγκληματική και φονική – όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του άτυχου Μιχάλη Κατσουρή – δράση των χούλιγκανς εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύσκεψη που είχε τόσο κατ΄ιδίαν με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, όσο και με τους ιδιοκτήτες Ολυμπιακού, ΠΑΟ, ΑΕΚ και τον εκπρόσωπο του ΠΑΟΚ παρουσία του επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι για πρώτη φορά ακούστηκε από τα χείλη του πρωθυπουργού, έστω και ως ενδεχόμενο, η προειδοποίηση για αποκλεισμό ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. «Ελπίζω πράγματι να μην απαιτηθεί από τις εξελίξεις, το κράτος να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο το οποίο έχει στη διάθεσή του, το οποίο δεν είναι άλλο από τον προσωρινό αποκλεισμό ελληνικών ομάδων από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα άμεσης εφαρμογής:
1. Κλείνουν οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών και κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα πια την επίσημη ΠΑΕ.
2. Η Αστυνομία θα έχει πια ουσιαστικό έλεγχο προκειμένου να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες εκείνες που στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει πρόβλημα. Όπως ανακοινώθηκε με το μέτρο αυτό συμφώνησαν και οι τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ με τον πρωθυπουργό να εξηγεί ότι «αυτό σημαίνει ότι η αρμοδιότητα αυτή μεταπίπτει από τις υπηρεσίες ασφάλειας των ομάδων στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα έχει και την ευθύνη να κάνει τέτοιους ελέγχους όποτε η ίδια κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο».
3. Τοποθετούνται ολοκληρωμένα συστήματα με κάμερες στα γήπεδα με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι αυτό αποτελεί «χρέος» των ομάδων «για να μας βοηθήσουν να φροντίσουμε για την τάξη».
4. Δημιουργείται παρατηρητήριο βίας σε συνεργασία με την UEFA και των κρατών-μελών ώστε να υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση για γεγονότα υψηλού κινδύνου αλλά να υπάρχει και απόλυτη διαφάνεια -δημόσια ενδεχομένως- για το ποιοι σύλλογοι είναι αδελφοποιημένοι με ποιους και να είναι πολύ αυστηρή και η ίδια η UEFA στην απαγόρευση των μετακινήσεων οργανωμένων οπαδών που είναι υπότροποι και έχουν υποπέσει σε τέτοια περιστατικά βίας. «Και ενδεχομένως και με πιο αυστηρές τιμωρίες για τέτοια γεγονότα με αποκλεισμό, με μηδενισμούς παιχνιδιών και αποκλεισμό από ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε επίπεδο και της ίδιας τής UEFA» όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός.
Αν, ωστόσο, με τα μέτρα αυτά δεν παταχθεί το φαινόμενο της αθλητικής βίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από το ενδεχόμενο αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για το κλείσιμο των θυρών οργανωμένων οπαδών, «προφανώς στο πλαίσιο το οποίο υπάρχει για την τιμωρία των ομάδων και τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών».
Ο πρωθυπουργός φρόντισε, επίσης, να στείλει – στη σκιά της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή – το μήνυμα ότι «φαινόμενα αδράνειας δεν θα γίνουν ανεκτά» δεσμευόμενος ότι «δεν θα διαιωνίσουμε παθογένειες αλλά θα τις διαλύσουμε».
Ειδικά, δε, για τα λάθη και παραλείψεις από την πλευρά της ΕΛΑΣ που επέτρεψε στους Κροάτες χούλιγκαν και τους Έλληνες συνεργούς τους να διασχίσουν σχεδόν τη μισή Ελλάδα μέχρι να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια χωρίς να τους σταματήσει κανείς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκανε λόγο για «επιχειρησιακή αστοχία» της αστυνομίας η οποία, όπως είπε, «δεν πρέπει να επαναληφθεί».
Ο πρωθυπουργός φρόντισε, επίσης, να μην αφήσει αναπάντητη την διπλή πρόκληση εκ μέρους του προέδρου της Κροατίας με αφορμή την δικαστική έρευνα που είναι σε εξέλιξη για την δολοφονία του 29χρονου φίλου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, λέγοντας με έμφαση ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Έχει κανόνες. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Ούτε η χώρα, ούτε η Ελληνική Δικαιοσύνη, δέχεται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα και αν αυτή είναι επίσημη».
«Όμως, πρέπει επίσης να είμαστε ειλικρινείς: το φαινόμενο της αθλητικής βίας δεν αφορά μόνο τα γήπεδα αυτά καθ’ αυτά. Το φαινόμενο έχει μεταφερθεί, συχνά, -και αυτό πάλι δεν είναι μόνο, το τονίζω, ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα- έχει μεταφερθεί από τα γήπεδα στους δρόμους. Είναι μία βία με αθλητικό, υποτίθεται, υπόβαθρο με τον παλιό οπαδικό φανατισμό να γίνεται συχνά άλλοθι του ποινικού υποκόσμου είτε του περιθωρίου. Μερικές φορές τείνει να αποκτά και δήθεν πολιτικά χαρακτηριστικά. Αυτό, λοιπόν, αυτή η κατάσταση διαμορφώνεται σε έναν ανοιχτό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, ο οποίος είναι απλά μεταμφιεσμένος σε μία αθλητική διαφορά. Γι’ αυτό και η αντίδρασή μας πρέπει να είναι και θα είναι συνολική, μέσα αλλά και έξω από τα γήπεδα. Πρέπει να είναι παράλληλη με έγκαιρη πρόληψη, με αποτελεσματική καταστολή» τόνισε, επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ζητώντας να υπάρξει αντίδραση συλλογική από το κράτος, τους παράγοντες του ποδοσφαίρου και κάθε πολίτη ξεχωριστά.
«Αυτό, λοιπόν, το “ως εδώ” το οποίο φωνάζουμε ήρθε η ώρα να του δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο. Να χτίσουμε πάνω στην πρόοδο η οποία έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια. Το οφείλουμε στη μνήμη του Μιχάλη, στη μνήμη του Άλκη, άλλων θυμάτων, αλλά κυρίως το οφείλουμε και στα εκατομμύρια των φιλάθλων. Των αγνών φιλάθλων που αγαπούν το ποδόσφαιρο, που θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο με τα παιδιά τους, με τις οικογένειες τους, για τους οποίους τα σπορ, και ειδικά το ποδόσφαιρο, είναι μια πηγή χαράς, είναι μια πηγή διασκέδασης. Και αυτούς τους στόχους που από κοινού θέσαμε, δεσμευόμαστε ότι θα τους πετύχουμε» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης