Μακριά από τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου δεν προτίθεται να ασχοληθεί καθόλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει στη δική του ατζέντα και επικεντρώνεται στο διήμερο ταξίδι του για το Βερολίνο, όπου προγραμματίζεται να βρεθεί σήμερα το απόγευμα. Δεν είναι μυστικό ότι, αν με κάποιον Ευρωπαίο ηγέτη είχε δύσκολη σχέση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή δεν ήταν άλλη από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αποχώρησε οριστικά το φθινόπωρο του 2021. Οι διαφωνίες συνεχίστηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, ο χρόνος, όμως, πέρασε και οι ελληνογερμανικές σχέσεις μοιάζουν πλέον «αποδραματοποιημένες».
Κάπως έτσι και σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τη γερμανική τρικομματική κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεπται τη Δευτέρα και την Τρίτη το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, αλλά και με τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μέρτς. Αυτή την περίοδο στη Γερμανία, το μείζον πολιτικό θέμα είναι το μεταναστευτικό, ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα και την ελληνική πλευρά. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο κ. Σολτς προ εβδομάδων, με πρωτοσέλιδη συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel είχε δηλώσει ότι πρέπει να ενταθεί ο ρυθμός των απελάσεων από τη Γερμανία, ενώ σε παρόμοια γραμμή κινούνται και οι Πράσινοι που δημοσκοπικά φυλλορροούν. Την ίδια ώρα, εξαιρετικά ανεβασμένη δημοσκοπικά και καθαρά στη δεύτερη θέση είναι η Εναλλακτική για τη Γερμανία, ενώ δυναμική είσοδο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έχει κάνει το νέο κόμμα της Σάρα Βαγκενκνεχτ, συντρόφου του Όσκαρ Λαφοντέν και επί μακρόν ηγετικού στελέχους της γερμανικής Αριστεράς, που τιτλοφορείται BSW και έχει σαφείς αντιμεταναστευτικές θέσεις. Κάπως έτσι και μετά από χρόνια μεταναστευτικής έντασης, το μεταναστευτικό καθίσταται κανονικά και με τον νόμο διαιρετική τομή για το γερμανικό πολιτικό σύστημα.
«Οι Γερμανοί σιγά-σιγά έρχονται στα λόγια μας», λέει αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος στο protothema.gr, ενόψει της μετάβασης του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Η Γερμανία, άλλωστε, τείνει να μετατραπεί το τελευταίο διάστημα και σε χώρα πρώτης υποδοχής, με πολλούς μετανάστες να καταφέρνουν να φτάνουν απευθείας, προσπερνώντας χώρες όπως η Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται το πρωί της Τρίτης στην Καγκελαρία και θα έχει εκτενείς και εφ’ όλης της ύλης συζητήσεις με τον κ. Σολτς και για το εν λόγω θέμα, με τον κ. Μητσοτάκη να υπογραμμίζει την ανάγκη ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός να έχει περισσότερους πόρους και για το μεταναστευτικό και για την πολιτική προστασία.
Οικονομία και ενεργειακά
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, πάντως, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο πραγματοποιείται σε μια συγκυρία, κατά την οποία η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε άλλη φάση μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022 (λόγος χρέους/ΑΕΠ) και βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του χρόνου – επιδόσεις υψηλότερες από αναπτυγμένες οικονομίες της ευρωζώνης. Αυτό αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης με τον κ. Μερτς σήμερα στις εγκαταστάσεις του Konrad Adenauer Stiftung, του think tank της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας, σχεδόν απέναντι από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
Δείπνο στην Καγκελαρία
Απόψε το βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Καγκελαρία και θα συμμετάσχει στο δείπνο ηγετών που φιλοξενεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο πλαίσιο άτυπων συζητήσεων ανά ομάδες με τους ηγέτες της Ε.Ε για την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε. (το πρώτο εξάμηνο του 2024). Η συζήτηση για την Στρατηγική Ατζέντα της Ε.Ε. άνοιξε στο άτυπο Ευρωπαικό Συμβούλιο της Γρανάδας και αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει η Ε.Ε τις γεωοπολιτικές προκλήσεις, αλλά και πώς θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα (Διεύρυνση της Ε.Ε) και την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητά της. Στο δείπνο του Προέδρου του κ. Μισέλ θα παρακαθήσουν ο Γερμανός Καγκελάριος και πλην του κ. Μητσοτάκης οι ηγέτες Κύπρου, Αυστρίας, Βελγίου, Λιθουανίας, Ουγγαρίας.