Αρχική Eπικαιρότητα Επαναφορά 13ου-14ου μισθού στο Δημόσιο ζητούν δικαστές και εισαγγελείς

Επαναφορά 13ου-14ου μισθού στο Δημόσιο ζητούν δικαστές και εισαγγελείς

Μείζον θέμα επαναφοράς των δώρων σε όλο το Δημόσιο Τομέα θέτει επίσημα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, «ανοίγοντας την όρεξη» για ανάλογη επιστροφή αυτών των παροχών και προς τους συνταξιούχους. Με επιστολή-βόμβα, η Ένωση ζητά την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής αδείας (13ος και 14ος μισθός) στο Δημόσιο.

Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε εγγράφως στον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της Ένωσης, Χαράλαμπο Σεβαστίδη και στον υφυπουργό Οικονομικών για το ίδιο θέμα.

«Έχει εκλείψει ο δικαιολογητικός λόγος
κατάργησης των επιδομάτων»
Όπως επισημάνθηκε αρμοδίως, «ο δικαιολογητικός λόγος της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και αδείας πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει εκλείψει μετά την είσοδο της χώρας στη λεγόμενη “μεταμνημονιακή εποχή”». Επίσης, τονίστηκε ότι «ο θεσμός των δώρων, που εξακολουθεί να ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να παραμείνει ζωντανός και στον δημόσιο. Αντικατοπτρίζει υπερεκατονταετείς αγώνες και κατακτήσεις των εργαζομένων που δόθηκαν σε εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες». Η  Ένωση ζήτησε και νέα συνάντηση με τον υπουργό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θέτει πλέον επίσημα ζήτημα επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στον Δημόσιο Τομέα. Το αίτημα υποβλήθηκε εγγράφως στον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και ακολούθως πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αντιπροέδρου της Ένωσης, Χαράλαμπου Σεβαστίδη, με τον διευθυντή του γραφείου τού υφυπουργού για το ζήτημα αυτό.

Η Ένωση θεωρεί ότι ο δικαιολογητικός λόγος της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και αδείας πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει εκλείψει μετά την είσοδο της χώρας στη λεγόμενη “μεταμνημονιακή εποχή”. Ο θεσμός των δώρων, που εξακολουθεί να ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να παραμείνει ζωντανός και στον δημόσιο.

Αντικατοπτρίζει υπερεκατονταετείς αγώνες και κατακτήσεις των εργαζομένων που δόθηκαν σε εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες.

Το αίτημά μας είναι δίκαιο και απαιτείται μια ευρύτερη κοινωνική στήριξή του. Η Ένωση ζήτησε εκ νέου συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό».

Εν αναμονή του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου
Ας σημειωθεί πως επίκειται η κρίσιμη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ), από την οποία θα ξεκαθαρίσει εάν θα λάβουν αναδρομικά ποσά οι συνταξιούχοι, για τις περικοπές που υπέστησαν στις επικουρικές συντάξεις τους, αλλά και για την κατάργηση δώρων, κύριας και επικουρικής σύνταξης. Πρόκειται για παρεμβάσεις που έχουν περιοριστεί από τη δικαστική εξουσία στο 11μηνο Ιούνιος 2015–Μάιος 2016. Οι αγωγές που έχουν γίνει, αφορούν περίπου 370.000 συνταξιούχους και η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.