Όταν γίνεται σπατάλη και κλοπή αυτά τα χρήματα λείπουν από τους ασθενείς, τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη Τύπου για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης. Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «μηδενική ανοχή στην υπερσυνταγογράφηση», μία δέσμευση για την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως είπε, προσθέτοντας: «Να σταματήσει η σπατάλη ώστε να αξιοποιήσουμε του πόρους που μας δίνει ο λαός για να μη λείψουν οι καινοτόμες θεραπείες από τους ασθενείς που τις χρειάζονται».
«Λυπάμαι που υπάρχουν γιατροί που για ίδιον όφελος υπερσυνταγογραφούν, δεν είναι όλοι οι γιατροί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας και παρουσίασε αναλυτικά τις παραβάσεις που εντοπίζονται και αφορούν:
Μεγάλες ποσότητες φαρμάκων: Εντοπισμός συνταγών που περιέχουν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες φαρμάκων για την αντιμετώπιση μίας συγκεκριμένης πάθησης.
Παροχή φαρμάκων για μεγάλες χρονικές περιόδους: Εντοπισμός συνταγών που καλύπτουν μεγάλες χρονικές περιόδους, πέρα από τη συνήθη κλινική πρακτική και τις ιατρικές οδηγίες.
Συχνές επαναλήψεις συνταγών: Ασυνήθιστα συχνή ανανέωση συνταγών χωρίς σαφή ιατρική αιτιολόγηση.
Μικρές ποσότητες ανά ανανέωση: Συνταγές για μικρές ποσότητες φαρμάκων που ανανεώνονται συχνά, υποδηλώνοντας πιθανή κατάχρηση.
Συνταγές σε συγκεκριμένα φαρμακεία: Συγκέντρωση συνταγών σε συγκεκριμένα φαρμακεία, υποδηλώνοντας πιθανές συμφωνίες μεταξύ ιατρών-φαρμακείων.
Συνταγές σε συγκεκριμένους ασθενείς: Συχνή συνταγογράφηση σε συγκεκριμένους ασθενείς, χωρίς σαφή ιατρική αιτιολόγηση.
Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, η χρήση των υπηρεσιών τής ΗΔΙΚΑ μάς επιτρέπει, πλέον, να βρούμε τα πάντα μέσω των ΑΜΚΑ των ασθενών και του ΕΟΠΠΥ που ελέγχει τους γιατρούς. «Θα γίνει εξοικονόμηση πόρων από τη σπατάλη, θα μειωθούν οι ελλείψεις και θα βελτιωθεί η πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες. Εάν ένας φαρμακοποιός βλέπει ότι ένας γιατρός γράφει σε έναν ασθενή εκατοντάδες κουτιά σε μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να δράσει, δεν γίνεται σπιούνος», σημείωσε.
«Τα νέα συστήματα της ΗΔΙΚΑ που εγκαταστήσαμε κατά της απάτης προσφέρουν έναν πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων για οποιαδήποτε συνταγή αλλά και οποιονδήποτε ασθενή. Έχουμε στοιχεία για τη συνταγή, την επαναληψιμότητα της, τις ημερομηνίες καταχώρησης και εκτέλεσης, την κατάσταση της συνταγής, το ΑΜΚΑ, το ονοματεπώνυμο, τα στοιχεία του γιατρού που έχει κάνει αυτές τις συνταγογραφήσεις, τα στοιχεία του φαρμακείου που έχουν εκτελεστεί, αυτές συνταγογράφησης[…]
»Δεν δίνω κατευθείαν κατηγορία στο φαρμακείο γιατί ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει την ηλεκτρονική συνταγή, εφόσον αυτή έχει εκδοθεί[…] Τα φαρμακεία, αν ένας φαρμακοποιός βλέπει ότι κάποιος γιατρός γράφει υπερβολικά πολλά σκευάσματα στον ίδιο ασθενή και εκτελεί τον ίδιο μήνα, ξαφνικά εκατοντάδες τεμάχια, αυτό είναι κάτι που πρέπει να του κινήσει το ενδιαφέρον. Θα πρέπει να ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ για αυτή την την πρακτική» επεσήμανε.
Δεν είναι τιμωρητική η διάθεσή μου αλλά να μπει μια τάξη, επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπορεί να αποτελέσει και ένα είδος ανοιχτού καρνέ επιταγών.
