Απρόσμενη εξέλιξη είχε η τελευταία συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη, με την απροειδοποίητη παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Τα πολιτικά κόμματα εκφράζουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τα αίτια της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας που κόστισε τη ζωή σε 57 άτομα. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα και ότι ο κανονισμός κίνησης παραβιάστηκε επτά φορές φορές από μοιραία ανθρώπινα λάθη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο γιαποινικές ευθύνες με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει την άρση ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και την παραπομπή του στη δικαιοσύνη. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επαναφέρει το αίτημά του για προανακριτική επιτροπή και το ΚΚΕ αποδίδει ποινικές ευθύνες σε επτά υπουργούς κυβερνήσεων της τελευταίας 15ετίας.
«Με τις ψήφους της πλειοψηφίας εγκρίθηκε το πόρισμα το οποίο θα πάει στην Ολομέλεια εντός 15 ημερών. Χρειάζονται 60 υπογραφές βουλευτών για να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια» είπε ο κοινοβουλευτικός συντάκτης Διονύσης Μποτώνης στην εκπομπή «Νewsroom».
Οι κοινοβουλευτικές ομάδες κατέθεσαν ξεχωριστά συμπεράσματα για τις αιτίες που οδήγησαν στην σύγκρουση και τα πρόσωπα που ευθύνονται, με σχεδόν σύσσωμη την αντιπολίτευση να ζητεί τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη συνέχιση της διερεύνησης.
Παρεμβάσεις από την Ζ. Κωνσταντοπούλου
Με καθυστέρηση πλέον της μίας ώρας άρχισε τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή, λόγω της παρουσίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία είχε εξαιρεθεί από μέλος της καθώς εκπροσωπεί νομικά συγγενείς θυμάτων.
Η διαδικασία συνεχίστηκε στην αίθουσα της ολομέλειας, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να τονίζει ότι έχει καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του προεδρείου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει την επιτροπή βίαια. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρενέβη κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του εισηγητή της ΝΔ.
Φωτήλας: «Έχουμε απόλυτη συναίσθηση στον πόνο της κοινωνίας ώστε να αποδοθούν ευθύνες»
Το πολυσέλιδο πόρισμα της ΝΔ καταγράφει τις επτά παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας δείχνοντας τον ανθρώπινο παράγοντα με παραλείψεις σταθμάρχη και μηχανοδηγού και επιρρίπτοντας ευθύνες σε HELLENIC TRAIN και ΡΑΣ. Τονίζει ότι την πολιτική ευθύνη έχει αναλάβει ο Κώστας Καραμανλής με την παραίτησή του και ότι οι επιχειρησιακές παρεμβάσεις έγιναν με απόφαση των αρμόδιων συλλογικών οργάνων με γνώμονα την ανάγκη μετακίνησης των κατεστραμμένων συρμών.
«Η ΝΔ από την αρχή προσέρχεται στην επιτροπή με απόλυτη συναίσθηση απέναντι στον πόνο ολόκληρης ελληνικής κοινωνίας ώστε να χυθεί φως και να αποδοθούν ευθύνες» δήλωσε ο βουλευτής ΝΔ, Ιάσων Φωτήλας.
Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι οι ευθύνες δεν περιορίζονται μόνο στο ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη, μιλά για συγκάλυψη και ζητά να παραπεμφθεί η υπόθεση στην τακτική δικαιοσύνη προκειμένου να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες στην πρώην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και άλλα πολιτικά πρόσωπα για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717.
Ο πρόεδρους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη συγκάλυψη του εγκλήματος. Τσιμέντο στον τόπο του εγκλήματος, τσιμέντο και στις ευθύνες. Όλοι ξέρουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζει σκανδαλωδώς τον Κώστα Καραμανλή επειδή η τύχη του ενός είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τύχη του άλλου».
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάθεσε πόρισμα αλλά πρόταση, καθώς όπως εξηγούν οι βουλευτές του στη διαδικασία δεν εξετάστηκαν ουσιώδεις μάρτυρες και κάνουν λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης, επαναφέροντας το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717.
«Από την αρχή η κυβερνητική πλειοψηφία έκανε σαφές ότι στόχος της δεν ήταν η αποκάλυψη της αλήθειας για το έγκλημα των Τεμπών, αλλά η συγκάλυψη των ευθυνών των υπουργών της και των “γαλάζιων παιδιών” του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Το πόρισμα, που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, είναι μνημείο ντροπής και προσβολής του Ελληνικού λαού» επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Από τη πλευρά της η ΝΔ, μέσω του γραφείου Τύπου δήλωσε: «Επιμένει στην ανεύθυνη και ατεκμηρίωτη κριτική ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης […] Δεν θα τον ακολουθήσουμε. Η διερεύνηση της αλήθειας δεν αποτελεί πεδίο αντιπολιτευτικής κριτικής και δεν εξυπηρετείται με μικροκομματικές φωτοβολίδες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».
Τα πορίσματα των κομμάτων
Το ΚΚΕ αποδίδει το ποινικό αδίκημα της διά παραλείψεως διατάραξης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών προτείνοντας σύσταση προανακριτικής επιτροπής για όλα τα πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί μεταφορών από το 2009 έως το 2023.
Σύμφωνα με τον Νίκο Καραθανασόπουλο, βουλευτή ΚΚΕ, «καταγράφονται όχι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες για κακουργηματικές πράξεις. Η προσπάθεια της ΝΔ να συγκαλυφθούν οι υπεύθυνοι και οι αιτίες δεν πρέπει να περάσει».
Ευθύνες σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς της περιόδου 2012-2023 αποδίδει η Ελληνική Λύση ενώ ο πρόεδρός της, Κυριάκος Βελόπουλος, δήλωσε: «Εμείς μιλήσαμε για το μπάζωμα, εμείς δείξαμε τους ενόχους, που είναι η κυβέρνηση. Θα τους πάμε μέχρι τέλους ακόμα και στη φυλακή.
Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση οδηγεί το έγκλημα των Τεμπών σε συγκάλυψη»
«Φαίνεται στην πεποίθηση της κοινωνίας ότι η κυβέρνηση οδηγεί το έγκλημα των Τεμπών σε συγκάλυψη» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, το κόμμα του οποίου περιορίζει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στην θητεία Καραμανλή 2019-23.
Πολιτικές και ποινικές ευθύνες στους υπουργούς Μεταφορών της περιόδου 2009-2023 για παράβαση καθήκοντος καταλογίζει και η Νίκη ενώ η Πλεύση Ελευθερίας δεν κατέθεσε πόρισμα.
«Αυτό που επιχειρείται και σήμερα στην εξεταστική επιτροπή, είναι το μπάζωμα των ποινικών ευθυνών, η υπόθαλψη εγκληματιών-προσώπων ελεγχόμενων ποινικά για το έγκλημα των Τεμπών και η συγκάλυψη των ευθυνών με συσκότιση των συνθηκών διάπραξης του εγκλήματος» κατήγγειλε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και την παραπομπή των υπαιτίων στην τακτική Δικαιοσύνη ζητούν τέλος οι Σπαρτιάτες.