Με μείον δύο βουλευτές λιγότερους και 48 στελέχη πανελλαδικά, άφησε η «Ομπρέλα» τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, ανοίγοντας πρώτη τον χορό της διάσπασης, με την ομάδα Αχτσιόγλου να «ζεσταίνεται» μιλώντας για «ακροδεξιές μεθόδους» από την πλευρά της νέας ηγεσίας.
Το πρωί της Δευτέρας, άλλα δύο στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, οι Γιώργος Κυρίτσης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης δήλωσαν την παραίτησή τους – προστιθέμενοι στους 46 που αποχώρησαν την Κυριακή. Επίσης, τους Πέτη Πέρκα και Ευκλείδη Τσακαλώτο διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος, με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής. Σε μια πρώτη αντίδραση, ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επικαλέστηκε ένα ινδικό απόφθεγμα, για να δηλώσει την προσήλωσή του στην ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά, απέναντι στις επιδιώξεις του Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας ότι είναι προτιμότερο να κάνεις το δικό σου καθήκον έστω και ατελώς, παρά το καθήκον κάποιου άλλου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Την ίδια ώρα, σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν, προϊόντος του χρόνου, ολοένα και περισσότερο την αγωνία τους, υπαρξιακή και ιδεολογική, για το μέλλον του χώρου, διαβλέποντας πως οι επόμενες αποχωρήσεις, σε μια δεύτερη φάση διάσπασης δεν είναι μακριά και πάντως όχι όσο αρχικά θεωρούσαν και οι σταθεροί συνομιλητές του Στέφανου Κασσελάκη.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου υποστήριξε αναφορικά με το σχέδιο του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως «θέλει να πάρει το κόμμα και από την αριστερά να το πάει κάπου στο κέντρο προς την κεντροδεξιά. Αυτές είναι οι θέσεις, οι οποίες εξέφρασε και στην συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων». «Όλα αυτά που είδα δεν είχανε καμία σχέση όχι με το ΣΥΡΙΖΑ, με την αριστερά ή τους σοσιαλιστές, ούτε το κέντρο στην Ευρώπη δεν λέει αυτά τα πράγματα. Θέλει να κάνει ένα προσωποπαγές κόμμα που να είναι αυτός και η μάζα, χωρίς ενδιάμεσα όργανα, χωρίς καταστατικά και χωρίς σεβασμό στις διαδικασίες» περιέγραψε ο κ. Κούλογλου, χαρακτηρίζοντας αντικαταστατικό το δημοψήφισμα.
Στο ερώτημα αν «θα υπάρξουν νέες διασπάσεις;», ο πρώην Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης τόνισε πως «πιθανόν να υπάρξουν αν συνεχιστεί το πολεμικό κλίμα από την ηγεσία», ενώ σημείωσε για τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «έκανε ολομέτωπη επίθεση σε όλη την αριστερή πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, είπε είστε σάλτσα πουμαρό, είστε η 5η φάλαγγα του Μητσοτάκη, δεν είχε νόημα να ακούς τέτοια πράγματα».
«Δεν μένει κανείς με το ζόρι»
Από πλευράς του, ο Αναπληρωτής Γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης υποστήριξε για τις αποχωρήσεις πως «οποιαδήποτε διάσπαση είναι λάθος» ωστόσο «με το ζόρι δεν μπορεί να μείνει κάποιος σε μία συλλογικότητα», χωρίς να αποκλείει νέο κύκλο παραιτήσεων, Ακόμη, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει θέμα διαγραφής για την Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε πως «δεν υπάρχει θέμα διαγραφής, δεν χαρακτήρισαν τον πρόεδρο, χαρακτήρισαν τακτικές».
