Μετά και την ολοκλήρωση της χθεσινής τρίωρης ενημέρωσης σε μια ομάδα άνω των 60 γαλάζιων βουλευτών και υπουργών, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι ο «σασμός» έχει επέλθει, όσο και αν ορισμένοι επιμένουν σε διαφορετικές απόψεις.
Όλοι, δε, προσπαθούν και σε επίπεδο δημόσιας συζήτησης να αποδραματοποιήσουν την κατάσταση, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του εξαιρετικά φειδωλού στις δημόσιες δηλώσεις του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Μπρατάκου που χθες στάθηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες για να πει ότι, ούτε «μασάζ» γίνεται, ούτε «φροντιστήριο», πέρα από την προβλεπόμενη ενημέρωση.
Σύμφωνα με αρκετούς συμμετέχοντες, η χθεσινή συζήτηση ήταν μακράν πιο ήπια συγκριτικά με την προχθεσινή, όπου υπήρξαν «τζαρτζαρίσματα» του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη με διαφωνούντες βουλευτές, αλλά και αιχμές για όσους δεν ψήφισαν το 2015 το σύμφωνο συμβίωσης και τώρα υποστηρίζουν την επέκτασή του. Άκης Σκέρτσος και Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τον Γιάννη Μπρατάκο και τις καθηγήτριες Λίνα Παπαδοπούλου και Κατερίνα Φουντεδάκη που συν-συνέγραψαν το νομοσχέδιο απάντησαν σε πλείστες όσες ερωτήσεις, σε χαμηλούς τόνους και επισημαίνοντας τακτικά τον σεβασμό στην αντίθετη άποψη που μπορεί να έχουν βουλευτές.
Κάπως έτσι, ακόμα και βουλευτές που διαφωνούν με τη ρύθμιση εκτιμούν σε συνομιλίες με το protothema.gr ότι πάνω από 100 βουλευτές θα υπερψηφίσουν. Κάποιοι ανεβάζουν τον πήχη στους 110-120, με δεδομένο ότι αρκετοί βουλευτές περιφέρειας ή νέοι βουλευτές προοδευτικά κάμπτονται. Βεβαίως, θα μείνει ένας «σκληρός πυρήνας» περίπου 40 διαφωνούντων, αρκετοί εκ των οποίων θα απόσχουν.
Οι μεταστροφές και οι διάλογοι
Η χθεσινή μέρα, πάντως, είχε ειδήσεις, καθώς δύο γαλάζιοι βουλευτές δημοσίως άλλαξαν γνώμη. Ο πρώτος, ο βουλευτής Καβάλας και επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος από το «όχι» μετακινήθηκε στο «ναι», δηλώνοντας ότι πείσθησε από τα επιχειρήματα που ακούστηκαν. Η έτερη βουλευτής ήταν η γιατρός από την Ευρυτανία Τζίνα Οικονόμου που, βγαίνοντας από τη συζήτηση, είπε ότι θα υπερψηφίσει, αν και μπαίνοντας είπε ότι είχε επιφυλάξεις για την τεκνοθεσία. Σε επικοινωνία της με το protothema.gr είπε αργότερα ότι είχε αποφασίσει να απέχει, όμως επέδρασε η επιχειρηματολογία των νομικών και η συνειδητοποίηση ότι τα δικαιώματα έστω και μιας μικρής μειοψηφίας χρήζουν προστασίας. Σημειωτέον, ο διαφωνών πρώην υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος είπε εξερχόμενος ότι αυτός δεν αλλάζει απόψεις σαν τα πουκάμισα, «με την ευκολία που το κάνουν μερικοί», με αρκετούς να εκτιμούν ότι το «καρφί» πήγαινε στον Μακάριο Λαζαρίδη.
