Αρχική Eπικαιρότητα Καιρός: Έρχονται ξανά 40άρια – Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για «καυτό» Αύγουστο

Καιρός: Έρχονται ξανά 40άρια – Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για «καυτό» Αύγουστο

Με υψηλές θερμοκρασίες που  σε ορισμένες περιοχές θα ξεπεράσουν τους 42 βαθμούς Κελσίου μας αποχαιρετά ο Ιούλιος, ενώ οι προβλέψεις δεν είναι καθόλου ευοίωνες και για το Αύγουστο.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μεγαλύτερων κέντρων σε Ευρώπη και ΗΠΑ ο τελευταίος μήνας του κακοκαιριού θα ξεπεράσει τον «πρωταθλητή» Ιούλιο που ήδη έκανε ρεκόρ θερμοκρασίας.

Με πρόσφατη ανάρτησή του ο μετεωρολόγος, Κώστας Λαγουβάρδος επικαλέστηκε 6 μετεωρολογικά κέντρα για τον Αύγουστο.

 

Όπως φαίνεται στο γράφημα, σύμφωνα με το 95 % των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Αυγούστου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016)».

Πιο θερμό το 2024 από το 2023

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι το 2024 πιθανόν να ξεπεράσει το 2023 ως η θερμότερη χρονιά από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία καθώς η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο Ελ Νίνιο -το οποίο ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο- ώθησαν ακόμη υψηλότερα τον υδράργυρο αυτή τη χρονιά.

Καύσωνες έπληξαν μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ρωσίας κατά την περασμένη εβδομάδα.

Η Copernicus επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η ημερήσια μέση θερμοκρασία, που είχε σημειώσει ρεκόρ τον περασμένο χρόνο, φάνηκε ότι ξεπεράστηκε την Κυριακή όπως προκύπτει από τα επιστημονικά αρχεία που ανατρέχουν στο 1940.