Αρχική Ν. Κορινθίας Οι προτάσεις Σταματόπουλου για την Παιδεία και τον Αθλητισμό στον Προσυνεδριακό Διάλογο...

Οι προτάσεις Σταματόπουλου για την Παιδεία και τον Αθλητισμό στον Προσυνεδριακό Διάλογο της ΚΕΔΕ

Στο Ηράκλειο της Κρήτης βρέθηκε την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024 ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Αθλητισμού και δήμαρχος Σικυωνίων, Σπύρος Σταματόπουλος, στο πλαίσιο του Προσυνεδριακού Διαλόγου της ΚΕΔΕ, με θέμα την Παιδεία και τον Αθλητισμό.

Ο δήμαρχος Σικυωνίων αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν στη χρηματοδότηση και στη βιωσιμότητα των υποδομών και των προγραμμάτων που παρέχονται σε τοπικό επίπεδο στους τομείς Παιδείας και Αθλητισμού καθώς και στις προτάσεις της αντίστοιχης Επιτροπής της ΚΕΔΕ.

Σε ό,τι αφορά στον τομέα της Παιδείας, ο κ. Σταματόπουλος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για διάφορα ζητήματα. Για τις σχολικές καθαρίστριες, τόνισε την ανάγκη μονιμοποίησής τους, καθώς και τη χρηματοδότηση του μισθολογικού κόστους τους από τον κρατικό προϋπολογισμό ή μέσω αύξησης των ΚΑΠ. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων είναι ανεπαρκής, ιδίως λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, γεγονός που απειλεί τη λειτουργία των δήμων. Ζήτησε, επίσης, επιπρόσθετους πόρους για τη συντήρηση και επισκευή των παλαιών σχολικών κτιρίων, προτείνοντας τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας με την ΚΕΔΕ για την εφαρμογή του Προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».

Επιπλέον, ο δήμαρχος Σικυωνίων αναφέρθηκε σε προτάσεις που αφορούν στην επαναφορά χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την ανάπλαση σχολικών αύλειων χώρων, αλλά και την εφαρμογή νέων προγραμμάτων χρηματοδότησης για την κάλυψη των δαπανών για τους σχολικούς τροχονόμους. Μίλησε ακόμη για την ανάγκη επανασύστασης των Σχολικών Επιτροπών για την καλύτερη διαχείριση των σχολείων.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη υλοποίησης προγραμμάτων για την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και την προώθηση της ψηφιακής εκπαίδευσης, καθώς και τον αποχαρακτηρισμό ανενεργών σχολικών κτιρίων ώστε να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Τέλος, πρότεινε την ενίσχυση της συνεργασίας της Αυτοδιοίκησης με τις φοιτητικές κοινότητες, μέσα από δράσεις που θα προάγουν τη βιώσιμη διαχείριση των δημόσιων χώρων.

Στον τομέα του Αθλητισμού, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Αθλητισμού της ΚΕΔΕ πρότεινε χρηματοδοτικά προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων και των κλειστών γυμναστηρίων, νέες επενδύσεις για την κατασκευή και συντήρηση αθλητικών χώρων, καθώς και την αναβάθμιση του προγράμματος «Άθληση για Όλους». Επίσης, ζήτησε να υποστηριχθούν προγράμματα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και την ανάπτυξη αθλητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τα σχολεία, ενώ τέλος, ειδική μνεία έκανε στην χρηματοδότηση έργων διευκόλυνσης πρόσβασης των ΑμεΑ στους αθλητικούς χώρους, αλλά και στην ανάγκη υλοποίησης αθλητικών προγραμμάτων για Άτομα με Αναπηρία.

Ο Προσυνεδριακός Διάλογος εντάσσεται στις προετοιμασίες της ΚΕΔΕ για το Συνέδριό της, που θα λάβει χώρα στη Ρόδο στις αρχές Νοεμβρίου.