Αρχική Eπικαιρότητα Νέα επιβάρυνση σε καταλύματα και εστίαση

Νέα επιβάρυνση σε καταλύματα και εστίαση

“Ανοίγει η πόρτα” για νέα επιβάρυνση σε Καταλύματα και Εστίαση, καθώς η ρύθμιση για αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων περιλαμβάνεται, παρά τις αντιδράσεις των φορέων του Τουρισμού, στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις» του υπουργείου Εσωτερικών, που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Πιο αναλυτικά με το άρθρο 30 επαναδιατυπώνεται η διάταξη για το τέλος παρεπιδημούντων στα καταλύματα, τα καταστήματα και τις ιαματικές πηγές, το οποίο παραμένει στο 0,5%, αλλά δίνει την δυνατότητα στους δήμους να το αυξήσουν στο 0,75%. Υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για ποσοστό επί του τζίρου και όχι επί των κερδών.

Συγκεκριμένα η διάταξη αναφέρει:
«Με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, μπορεί να αυξάνεται σε ποσοστό μηδέν κόμμα εβδομήντα πέντε τοις εκατό (0,75%), καθώς και να διαφοροποιείται είτε κατά οικιστικές περιοχές που οριοθετούνται σαφώς με την εν λόγω απόφαση είτε κατά τις μορφές-κατηγορίες καταλυμάτων. Η ισχύς της ως άνω απόφασης αρχίζει τρεις (3) μήνες μετά τη δημοσίευσή της».

Επιπροσθέτως, επιβάλλεται τέλος παρεπιδημούντων και στους ιδιώτες που ασκούν δραστηριότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ακόμη, το τέλος παρεπιδημούντων μπορεί να επιβάλλεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, σε ποσοστό μηδέν κόμμα πέντε τοις εκατό (0,5%), και στις παρακάτω κατηγορίες καταστημάτων:
α) ειδών λαϊκής τέχνης,
β) ενθυμίων και δώρων,
γ) ενοικιάσεως σκαφών αναψυχής τοπικού χαρακτήρα, θαλάσσιων ποδηλάτων, ιστιοσανίδων, ειδών
χρησιμοποιούμενων στην παραλία, σχολών εκμάθησης θαλάσσιων σπορ και εκμάθησης καταδύσεων, γενικότερα ειδών που χρησιμοποιούνται στη θάλασσα από τους λουόμενους,
δ) ειδών χειμερινών σπορ, σκι και ορειβασίας, σχολών εκμάθησης χειμερινών σπορ,
ε) ενοικιάσεων αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων, ποδηλάτων και ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων (ΕΠΗΟ) και παρόχων ΕΠΗΟ προς κοινή χρήση και
στ) τουριστικών προϊόντων-αναμνηστικών κάθε είδους.

 

Πηγή: money-tourism.gr