Αρχική Eπικαιρότητα Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Οκτωβρίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Οκτωβρίου

Σήμερα Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Μεγαλομαρτύρων Γερβασίου και ΝαζαρίουΟσίου Ιγνατίου επισκόπου Μηθύμνης.

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα εξής:

  • Γερβάσιος,
  • Γερβασία,
  • Ναζάριος,
  • Ιγνάτιος,
  • Ιγνάτης,
  • Ιγνατία*.

Άγιος Ιγνάτιος ο Αγαλλιανός, Αρχιεπίσκοπος Μηθύμνης, ο Θαυματουργός

Ο Άγιος Ιγνάτιος γεννήθηκε το 1492 μ.Χ. στο χωριό Φάραγγα της Μυτιλήνης (κοντά στην Καλλονή) και επονομαζόταν Αγαλλιανός. Ο πατέρας του Εμμανουήλ Αγαλλιανός ήταν ιερέας στη Μυτιλήνη.

Ο Ιωάννης (αυτό ήταν το πρώτο του όνομα), σε νεαρή ηλικία παντρεύτηκε και έγινε κι αυτός Ιερέας. Μετά το θάνατο της γυναίκας του και των παιδιών του, έκτος από ένα τον Μεθόδιο, από κάποια επιδημική αρρώστια, αποσύρθηκε στον Ταξιάρχη του Λειμώνα, ασχολούμενος με μελέτη, προσευχή και την καλλιέργεια του πατρικού κτήματος.

Στα χρόνια της Τούρκικης κατοχής του νησιού, πρόσφερε μεγάλες και σημαντικές υπηρεσίες στα εκεί μοναστήρια και στους υπόδουλους χριστιανούς. Για όλα αυτά, καθώς και για την αγιότητα της ζωής του, έγινε επί Ιερεμίου του Β’ το 1531 μ.Χ. Μητροπολίτης Μηθύμνης.

Και στο νέο του πόστο ο Ιγνάτιος αναδείχτηκε άριστος ποιμένας και έτσι θεάρεστα αφού ποίμανε το ποίμνιο του Χριστού, απεβίωσε ειρηνικά το 1566 μ.Χ.

*Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

Επίσης σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης) και η Παγκόσμια Ημέρα Προτύπων (Τυποποίησης).

☀ Ανατολή ήλιου: 07:33 – Δύση ήλιου: 18:48
🌔 Σελήνη 11.2 ημερών