Ακόμα αποκάλυψε ότι 100 γιατροί τους πρώτους μήνες του 2024 συνταγογράφησαν ανά ασθενή 250 – 422 φάρμακα. Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Σοφία Πατραμάνη, πρόστιμα ύψους 800.000 ευρώ επέβαλε ο ΕΟΠΥΥ σε δύο γιατρούς, οι οποίοι εντοπίστηκαν από τον έλεγχο του υπουργείου Υγείας να έχουν συνταγογραφήσει χιλιάδες σκευάσματα σε στενούς συγγενείς τους σε διάστημα μόλις έξι μηνών από την αρχή του έτους.
Το κόστος από την πλασματική συνταγογράφηση ανέρχεται συνολικά για το Δημόσιο σε 50 εκατ. ευρώ ετησίως και σε βάθος δεκαετίας ο υπουργός εκτίμησε ότι η ζημιά αυτή μπορεί να ανέλθει στα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τον υπουργό Υγείας και αφορούν τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης είναι ενδεικτικά:
– Παθολόγος στη Γλυφάδα συνταγογράφησε 221 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.621 τεμαχίων στη μητέρα της και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.
– Παθολόγος σε Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογράφησε μόνο βραδινές ώρες 705 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων στον άνδρα της, στις δύο κόρες της αλλά και στον εαυτό της.
– Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα συνταγογράφησε σε δύο αλλοδαπούς 500 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 925 τεμαχίων.
– Γενικός ιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογράφησε σε συγγενή του 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.
– Παθολόγος στην Αθήνα συνταγογράφησε σε έναν ασθενή 362 σκευάσματα σε ποσότητα 686 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.
– Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη συνταγογράφησε 300 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.350 τεμαχίων για τέσσερα παιδιά που είναι μέλη συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου, εκτελώντας όλες τις συνταγές σε ένα κεντρικό φαρμακείο της περιοχής.
– Ψυχίατρος στην Αθήνα συνταγογράφησε σε δέκα ασθενείς του 450 διαφορετικά φάρμακα σε συνολική ποσότητα 980 τεμαχίων.
– Ορθοπεδικός στην Πάτρα συνταγογράφησε σε τέσσερις ασθενείς του 320 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.760 τεμαχίων, εστιάζοντας σε αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα για τη θεραπεία τραυματισμών.
– Δερματολόγος στο Ηράκλειο που ειδικεύεται στη θεραπεία χρόνιων δερματικών παθήσεων συνταγογράφησε 275 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητα 1500 τεμαχίων, στοχεύοντας σε προσαρμοσμένες θεραπείες για κάθε ασθενή.
– Γυναικολόγος στη Λάρισα συνταγογράφησε 200 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.100 τεμαχίων, προσφέροντας εξειδικευμένη φροντίδα σε εγκύους και γυναίκες σε εμμηνόπαυση.
Είναι αυτονόητο, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ότι αυτοί οι γιατροί αποκλείστηκαν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Ο υπουργός Υγείας στέλνει μήνυμα στους γιατρούς οι οποίοι θέλουν να εμπλακούν σε μια τέτοια ιστορία, δηλαδή επιδιώκουν να προχωρήσουν σε πλασματική συνταγογράφηση και η υπερσυνταγογράφηση ότι είναι υπόθεση πλέον με τα συστήματα που διαθέτει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να εντοπιστούν και μάλιστα σε βάθος χρόνου, δηλαδή να φτάσει ο έλεγχος μέχρι το 2014. Ακόμα έγινε γνωστό ότι για τους άνω των 60 ετών θα υπάρξει επανέλεγχος στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η συνταγογράφηση τους αφορά για περισσότερα από πέντε φάρμακα.
Σταματήστε να το κάνετε, θα σας πιάσουμε όλους, υπογράμμισε. «Στέλνω ένα μήνυμα σε όλους τους γιατρούς που έχουν την ευθύνη συνταγογράφησης φαρμάκων σε αυτή τη χώρα. Δεν έχει κανένα νόημα πια να προσπαθήσει κάποιος να κοροϊδέψει το σύστημα. Τα ηλεκτρονικά ίχνη δεν σβήνουν. Είναι πλέον σε φοβερά μεγάλο, λεπτομερειακό βαθμό αξιοποιήσιμα από τα ηλεκτρονικά μας συστήματα. Θα τους ακολουθούν μια ολόκληρη ζωή. Και όσο τα συστήματα εξελίσσονται, τόσο οι έλεγχοι θα μπορούν να γίνονται ταχύτερα και σε μεγαλύτερο βάθος» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
«Αλλάζω το χαρακτήρα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όχι μόνο ως ένα εργαλείο καταγραφής και τάξης, αλλά και ως ένα εργαλείο καταπολέμησης της απάτης. Αυτό, στο βαθμό που γίνεται τώρα, δεν γινόταν στο παρελθόν» είπε ο υπουργός.