Η προφητεία του Σπίρτζη
Ως αποτέλεσμα μιας απολίτικης διαδικασίας για την εκλογή του νέου Προέδρου περιέγραψε την επιγενόμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο πρώην Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, λέγοντας πως «δεν διαμορφώθηκαν ρεύματα και κατευθύνσεις αλλά πήρε οπαδικά χαρακτηριστικά». «Πρέπει να υπάρχουν πρωτοβουλίες και για να μην αποχωρήσουν άλλα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να υπάρξει μια προσπάθεια άμβλυνσης των αντιθέσεων» συμπλήρωσε, λέγοντας για τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του κόμματος πως «καλό είναι το ποιοτικό του κεφάλαιο, να μην μπει σε εφήμερες συγκρούσεις με σκοπό να παίξει κάποιον ρόλο και με κάποιους άλλους ανθρώπους να προχωρήσει στη συνοχή και την επανασυγκόλληση του προοδευτικού κόσμου».
Γιαννούλης: Έχει όριο η «λευκή επιταγή»
Δεν ήταν σωστός ο χειρισμός του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ο βουλευτής του κόμματος, Χρήστος Γιαννούλης εξηγώντας ότι «σύνθεση δεν είναι μόνο να παραμείνει ο Τσακαλώτος και η Ομπρέλα». «Εδώ έχουν δημιουργηθεί θέματα με πρόσωπα που στηρίζουν τη φυσική ηγεσία του κόμματος, αλλά δεν θα στηρίξουν οποιαδήποτε ροπή που θα λέει ότι το κράτος είμαι εγώ, το κόμμα είναι ανύπαρκτο» τόνισε ο κ. Γιαννούλης, για να συμπληρώσει πως «ξέρει πολύ καλά ο Κασσελάκης ότι η άσκηση του αρχηγικού δικαιώματος και η μη λευκή επιταγή έχει ένα όριο. Ξέρει πότε ξεκινούν οι κίνδυνοι αν το υπερβεί πέρα από το αναμενόμενο και τι επιδράσεις θα δημιουργήσει, αφελής δεν είναι».
Βίτσας καλεί Βαρουφάκη
Ταυτόχρονα, προσκλητήριο σε «στελέχη του του ΣΥΡΙΖΑ που πρόκειται να φύγουν, αριστεροί σοσιαλδημοκράτες που είναι ή δεν είναι στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή, ομάδες σοσιαλδημοκρατικές που ιδρύονται μέσα στα πανεπιστήμια από καθηγητές» απηύθυνε ο Δημήτρης Βίτσας, χαρακτηρίζοντάς τους ως δυνητικούς συνομιλητές των όσων αποχώρησαν την Κυριακή από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι «δεν έχουν γίνει συζητήσεις, θα επιχειρηθούν για να διαμορφωθεί ένας χώρος ριζοσπαστικής αριστεράς. Αν με ρωτάτε με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου το βλέπω δύσκολο γιατί έχει πάει πολύ προς τα δεξιά επικοινωνιακά. Το ΜΕΡΑ 25 νομίζουμε ότι χωράει, δεν είναι κάτι που δεν το θέλουμε», όπως περιέγραψε.
«Ξεσκόνισμα» και από τον Νίκο Παππά
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς ανέφερε «θα μείνω σε αυτό που είπε και ο Στέφανος Κασσελάκης χτες. Είναι η ώρα να ξεσκονίσουμε. Να βάλουμε μια κόκκινη γραμμή και να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Να το ξεχάσουμε και να το αφήσουμε πίσω και να δουλέψουμε όλοι μαζί. Υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά που πρέπει να ανοίξουμε με την κυβέρνηση και ο κόσμος αυτό περιμένει από μας». «Είναι προφανές ότι το κείμενο αυτό (της Ομπρέλας) περιέχει ακραίες εκφράσεις τις οποίες θα έλεγα προς τους συνυπογράφοντες συντρόφους, πως πρέπει να καταλάβουν πως στην πολιτική κάποια πράγματα όταν λέγονται, πολύ δύσκολα ξελέγονται. Άρα επειδή έχουμε μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που ολοκληρώθηκε, να κάνουμε μια τομή και να κάνουμε ένα ξεκίνημα και να κάνουμε μια μεγάλη αντεπίθεση στην κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Παππάς.
Στη συνέχεια έστειλε ένα μήνυμα στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν έχει αλλάξει κάτι, εμείς υπηρετούμε την διακήρυξή μας που λέει πως είμαστε το κόμμα το κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς».