«Με πρωτοβουλία κάποιων χωρών, το θέμα συζητήθηκε έστω και ακροθιγώς στο Συμβούλιο και με πρωτοβουλία της Ελλάδας. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα που αφορά πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό», είπε ο κ. Μητσοτάκη.
«Η Ελλάδα αγωνίστηκε παρασκηνιακά για να υπάρξουν εξαιρέσεις για το 2024», είπε ο κ. Μητσοτάκης, που υπενθύμισε την αναστολή του μέτρου της αγρανάπαυσης από την Κομισιόν, που αφορά σε 1εκατ. στρέμματα, κάτι που σημαίνει πρόσθετο εισόδημα και πρόσθετες ενισχύσεις.
Αναλυτικότερα θα μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης αύριο Παρασκευή (2.2.2024) όπου θα απαντήσει σε ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση για την κατάσταση στον θεσσαλικό κάμπο.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πάρει τη βοήθεια που της αναλογεί από τα πρόσθετα κονδύλια, ενώ καταφέραμε και αποσπάσαμε περισσότερους πόρους από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις ζημιές στη Θεσσαλία. «Έχουν εκταμιευθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε αγρότες από την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Ο κρατικός προϋπολογισμός είχε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε τους αγρότες μας με πρόσθετους πόρους», είπε. «Όλα τα ελληνικά αιτήματα που κατατέθηκαν έγιναν δεκτά», είπε.
Το 1/3 του προϋπολογισμού της ΕΕ δίνεται για την ΚΑΠ
Ερωτηθείς για το εάν θα αλλάξει η αγροτική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το 1/3 του προϋπολογισμού της ΕΕ δίνεται για την ΚΑΠ. Όμως, υπάρχουν προβλήματα, για το πώς οι Ευρωπαίοι και Έλληνες αγρότες είναι εκτεθειμένοι στον ανταγωνισμό.
Για την πράσινη μετάβαση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να συζητηθούν κάποιες πτυχές, χωρίς να τίθεται στην ουσία ο πυρήνας της. «Πολλές από τις ενστάσεις των αγροτών φαίνονται κατανοητές και δικαιολογημένες» είπε.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδείξει ότι βρίσκεται έμπρακτα κοντά σε αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, το ίδιο κάνουμε και τώρα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων» ανέφερε, κάνοντας λόγο για μια αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης πτυχών της ΚΑΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ισχύουσα είχε συμφωνηθεί το 2020, προ πανδημίας και των μεγάλων γεωπολιτικών εξελίξεων, που προκάλεσε η ρωσική εισβολή. «Έχει έρθει η ώρα να ξανασυζητήσουμε ενδεχομένως κάποιες προσαρμογές που να λαμβάνουν υπόψιν νέες πραγματικότητες που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», ανέφερε.
Για την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πακέτο στήριξης της Ουκρανίας, μιλώντας για μία προβλέψιμη και σημαντική βοήθεια, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για την αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του φακέλου κατά της μετανάστευσης.
Για τον κ. Ορμπάν, ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία χωρίς κατ’ ανάγκη τη σύμφωνη γνώμη του.
Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν περιποιεί τιμή στην ΕΕ το γεγονός ότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία στη Μέση Ανατολή. «Δυστυχώς έχουμε αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών, πιστεύω ότι θα επανέλθουμε και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχουμε κάποια θέση. Η Ελλάδα ως χώρα με αξιοπιστία στην περιφέρεια θα κάνει αυτό το οποίο μπορεί για να συνεισφέρει σε μια ειρηνική επίλυση σε αυτή την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα», είπε.
Για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις
Για τις διαμαρτυρίες στην Παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σε πρώτη φάση στόχος είναι να μην χαθεί η εξεταστική. Όπως είπε, όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους και το νομικό πλαίσιο είναι σαφές, προκειμένου το υπουργείο Παιδείας να επισημάνει στις ηγεσίες των πανεπιστημίων τι πρέπει να κάνουν και να συμμορφωθούν με τον νόμο ώστε να μην χαθεί η εξεταστική.
«Χαίρομαι γιατί όλα τα πανεπιστήμια κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα, η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων βρίσκεται στον πυρήνα του προτράμματος της ΝΔ», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου θα γίνει νόμος του κράτους στα τέλη Φεβρουαρίου, διαβεβαιώνοντας ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει ενισχυθεί επί των ημερών της παρούσς κυβέρνησης. «Το σχέδιο νόμου θα γίνει νόμος του κράτους, δεν θα κάνουμε πίσω. Ο βασικός πυρήνας δεν αλλάζει», ανέφερε.