Αρχική Ν. Αρκαδίας Δήμαρχος Μεγαλόπολης: Ζητά ανάκληση της απόφασης για κλείσιμο τμημάτων του ΕΠΑΛ

Δήμαρχος Μεγαλόπολης: Ζητά ανάκληση της απόφασης για κλείσιμο τμημάτων του ΕΠΑΛ

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, Κώστας Μιχόπουλος, μετά από την εξουσιοδότηση που πήρε, με την σχετική, ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (συνεδρίασε εκτάκτως), επικοινώνησε με τον Υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη και ζήτησε την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο τμημάτων Β Τάξης Λυκείου, στο Επαγγελματικό Λύκειο της Μεγαλόπολης και το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των εγγραφών.

Ο δήμαρχος, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του και τη διαμαρτυρία του δημοτικού συμβουλίου και της πόλης, την στιγμή που οι δημότες του δήμου, έχουν να αντιμετωπίσουν και την μεταλιγνιτική εποχή. Ο δήμαρχος, περιμένει, τώρα, την απάντηση του Υπουργού.

Η ομόφωνη απόφαση – ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου της Μεγαλόπολης, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:

(…) ΖΗΤΑΜΕ την άμεση έγκριση λειτουργίας των ολιγομελών τμημάτων των τριών
Τομέων Β΄ τάξης Λυκείου στο ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης, ήτοι:
Τομέας Πληροφορικής
Τομέας Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας
Τομέας Διοίκησης – Οικονομίας

Η μη έγκριση των ως άνω αναφερόμενων ολιγομελών τμημάτων Τομέων Β΄ Τάξης στο ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης επιφέρει καίριο πλήγμα στο μέλλον των μαθητών, αφού υποχρεώνει τους μαθητές μας που έχουν επιλέξει τους τομείς αυτούς να μετακινηθούν σε μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, σε άλλα ΕΠΑΛ όμορων περιοχών – (με την πιο κοντινή σε απόσταση 35 χιλιομέτρων) – όπου αυτοί οι τομείς λειτουργούν ή και να εγκαταλείψουν την επιλογή τους στον Τομέα χάνοντας μία μαθητική χρονιά, στην ύπαρξη της σχολικής μονάδας, αλλά και στην τοπική κοινωνία της μεταλιγνιτικής εποχής.

Αναμφισβήτητα, ανοίγει το δρόμο σε νέα πλεονάσματα, σε υπεραριθμίες και μετακινήσεις εκπαιδευτικών, σε δραστική μείωση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οδηγεί σε συρρίκνωση των σχολείων και ανοίγει το δρόμο για καταργήσεις και συγχωνεύσεις (…).

Το ψήφισμα, αναφέρει και τα εξής: (..) ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ότι από τους έξι καταργούμενους Τομείς στην Αρκαδία οι τρεις Τομείς είναι στην πληττόμενη από τη μεταλιγνιτική εποχή πόλη της Μεγαλόπολης. Ιδιαιτέρως ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ – και πρέπει να εξετασθεί και να αντιμετωπισθεί ειδικώς – ότι ο καταργούμενος στο ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης σύγχρονος και πρότυπα εξοπλισμένος Τομέας ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ στην Αρκαδία!

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η Πολιτεία να ενσκήψει με ιδιαιτερότητα και να εξετάσει κατ΄ εξαίρεση το πρόβλημα λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή μας, οφειλομένων στις ραγδαίες και τρομακτικές επιπτώσεις της βίαιης απολιγνιτοποίησης, τις άτακτες μετακινήσεις του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών τους, για αναζήτηση νέων θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα την απρόβλεπτη μείωση του πληθυσμού που έχει ως αποτέλεσμα και τη δραματική μείωση του αριθμού των μαθητών στη Μεγαλόπολη.

Η κατάργηση των Τομέων και η μείωση των επιλογών σπουδών στην υφιστάμενη σχολική μονάδα ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης επιτείνει τα τραγικά αποτελέσματα της απολιγνιτοποίησης επιφέροντας τιμωρία και δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα και επιβαρύνσεις στον εναπομείναντα πληθυσμό (…).