Οι επιφυλάξεις, βεβαίως, δεν έλειψαν και μέσα στη συζήτηση. Πιο αιχμηρός ο βουλευτής Α’ Αθηνών Θάνος Πλεύρης, ο οποίος τόνισε ότι το νομοθέτημα «είναι εκτός του πλαισίου αρχών και αξιών της ΝΔ». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα με βάση την απόφαση του ΕΔΔΑ. Το αν θέλουμε εμείς ως δικαίωμα να το υιοθετήσουμε είναι άλλη συζήτηση», ενώ προσέθεσε ότι η ΝΔ το 2018 είχε ταχθεί κατά της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια. «Μετά το 2019 εκπονήθηκε το Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και εντάχθηκε στο πρόγραμμά μας», του απάντησε σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Μια σειρά βουλευτών εξέφρασε πιο αιχμηρές ή πιο ήπιες επιφυλάξεις, μεταξύ αυτών ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Άγγελος Συρίγος, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Γιώργος Βλάχος και ο Δημήτρης Κούβελας. Μάλιστα σε κάποια φάση η συζήτηση κάπως ηλεκτρίστηκε, όταν ο βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Σταμάτης τόνισε ότι, ενώ σέβεται απολύτως τους βουλευτές που εκλέγονται με σταυρό ενώ αυτός όχι, το νομοσχέδιο είναι μισό, καθώς θα έπρεπε να περιλαμβάνει και το δικαίωμα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. «Θα πω στον πρόεδρο την επόμενη φορά να σε κατεβάσει με σταυρό», του απάντησε ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ενώ ο Γιώργος Βλάχος συνέστησε «να μην βγάζουμε λογύδρια». Το κλίμα, πάντως, ευρύτερα ήταν γενικά ήπιο, χωρίς εξάρσεις και προσωπικές αντεγκλήσεις.
Κατά πληροφορίες, η βουλευτής Ζωή Ράπτη θα υπερψηφίσει με γνώμονα τα δικαιώματα του παιδιού. Θετικός και ο Γιάννης Λοβέρδος, ο οποίος έκανε λόγο για συνειδησιακή απόφαση, επεσήμανε όμως σε πηγαδάκι ότι αρκετοί αντιδρούν γιατί εκτιμούν ότι η Κ.Ο. παραγκωνίζεται. Πιο θετικός και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης που μοιάζει να κάμπτεται, ενώ ο Ιάσων Φωτήλας έλεγε, μεταξύ άλλων, ότι δεν πρέπει βουλευτές της ΝΔ να ξιφουλκούν εναντίον του νομοσχεδίου ακόμα και αν διαφωνούν. Αποκάλυψε, δε, ότι έχει…«αφοριστεί» από τον πρώην μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο. Υπέρ τάχθηκαν και η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Άννα Ευθυμίου, ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου και η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Ομοίως και η βουλευτής Καρδίτσας Ασημίνα Σκόνδρα, η οποία είπε μάλιστα τη φράση «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην λες, γιατί όλοι έχουμε παιδιά και ποτέ κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει».
Η τελική αριθμητική
Είναι ακόμα ασαφές πόσοι εξ αυτών θα καταψηφίσουν και πόσοι θα απόσχουν, όπως εκτιμάται ότι θα προτιμήσουν αρκετοί διαφωνούντες.
Προβληματισμούς διατηρούν οι εξής βουλευτές και υφυπουργοί: Δημήτρης Μαρκόπουλος, Άγγελος Συρίγος, Γιάννης Τραγάκης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Μαρία Κεφάλα, Σταύρος Κελέτσης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Γιάννης Καλλιάνος, Νίκος Παναγιώτοπουλος, Διονύσης Χατζηδάκης, Στέλιος Πέτσας, Γιώργος Βλάχος, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Κούβελας, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Κώστας Κεφαλογιάννης, Φάνης Παππάς, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Φωτεινή Αραμπατζή, Θανάσης Καββαδάς, Χρήστος Καπετάνος, Μαριλένα Σούκουλη, Νίκος Ταγαράς, Σταύρος Παπασωτηρίου, Γιώργος Γιάννης, Φώντας Μπαραλιάκος και Σέβη Βολουδάκη.
Βεβαίως, η δεύτερη αυτή ομάδα δεν θα μείνει «μασίφ», καθώς αρκετοί αναμένεται να μεταστραφούν, μετά τις εξηγήσεις που έχουν δοθεί. Γενικώς, πάντως, η λογική της πλειοψηφίας των βουλευτών της ΝΔ είναι να μην κινηθούν σε γραμμή ρήξης, ενώ και αρκετοί εξ όσων έχουν δημοσίως διαφωνήσει θα περιορίσουν τις δημόσιες τοποθετήσεις επί του ζητήματος, σε μια προσπάθεια να μην «κακοφορμίσει» η συζήτηση.
Μένει να φανεί, αν ο πρωθυπουργός θα κάνει αναφορά στη συζήτηση στη σημερινή του επίσκεψη στην Αγία Παρασκευή, όπου θα βρεθεί σε καφέ της περιοχής, ή θα περιοριστεί στα προβλήματα της καθημερινότητας, με πρώτο και κύριο την ακρίβεια, πριν αναχωρήσει για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.