Αρχική Eπικαιρότητα Αλλαγές στα επιδόματα θέρμανσης: Πώς θα γίνεται η καταβολή – Επιδιώκεται στροφή...

Αλλαγές στα επιδόματα θέρμανσης: Πώς θα γίνεται η καταβολή – Επιδιώκεται στροφή στο ηλεκτρικό ρεύμα

Αλλάζει η επιδοματική πολιτική για την θέρμανση καθώς πρέπει να υπάρξει προσαρμογή και με βάση τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιοριστεί σταδιακά η κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων και να στραφούμε στον ηλεκτρισμό για την κάλυψη της ανάγκης μας για θέρμανση. Παράλληλα, θα πρέπει όλα να χωρέσουν και στα πλαίσια των αντοχών του κρατικού προϋπολογισμού.

Έτσι, αναμένεται να ανακοινωθούν αλλαγές προς το τέλος του μήνα, αρχής γενομένης από το ύψος του επιδόματος, το οποίο φέτος θα διαφοροποιηθεί ανάλογα με το καύσιμο ή την πηγή ενέργειας που θα χρησιμοποιούμε. Η λίστα έχει να κάνει και με το ύψος του επιδόματος.

Αναμένεται ότι τη μικρότερη επιδότηση θα την λαμβάνουν αυτοί που θα χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως πηγή κάλυψης των θερμαντικών τους αναγκών, ακριβώς διότι το πετρέλαιο θεωρείται ότι είναι και το καύσιμο που εκπέμπει τους περισσότερους ρύπους και από εκεί και πέρα κατά σειρά φυσικό αέριο, ξύλο και πέλλετ, γεωθερμία και το μεγαλύτερο ποσό της επιδότησης θα πηγαίνει στα νοικοκυριά στο ηλεκτρικό ρεύμα, που θεωρείται ότι είναι και το η πηγή θέρμανσης με τη μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Πώς θα γίνεται η καταβολή

Θεσπίζεται η εξής αλλαγή: Θα γίνουν πάλι οι αιτήσεις μέσω της γνωστής πλατφόρμας και θα υπάρξει προκαταβολή 60% τον Δεκέμβριο και από κει και πέρα η εξόφληση θα γίνει τον Απρίλιο, αλλά θα μεσολαβήσει μια διαδικασία αλλαγής υπολογισμού των συντελεστών για την κάθε περιοχή, ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά τη διάρκεια της φετινής χειμερινής περιόδου, δηλαδή μέχρι και το τέλος Απριλίου του 2025.

Τέλος, επιδιώκεται να υπάρξει μεγαλύτερη στροφή στο ηλεκτρικό ρεύμα για την κάλυψη των θερμαντικών αναγκών. Πρόκειται για τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά που μπορούν να στραφούν στη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Το πρώτο που αποφασίζεται είναι η διεύρυνση της περιόδου επιδότησης. Πέρυσι πήραν χρήματα αυτοί που χρησιμοποιούν το ρεύμα μόνο για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου. Τώρα θα ισχύσει για ολόκληρη τη σεζόν, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες πηγές ενέργειας.

Επιδιώκεται το επίδομα του ρεύματος να είναι 25% υψηλότερο σε σχέση με το πετρέλαιο. Ενδεχομένως να υπάρξει και μια μείωση στην επιδότηση του πετρελαίου σε σχέση με πέρυσι. Άλλωστε το επιτρέπει αυτό και η τιμή, η οποία έχει υποχωρήσει περίπου κατά 20 λεπτά σε σχέση με πέρυσι. Στο 1,20 διαμορφώνεται η μέση πανελλαδική τιμή με βάση το σημερινό δελτίο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Και τέλος θα δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα επιδοτήσει με 50 έως 60% το κόστος απόκτησης και εγκατάστασης της αντλίας θερμότητας, ακριβώς για να υπάρξει στροφή περισσότερο νοικοκυριών προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.