Αρχική Eπικαιρότητα Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Με ένα μπαράζ δηλώσεων τα κυβερνητικά στελέχη, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού, έβαλαν χθες φρένο στα όποια σενάρια για την προοπτική ουσιαστικών αλλαγών στο κυοφορούμενο νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση τεκμαρτό εισόδημα, ως απόρροια και των αντιδράσεων που καταγράφονται από «θιγόμενους» επαγγελματικούς κλάδους με πρώτο αυτόν των δικηγόρων. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι ενστάσεις καταγράφονται και στις τάξεις δικηγόρων που προέρχονται από τη ΝΔ.

Με την κυριακάτικη ανάρτησή του στο facebook, πάντως, ο πρωθυπουργός έκλεισε κάθε σχετική συζήτηση. «Η παρέμβαση μας είναι απολύτως μετρημένη και ισορροπημένη χωρίς να αποτελεί πρόσθετη φορολόγηση, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει όλες τις αναγκαίες εξαιρέσεις για νέους ελεύθερους επαγγελματίες, ΑμεΑ και κατοίκους μικρών κοινοτήτων.Θέλω να τονίσω ότι δεσμεύομαι προσωπικά, πως τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν στην κοινωνία», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την κυβέρνηση να έχει προσδιορίσει τα υπερβάλλοντα φορολογικά έσοδα, αν αφαιρέσει κανείς την απώλεια από το μειωμένο τέλος επιτηδεύματος, στα 600 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

 

Σε παρόμοια γραμμή κινείται και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος σε συνεντεύξεις του το Σαββατοκύριακο (ΣΚΑΪ και Open) υπογράμμισε ότι δεν είναι στο τραπέζι ουσιώδεις αλλαγές σε ένα νομοσχέδιο που μόλις πήρε τη «στάμπα» του υπουργικού συμβουλίου, αν και υπογράμμισε ότι κατά τη δημόσια διαβούλευση θα γίνει συζήτηση με τους φορείς. Με τη σειρά του, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος (ΑΝΤ1) περιέγραψε το νομοσχέδιο ως όχημα απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης.

Παρά τις αντιδράσεις που ήδη καταγράφονται και δεν αποκλείεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι της άποψης ότι η ευρεία κοινωνική πλειοψηφία αντιλαμβάνεται ότι δεν νοείται περίπου 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή κάτω από τις απολαβές ενός μισθωτού που αμοίβεται με τον κατώτατο μισθό. Παράλληλα, στο κυβερνητικό επιτελείο λαμβάνουν υπόψιν και την αδικία που συντελείται επί χρόνια εις βάρος των μισθωτών που καταλήγουν να αίρουν τα περισσότερα φορολογικά βάρη. Υπό αυτό το πρίσμα, το κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει κανονικά, με περιθώριο μόνο για σημειακές παρεμβάσεις, ώστε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί το πολύ μέχρι τον Δεκέμβριο, πριν τον προϋπολογισμό.

Από τον Καραμανλή στον Σημίτη

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο οικονομικό πεδίο, στο πολιτικό τερέν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα να έχει μια ενδιαφέρουσα συνδυαστική παρουσία σε πολιτικές εκδηλώσεις Η τήρηση των ισορροπιών, πάντως, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τον πρωθυπουργό, η πυξίδα του οποίου δείχνει σταθερά προς το πολιτικό κέντρο, από την άλλη όμως δεν θέλει να επιτρέψει να δημιουργηθεί πολιτικό κενό στα δεξιά της ΝΔ.

Αυτή η ανάγκη αντανακλάται στη διπλή παρουσία του σήμερα το απόγευμα σε δύο εκδηλώσεις που γίνονται την ίδια ώρα: η μια στο Μέγαρο Μουσικής, με κεντρικό ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, από την Παναθηναϊκή Οργάνωση Γυναικών στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου και η άλλη στον “Ελληνικό Κόσμο” προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη που διοργανώνεται από το ΔΙΚΤΥΟ της πρώην υπουργού και συνομιλήτριας του κ. Μητσοτάκη Άννας Διαμαντοπούλου. Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί πρώτα στην εκδήλωση της Παναθηναϊκής και στη συνέχεια θα αποχωρήσει για να μεταβεί στην εκδήλωση για τον κ. Σημίτη, όπου το παρών θα δώσουν επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως είναι προφανές, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να τιμήσει δια της παρουσίας του και τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, συμβολίζοντας και τον νέο χαρακτήρα της ΝΔ, η οποία επί των ημερών του έχει ενσωματώσει αρκετά στελέχη που είχαν αναφορά στον άλλοτε επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, βεβαίως, η ΝΔ παραμένει παράταξη με ιστορικές “ρίζες”, ενώ την ερχόμενη άνοιξη θα εορταστούν και τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της στο τακτικό συνέδριο του κόμματος.