Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νοσηλευτικά ιδρύματα που είναι έτοιμα να ανοίξουν τις χειρουργικές τους αίθουσες και εκτός του πρωινού ωραρίου είναι τα εξής: «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, ΑΧΕΠΑ, Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος», «Σωτηρία», Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ.Γεννηματάς».
Η συντριπτική πλειοψηφία των δημόσιων νοσοκομείων της επικράτειας δήλωσαν την πρόθεσή τους να πραγματοποιούν απογευματινά χειρουργεία. Οι διοικητές ενημέρωσαν τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι, με αντικείμενο συζήτησης τα απογευματινά χειρουργεία. Εκτός θα μείνουν, όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, περίπου 5-6 μικρά νοσοκομεία που δεν έχουν τις υποδομές και τη δυνατότητα σε προσωπικό.
Αυλαία σηκώνει το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Τρίτη. Είναι προγραμματισμένες περισσότερες από μία επεμβάσεις. Ανάμεσα στα χειρουργεία που θα γίνουν στο «Παπαγεωργίου» συμπεριλαμβάνονται ένας άνδρας και μια γυναίκα οι οποίοι θα υποβληθούν σε αφαίρεση βουβωνοκήλης.
Τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία θα πραγματοποιηθούν κανονικά επί πληρωμή, σύμφωνα με τα ποσά που έχει ορίσει το Υπουργείο Υγείας αναλόγως τη βαρύτητα κάθε επέμβασης. Δεν έχει ακόμη ξεκινήσει το πρόγραμμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται ότι αφορά σε περίπου 50.000 δωρεάν επεμβάσεις, πολιτών που περιμένουν επί μήνες για χειρουργείο στο ΕΣΥ. Ωστόσο, μέχρι την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που απαιτεί το «πράσινο φως» από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι επεμβάσεις θα πληρώνονται από τους πολίτες.
Με αφορμή την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, παρουσιάζει μια κατάσταση με σημαντικές ελλείψεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με ίδιο, στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας λειτουργούν 43 χειρουργικές αίθουσες σε σχέση με τις 70 που είναι ανεπτυγμένες λόγω ελλείψεων προσωπικού κυρίως νοσηλευτών και αναισθησιολόγων. «Ακόμη και οι μεταμοσχεύσεις που έγιναν την περασμένη Τρίτη με επιτυχία στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, έγιναν με δανεικό προσωπικό από το ΑΧΕΠΑ και άλλα νοσοκομεία. Φυσικά οι μεταμοσχεύσεις πρέπει να γίνονται ακόμη και εάν μεταφέρεται προσωπικό από Αττική», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει ότι το 53% των ασθενών που περιμένουν πάνω από ένα χρόνο να χειρουργηθούν περί τους 14.000 ασθενείς βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
«Εάν λειτουργούσε το σύνολο των χειρουργικών αιθουσών δεν θα υπήρχαν λίστες αναμονής. Δεν θα υπήρχε λόγος να κουβεντιάζουμε περί απογευματινών χειρουργείων. Πέραν όλων αυτών με τι προσωπικό θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία;», διερωτάται.
Στη λίστα αναμονής για χειρουργείο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου βρίσκονται 9.000 ασθενείς. Ούτε σε πέντε χρόνια».