Αρχική Ν. Λακωνίας Εκδηλώσεις Μνήμης για τα 50 Χρόνια από την Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο

Εκδηλώσεις Μνήμης για τα 50 Χρόνια από την Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, οι εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης για την θλιβερή επέτειο των 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην μαρτυρική Κύπρο.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε κατά τις πρωινές ώρες, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ιερό μνημόσυνο πεσόντων και αγνοουμένων καθώς και ομιλία από τον τ. Αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου κ. Γεώργιο Κοντό και το απόγευμα την εκδήλωση με θέμα: «Κύπρος: 50 χρόνια κατοχής, προσφυγιάς, ξεριζωμού, πόνου»  η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Λακώνων ποιητών στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Στην απογευματινή εκδήλωση ο Δρ. Φιλολογίας κ. Μανώλης Στεργιούλης ως κεντρικός ομιλητής, ανέδειξε τις τραγικές διαστάσεις της εισβολής και της κατοχής, υπογραμμίζοντας τις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός μέχρι και σήμερα στην ομιλία του με τίτλο: «Κύπρος: 50 χρόνια προσφυγιάς, αγνοουμένων, εγκλωβισμένων. 50 χρόνια διεθνούς υποκρισίας».

Παρουσιάστηκαν αφηγήσεις και μαρτυρίες από τις ημέρες της εισβολής στην Κύπρο από τις καθηγήτριες φιλολόγους Ευαγγελία Μπέτα και Μαριλένα Θεοφυλάκου καθώς και από τις μαθήτριες Βαχαβιώλου Δήμητρα, Βουραζέλη Ελένη και Τσέτσεκα Παναγιώτα. Η εκδήλωση συνοδεύτηκε με τραγούδια μνήμης από τους μουσικούς Ηλία Καππάκο, Βασίλη Σπηλιώτη και Χαρίκλεια Αϊβαλιώτη.  Υπεύθυνοι οργάνωσης της εκδήλωσης ήταν η κα. Ισαάκ Κωνσταντία σε συνεργασία με τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ραφαήλ Τσάλτα εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Την εκδήλωση έκλεισε με τη σεπτή και μεστή λόγου ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος, ο οποίος με λόγια γεμάτα σοφία, πνευματικότητα και πατρική αγάπη, υπενθύμισε τις διαχρονικές αξίες της πίστης και της ενότητας, δίνοντας σε όλους μήνυμα ελπίδας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο οποίος δήλωσε:

«Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ένα ελάχιστο δείγμα τιμής προς τους αδελφούς μας στην Κύπρο που βιώνουν τις πληγές της κατοχής για 50 χρόνια. Οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και να συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση, επανένωση και ειρήνη. Η παρουσία μας εδώ δεν είναι απλώς συμβολική. Είναι μία έκφραση αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας για την προάσπιση των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Στεργιούλη για την εμπεριστατωμένη ομιλία του, που μας θύμισε τις ανοιχτές πληγές και την ανάγκη για συνέχιση του αγώνα. Ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Ευστάθιο και την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης για την σημαντική αυτή εκδήλωση τιμής και μνήμης».

Φωτογραφίες: