Σε Σαιξπηρική σκηνή μετατράπηκε χτες το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων με την αποκάλυψη ότι ο προϋπολογισμός του έτους 2024 είναι ελλειμματικός και απαιτείται δάνειο ισοσκέλισης ποσού της τάξεως των 10.000.000€. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Γεώργιο Φραγκιουδάκη, το έλλειμμα αυτό έχει δημιουργηθεί πρωτίστως από τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Δήμου σε προμηθευτές και επαγγελματίες, που βάσει των επίσημων στοιχείων του κόμβου διαλειτουργικότητας των ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών κατά την 31/12/2023, ανέρχονται σε 9.230.169 € και καθώς ο Δήμος Ναυπλιέων – δυστυχώς – έχει συνέχεια, η νέα δημοτική αρχή για να μπορέσει να λειτουργήσει, πρέπει πρώτα να καλύψει τη ζημιά που άφησε πίσω της η προηγούμενη.
Οι επιλογές κάλυψης του ελλείμματος του Δήμου, βάσει νομοθεσίας, είναι πολύ συγκεκριμένες, ή θα προχωρήσει σε χρηματοδότηση μέσω λήψης δανείου ισοσκέλισης του προϋπολογισμού ή θα εκχωρήσει τη διοίκηση του Δήμου στο υπουργείο Εσωτερικών και θα πάει σε επιτήρηση και μακροχρόνιο μνημόνιο.
Η επιλογή της λήψης του δανείου ισοσκέλισης προϋπολογισμού οδηγεί σε άμεση εξόφληση των οφειλών της προηγούμενης δημοτικής αρχής και σε διασπορά του χρέους αυτού σε βάθος 10ετίας, ώστε να μπορέσει ο δήμος να αρχίσει να λειτουργεί και πάλι ομαλά. Η επιλογή να τεθεί ο Δήμος σε οικειοθελή επιτήρηση οδηγεί σε πολύχρονο μνημόνιο, με αποτέλεσμα την δραματική αύξηση των δημοτικών τελών, την παύση κάθε λογής δραστηριότητας του Δήμου και ουσιαστικά την εκχώρηση της διοίκησης του Δήμου στο υπουργείο Εσωτερικών, για τα επόμενα χρόνια.
Μετά από πολύ έντονες αντιπαραθέσεις, πλειοψηφικά αποφασίστηκε η λιγότερο οδυνηρή λύση της προσφυγής σε δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αφού κανένα πιστωτικό Ίδρυμα δεν επιθυμούσε να δανείσει έναν Δήμο που είχε καταστεί αφερέγγυος. Αναφερόμενος στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτριος Ορφανός υποστήριξε: Κλείνουμε – ισοσκελίζουμε δηλαδή – τον προϋπολογισμό και μπορεί να λειτουργήσει άμεσα ο Δήμος. Ανοίγει ένα παράθυρο χρηματοδοτικών ροών και θωρακίζουμε τον Δήμο Ναυπλιέων έναντι των πιστωτών του και δίνει το χρονικό περιθώριο να αναζητήσουμε εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα αξιοποιηθούν αντί των ίδιων πόρων. Το δάνειο δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα, δίνει όμως την απαιτούμενη ανάσα για τα επόμενα βήματα, ώστε να μπορέσει η νέα δημοτική αρχή να λειτουργήσει αναπτυξιακά, απαλλαγμένη πλήρως από τα βαρίδια του παρελθόντος.