Αρχική Ν. Κορινθίας Η τοποθέτηση του Δημάρχου Σικυωνίων για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ (Βιντεο)

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Σικυωνίων για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ (Βιντεο)

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έδωσαν το «παρών» στην συνεδρίαση έδωσαν όλοι οι δήμαρχοι της Κορινθίας (Λουτρακίου – Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων, Γιώργος Γκιώνης, Βέλου – Βόχας, Θανάσης Μανάβης, Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, Ξυλοκάστρου & Ευρωστίνης, Βλάσσης Τσιώτος, και Νεμέας Κώστας Φρούσιος), στέλνοντας μήνυμα ενότητας όλων των τοπικών κοινωνιών του νομού μας.

Μακροσκελής και άκρως επεξηγηματική ήταν η τοποθέτηση του Δημάρχου Σικυωνίων,Σπύρου Σταματόπουλου.

Ακολουθεί η εισαγωγή του Δημάρχου. 

Φίλες και φίλοι

Επιχειρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα ,και δε λέω τους 2-3 μήνες ,εδώ και ενάμιση χρόνο είχε προαναφερθεί έμμεσα η συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης. Πρόκειται για προάγγελο της ιδιωτικοποίησης του νερού .Είναι η χαριστική βολή για την τοπική αυτοδιοίκηση .

Και αυτό γιατί το λέω;:

Πρώτον διότι τα έσοδα των δήμων από πού προέρχονται; Προέρχονται από τα ανταποδοτικά που αφορά τα σκουπίδια και τον ηλεκτροφωτισμό ,την ύδρευση ,την άρδευση , αυτά είναι τα βασικά έσοδα των δήμων. Ποια είναι η εξέλιξη μέχρι τώρα; Πρώτον η διαχείριση των απορριμμάτων περάσε σε ιδιωτικά χέρια. Οσο κι αν παλεύαμε στο παρελθόν να το αντιμετωπίσουμε για να μη να υπάρχει κεντρική διαχείριση ανά νομό δυστυχώς φτάσαμε σήμερα η διαχείριση των απορριμμάτων να είναι σε ιδιωτικά χέρια και από 25 € τον τόνο που κάποτε εμείς πληρώναμε,πληρώνουμε σήμερα 125ευρω  και παραπάνω .Πήγαμε στο άλλο,στην ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η. Τι μας τάζανε; ότι θα είναι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος φθηνότερο το είδατε εσείς; από 8 λεπτά που πληρώνουμε την κιλοβατώρα έφτασε στα 42 €. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Είναι η Ιδιωτικοποίηση του νερού. Άρα τα έσοδα τα οποία έχουμε από την ύδρευση και την άρδευση θα περάσουν σε ιδιωτικά χέρια.

Δύο είναι οι στόχοι:  Πρώτον επιτυγχάνεται η ιδιωτικοποίηση του νερού στην ύδρευση με την συγχώνευση των ΔΕΥΑ, όπου εκεί είναι ασαφές ακόμα το νομικό πλαίσιο δεν υπάρχει τίποτα εγγράφως και κατατεθειμένο ,το μόνο που μας έχουν πει είναι πρώτα θα το μοιράσουν στα όργανα τα συνδικαλιστικά μας στην ΚΕΔΕ και μετά θα το καταθέσουν στην Βουλή.Τι προβλέπει όμως αυτό σύμφωνα με εξαγγελίες του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει ενώ στην αρχή έλεγαν μία ΔΕΥΑ ανά Περιφέρεια τώρα προβλέπει μία ΔΕΥΑ  ανά Νομό και σε ορισμένες περιπτώσεις δυο ΔΕΥΑ ανά νόμο . Δεν υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. Ποια θα είναι η νομική τους μορφή; Θα συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο αιρετοί; Θα συμμετέχουν κάποιοι σύμβουλοι από τα Υπουργεία; Αυτό δεν είναι σαφές ακόμα. Θα γίνουν ανώνυμες εταιρείες που αργότερα κάποιοι μπορούν να τις πουλήσουν σε ιδιώτες; Ούτε αυτό το γνωρίζουμε ακόμα.

Το δεύτερο σενάριο είναι να επεκταθεί, κι αυτό αφορά εμάς και το θέμα συζήτησης σήμερα ,αφορά την επέκταση της ΕΥΔΑΠ στην περιοχή της Φωκίδας ,της Βοιωτίας και της Κορινθίας .Η ΕΥΔΑΠ τι κάνει; Πως λειτουργεί ; Το πρόσχημα τι είναι εδώ; τι λένε ότι «Υπάρχει ένταση στην Κορινθία και θα επεκτείνουμε τη ΕΥΔΑΠ να μας λύσει το πρόβλημα» Αυτό δεν το έχω καταλάβει ακόμα.Ούτε την ένταση, ούτε το πως θα λύσει η ΕΥΔΑΠ την ένταση αυτή ούτε τι ακριβώς θα ακολουθήσει στη συνέχεια.

Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η ΕΥΔΑΠ λειτουργεί ως εξής :

Η ΕΥΔΑΠ πουλάει νερό στους πολίτες το οποίο το αγοράζει από το κράτος σε εξευτελιστική τιμή 0,07 ούτε 0.01 , 1 λεπτό δηλαδή το κυβικό το αγοράσεις από το κράτος και το πουλάει τα 30 κυβικά τα πουλάει περίπου 42 € .Άρα λοιπόν καταλαβαίνετε ότι την ΕΥΔΑΠ δεν την  νοιάζει υπάρχει νερό ή όχι δεν το κάνεις το πρόβλημα της λειψυδρίας το πρόβλημα της διαχείρισης πως θα εισπράξει θα σας πει και θα μας πει ότι «Κύριε Δήμε Κορινθίων – Λουτρακίου εγώ πουλάω νερό στους πολίτες εσύ είσαι υποχρεωμένος είναι αναγκασμένος να μου βρεις το νερό» . Αυτό λέει το κράτος.

Δείτε το σχετικό βιντεο: