– Η ίδρυση Ιδιωτικών ΑΕΙ αποτελεί ευθεία παραβίαση του Συντάγματος
«Το άρθρο 16 του Συντάγματος δεν επιδέχεται καμία άλλην ερμηνεία πέραν αυτής της γραμματικής. Κάθε άλλη ερμηνεία αυτού, αποτελεί σαφέστατη προσπάθεια παραβίασής του». «Για 40 χρόνια προσπαθείτε να αναθεωρήσετε το Άρθρο 16 και κάθε φορά ο προοδευτικός πολιτικός κόσμος της χώρας και το φοιτητικό κίνημα απαντάνε αρνητικά. Και σήμερα, αμφισβητώντας ακόμη και τις αποφάσεις του ΣτΕ, προσπαθείτε να το πράξετε από την πίσω πόρτα».
«Η παραβίαση του Συντάγματος είναι μία ακόμη πληγή στο σώμα του κράτους δικαίου, ένα κράτος δικαίου που επί διακυβέρνησης της ΝΔ έχει δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα, επηρεάζοντας σαφώς τη θέση της χώρας στην ΕΕ. Πέντε ευρωομάδες κατήγγειλαν τη στάση της ελληνικής Κυβέρνησης για το πώς αντιμετωπίζει την Δικαιοσύνη και την ελευθερία του Τύπου και για το πώς προσπάθησε να διαχειριστεί τα μεγάλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις υποκλοπές και την Εξεταστική Επιτροπή γύρω από το έγκλημα των Τεμπών».
– Απαράδεκτες δηλώσεις Πιερρακάκη περί χουντικού καταλοίπου αναφορικά με το Άρθρο 16
«Ακούστηκε σήμερα, από τα πλέον επίσημα χείλη του κυρίου Υπουργού, του κ. Πιερρακάκη, ότι τάχα αυτή η διάταξη του άρθρου 16 ουσιαστικά ήταν μια χουντική διάταξη που έρχεται από την περίοδο της χούντας. Αν είναι δυνατόν με τα ψέματα! Η χούντα επιχείρησε το 1968 να φέρει ένα «ψευδοσύνταγμα», θεσπίζοντας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Την απάντησή της την πήρε το 1973, με τις κινητοποιήσεις στη Νομική Σχολή όπου ο φοιτητικός κόσμος ζήτησε, εκτός από Δημοκρατία, Δημόσια Παιδεία και Ελευθερία. Η χούντα κλονίστηκε και ως αποτέλεσμα ήταν να κλείσει άρον- άρον το ξενόγλωσσο ιδιωτικό Ινστιτούτο Μηχανολογίας που είχε προλάβει και είχε ιδρυθεί».
– Τα ψέματα της Κυβέρνησης:
2. «Προσπαθείτε να ξεγελάσετε την κοινή γνώμη λέγοντας ότι υπάρχει κοινωνική αναγκαιότητα για την ίδρυση αυτών των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ποια είναι σήμερα αυτή η αναγκαιότητα, η οποία δεν υπήρχε όταν καταργούσατε 37 δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα που είχε ιδρύσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Εσείς δεν φέρατε τη ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά που δεν πέρασαν, να πηγαίνουν στα ιδιωτικά κολλέγια; Καταργήσατε δηλαδή τη Νομική Σχολή της Πάτρας, για παράδειγμα, βάλατε προσχώματα στην εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, και έρχεστε τώρα και κλαίγεστε γιατί τα ελληνόπουλα πηγαίνουν στην Κύπρο να σπουδάσουν Νομική, αντί να μένουν στην Ελλάδα;
3. Και πόσοι είναι αυτοί που πηγαίνουν για προπτυχιακά στην Κύπρο; Είναι μόνο 5.000, ενώ οι Κύπριοι που εμπιστεύονται το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και φοιτούν στην Ελλάδα, είναι οι διπλάσιοι. Οι υπόλοιποι Έλληνες που φοιτούν στο εξωτερικό είναι από επιλογή τους, και όχι από ανάγκη, και θα συνεχίσουν να το κάνουν.
4. Δεν λέτε στον ελληνικό λαό ότι με το σημερινό νομοσχέδιο ένα παιδί της μεσαίας τάξης θα εξακολουθεί να χρειάζεται 19.000 μόρια για μπει στην Ιατρική, αλλά όποιος έχει να πληρώσει τα ιδιωτικά μαγαζιά, θα σπουδάζει στην Ελλάδα Ιατρική με 9.000 μόρια.
5. Ισχυρίζεστε ότι έχει στηρίξει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά είναι άλλο ένα ψέμα: σε δαπάνες για την Ανώτατη Εκπαίδευση βρισκόμαστε στο 2,7% του ΑΕΠ, ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη είναι στο 4,7%. Η χώρα μας έχει 1 καθηγητή ΑΕΙ, ανά 47 φοιτητές, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη αυτή η αναλογία είναι 1/13.
– Θέλουμε ένα ισχυρό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Θέλουμε να στηριχτούν τα ήδη καταξιωμένα ΑΕΙ της χώρας μας
«Αντί να υπερασπίζεστε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και να καταργείτε το Σύνταγμα για χάρη τους, στηρίξτε το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο που έχει αποδείξει τι είναι ικανό να καταφέρει σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά και στον τομέα της Έρευνας. Ήδη δύο από τα μεγαλύτερα ΑΕΙ της χώρας κατατάσσονται στα 100 πρώτα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου».