Αρχική Eπικαιρότητα Υψηλής σημασίας για Ελλάδα και ΗΠΑ το ραντεβού Μητσοτάκη με Μπάιντεν στον...

Υψηλής σημασίας για Ελλάδα και ΗΠΑ το ραντεβού Μητσοτάκη με Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Πριν από δύο χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέγραφε ίσως την πλέον ιστορική στιγμή στην πολιτική του διαδρομή, απευθυνόμενος σε μια κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Η φωτογραφία αυτή ακόμα κοσμεί το γραφείο του πρωθυπουργού. Αυτή η ομιλία του που ήρθε ως επιστέγασμα των άρτιων ελληνοαμερικανικών σχέσεων, οι οποίες είναι στο πιο υψηλό ιστορικά σημείο τους, έγινε στο πλαίσιο της τελευταίας μεγάλης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, όταν και είχε διαβεί το κατώφλι του Οβάλ Γραφείου. Δύο χρόνια μετά, και σε μια κρίσιμη χρονιά, ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Ουάσινγκτον, για μια συνάντηση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Το ραντεβού στην πραγματικότητα έχει κλειστεί εδώ και μήνες, πλην όμως αναβλήθηκε για λόγους ανωτέρας βίας. Η αρχική πρόθεση του κ. Μητσοτάκη ήταν να βρεθεί στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, αλλά ασθένησε με γρίπη. Στη συνέχεια, διερευνήθηκε η πιθανότητα το ταξίδι στην αμερικανική πρωτεύουσα να συνδυαστεί με το ταξίδι του στον Καναδά, όπου θα βρεθεί ανήμερα της εθνικής μας επετείου και θα παρακολουθήσει την παρέλαση συναντώντας τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό.

Ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να βρεθεί σε Μόντρεαλ και Τορόντο, ενώ ιδανικά θα ήθελε στη συνέχεια να μετακινηθεί προς τη βόρεια Ουάσινγκτον. Θα περάσουν, όμως, εν τέλει μερικές ημέρες και η συνάντηση στον Λευκό Οίκο θα συνδυαστεί με τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου με την καθιερωμένη ετήσια δεξίωση. Αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες από αμερικανικές πηγές, προγραμματίζεται μάλλον για τις 3 Απριλίου, ενώ στις 4 του μήνα ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στο Οβάλ Γραφείο.

mitsotakis_rtr_arthro

Η ατζέντα

Η τρίτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της θητείας του (είχε μεταβεί και στο τέλος της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ) δεν είναι άνευ ατζέντας, καθώς θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα, διμερή, περιφερειακά και ευρύτερα διεθνή. «Δεν έχει καμία σημασία, αν ένας Αμερικανός πρόεδρος έχει λίγους ή περισσότερους μήνες θητείας εν όψει, είναι ο Αμερικανός πρόεδρος και σε καλεί να συζητήσετε, οπότε πας», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» αρμόδια κυβερνητική πηγή απαντώντας στον προβληματισμό κατά πόσο οι στενές σχέσεις της κυβέρνησης με την κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι επιβαρυντικός παράγοντας για τα εθνικά μας θέματα, σε περίπτωση αλλαγής σκυτάλης στην Ουάσινγκτον, εφόσον κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ. «Προφανώς ήταν πιο εύκολο όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά μην ξεχνάμε ότι δεν είχαμε ποτέ πιο υποστηρικτικό υπουργό Εξωτερικών, όπως τον ορθόδοξο Πομπέο, ενώ και η αναθεώρησης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας ξεκλείδωσε επί Τραμπ. Συνεπώς, τα πρόσωπα μετράνε, αλλά όχι μόνο. Πλέον η Ελλάδα είναι αυτοτελής παίκτης στην περιοχή», αναφέρει αρμόδια διπλωματική πηγή στο «ΘΕΜΑ».

Σε κάθε περίπτωση, οι κύριοι Μητσοτάκης και Μπάιντεν θα συζητήσουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι οποίες διάγουν τις καλύτερες ημέρες τους. Ως προς τα Ελληνοτουρκικά, η άμβλυνση της έντασης και η «κανονικοποίηση» του διαλόγου είναι και η αμερικανική επιθυμία, ενώ το ταξίδι στην Αμερική πρόκειται να γίνει έναν μήνα προτού ο πρωθυπουργός μεταβεί στην Αγκυρα, αμέσως μετά το Πάσχα, σε ανταπόδοση της επίσκεψης Ερντογάν τον Δεκέμβριο και της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Βεβαίως, οι περιφερειακές προκλήσεις παραμένουν, π.χ. η σταθερότητα της Αιγύπτου, όπου βρέθηκε την Κυριακή, ο κ. Μητσοτάκης, στον απόηχο του πολέμου στη Γάζα που συνεχίζεται χωρίς προοπτική άμεσης ολοκλήρωσης και της διασάλευσης της εμπορικής δραστηριότητας λόγω των ανταρτών Χούθι που κάνουν αδιάβατη τη Διώρυγα του Σουέζ. Και βεβαίως, είναι σε εξέλιξη ένας ακόμα μεγάλος πόλεμος, αυτός στην Ουκρανία, όπου βρέθηκε προ εβδομάδων ο πρωθυπουργός. Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα προτού ταξιδέψει στην Οδησσό, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνήσει στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Τότε ξεκλείδωσε η απαντητική επιστολή για τα F-35, συνδυαστικά και με την απελευθέρωση της αναβάθμισης των τουρκικών F-16.

mitsotakis_biden_mk
Η επόμενη μέρα

Σε κάθε περίπτωση, στην Αθήνα παρατηρούν με προσοχή το νέο τοπίο που μπορεί να διαμορφωθεί στην Ουάσινγκτον μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου. Οταν ο κ. Μητσοτάκης προ ημερών ρωτήθηκε αν οι αμερικανικές εκλογές θα ήταν ανασχετικός παράγοντας για να μη συναντήσει τώρα τον κ. Μπάιντεν, ο ίδιος διαφώνησε. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει καλύτερη χημεία με τον κ. Μπάιντεν απ’ ό,τι με τον κ. Τραμπ, όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες. Στην ουσία, όμως, η πολιτική είναι μια ρεαλιστική άσκηση. Εξ ου και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην Αθήνα κάνουν μια πρώτη χαρτογράφηση και για το τι συμβαίνει στο στρατόπεδο Τραμπ, καθώς το καθεστώς που υπήρχε την περίοδο 2016-2020 έχει τροποποιηθεί πλήρως.

Ενα πρόσωπο που παραμένει κοντά στον πρώην πλανητάρχη είναι ο άλλοτε προσωπάρχης του Ράινς Πρίμπους που έχει ελληνικές ρίζες, ενώ και στο Κογκρέσο υπάρχουν πρόσωπα με επιρροή στους ρεπουμπλικανικούς κύκλους, όπως η βουλευτής της Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Οι ισορροπίες, πάντως, παραμένουν ρευστές και στην Αθήνα θέλουν να αποφύγουν προβλέψεις για τις αμερικανικές εκλογές. Η προοπτική επιστροφής Τραμπ είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» της ευρωπαϊκής πολιτικής αυτή την περίοδο.