Σε θέση μάχης μπήκε από χθες η κυβέρνηση με φόντο την πρόταση μομφής που κατέθεσαν εν τέλει τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως έδειξε και η σκληρή στάση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη που ανέλαβε να «υποδεχθεί» από κυβερνητικής πλευράς το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται από χθες και πάλι στην Ελλάδα, μετά την επιστροφή του από τον Καναδά, θα παρακολουθεί τη διαδικασία και ετοιμάζεται αύριο να εκπέμψει σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ αναβλήθηκε και το υπουργικό συμβούλιο που είχε προγραμματιστεί για σήμερα και θα περιλάμβανε και την ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού.
Ο κ. Μητσοτάκης, όπως μεταδίδει ανώτερη κυβερνητική πηγή στο protothema.gr, αναμένεται να δώσει απαντήσεις για όλους και για όλα από βήματος της Βουλής. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή συζήτηση, η οποία δεν προσφέρεται για τυμβωρυχία. Με αυτή την αναφορά, τα εν λόγω στελέχη βάζουν στο στόχαστρο ιδίως τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος και πρωτοστάτησε στην πρόταση μομφής, λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».
Είναι ενδεικτική η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Ανδρουλάκη «εντολοδόχο συγκεκριμένων συμφερόντων», αποδίδοντας έτσι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ρόλο «μπροστινού». Ο κ. Ανδρουλάκης, από την άλλη, κάλεσε την κυβέρνηση να «μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια», όταν αναφέρεται σε συμφέροντα και έκανε λόγο για αθλιότητες που διακινούνται. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί ευθέως στο στόχαστρο του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ενώ από την κυβέρνηση τον εγκαλούν ότι…τώρα θυμήθηκε την πρόταση μομφής, ενώ ως τώρα έχει γίνει εξαντλητική συζήτηση στη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών.
Ομάδα κρούσης
Στο Μέγαρο Μαξίμου έγιναν ήδη οι πρώτες συσκέψεις του κ. Μητσοτάκη με στενούς του συνεργάτες, όπως με τον Γιάννη Μπρατάκο, τον Σταύρο Παπασταύρου, τον Παύλο Μαρινάκη και τον Άκη Σκέρτσο, ενώ ανοιχτή γραμμή υπάρχει με τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλη Μπεκίρη και τον γραμματέα της Βουλής Γιώργο Μυλωνάκη. Η «ντιρεκτίβα» του Μαξίμου είναι να εγγραφούν ως ομιλητές όσο το δυνατόν περισσότεροι γαλάζιοι βουλευτές και υπουργοί, οι οποίοι θα υπεραμυνθούν του κυβερνητικού έργου, μετατρέποντας de facto την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης.
Η παρέμβαση Καραμανλή
Σήμερα, πάντως, αναμένεται να τοποθετηθεί στη συζήτηση και ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, όπως πρώτο μετέφερε χθες το protothema.gr. Ο κ. Καραμανλής έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για τη στάση του στην υπόθεση, αλλά έχει δεχθεί και «φίλια» πυρά από βουλευτές της ΝΔ και τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη. Ο κ. Καραμανλής αναμένεται να τοποθετηθεί «με θεσμικό τρόπο», όπως μεταδίδουν συνομιλητές του, στο πνεύμα και της πρόσφατης κατάθεσης του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, όπου απαντούσε επί οχτώ ώρες σε ερωτήματα. Πάντως, ο κ. Καραμανλής δεν είχε μιλήσει, ούτε είχε δώσει το παρών, στη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής, με αποτέλεσμα η στάση του να σχολιαστεί και να προκύπτει επιπρόσθετη πίεση, ώστε αυτές τις μέρες να είναι παρών. Συνομιλητές του, πάντως, αναφέρουν ότι η ομιλία του θα είναι πολιτική, όχι τεχνική, και θα επιχειρήσει να περάσει στην αντεπίθεση μιλώντας για πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας.
Στο στόχαστρο ο Κασσελάκης
Παράλληλα, στο κυβερνητικό στόχαστρο είναι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης με τις δηλώσεις για διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επανήλθε χθες, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «συνειδητό» υπονομευτή του πολιτεύματος. Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν ότι ο κ. Κασσελάκης έχει ξεπεράσει την «πίστα» της πολιτικής γελοιότητας, φλερτάροντας με επικίνδυνες και ξένες με την ελληνική δημοκρατική παράδοση τοποθετήσεις.