Αρχική Ν. Λακωνίας Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στη Λακωνία

Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στη Λακωνία

Οι ασυνήθιστες για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας και η ανομβρία, συνεχίζουν να καθιστούν υψηλό τον κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία 3) στους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Ελαφονήσου, Ευρώτα και Μονεμβασίας, για την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου. Αυτό αποτυπώνεται και στον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τού Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η ΓΓ συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κλπ), η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η οποιασδήποτε χρήση πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (https://civilprotection.gov.gr).

Συγχρόνως, η ΠΕ Λακωνίας ενημερώνει τους πολίτες ότι σε περίπτωση που αντιληφθούν δασική πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 (Πυροσβεστικό Σώμα) ή 112 (Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης). Ισχύει η απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές Natura, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση στις περιοχές που αναφέρονται στην σε σχετική απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας.