Αρχική Ν. Λακωνίας Άμεση η αντιμετώπιση φωτιάς σε κατάστημα στις Κροκεές

Άμεση η αντιμετώπιση φωτιάς σε κατάστημα στις Κροκεές

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε τις προάλλες σε επιχείρηση στις Κροκεές, η οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα χάρη στην επέμβαση δυνάμεων του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου της περιοχής.

Ενδεικτικά των στιγμών που εκτυλίχθηκαν είναι όσα περιγράφει ο διοικητής της ΠΥ Γυθείου, Αντιπύραρχος Κώστας Γραφάκος: «Ήταν περίπου 00.35΄ όταν με ενημέρωσαν για πυρκαγιά σε κατάστημα στην ΤΚ Κροκεών. Αμέσως κινητοποίησα ένα όχημα από την ΠΥ Γυθείου και άλλο ένα από τον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό Μυρτιάς. Στις 00:40΄  έμαθα ότι δύναμη εθελοντών πυροσβεστών και ο προϊστάμενός τους είχαν φτάσει στο σημείο και είχαν ξεκινήσει την επιχείρηση αναγνώρισης της κατάστασης και κατάσβεσης, κάνοντας χρήση των μέσων ατομικής προστασίας και αναπνευστικών συσκευών. Ήταν πυκνός και μαύρος ο καπνός που έβγαινε από το κατάστημα και η θερμοκρασία αρκετά υψηλή, κάνοντας το έργο της επέμβασης δύσκολο». Συνεχίζει ο Κ. Γραφάκος: «Ετοιμάστηκα να πάω στο συμβάν για να διαχειριστώ την ενδεχόμενη δυσμενή εξέλιξη από κοντά. Στις 00:50΄ έχω φτάσει στην υπηρεσία κι ενώ ετοιμάζομαι να ξεκινήσω με το υπηρεσιακό όχημα για το συμβάν, επικοινωνεί μαζί μου ο Στέφανος Βενολιάς, ο οποίος ως εθελοντής πυροσβέστης οδηγός, είναι πάντα άμεσα διαθέσιμος ώστε να επέμβει σε περίπτωση συμβάντος. Με ενημέρωσε ότι μόλις έφτασε το όχημα του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Μυρτιάς, το συμβάν αντιμετωπίστηκε από τον Αρχιπυροσβέστη Λευτέρη Κουμάνδαρο, προϊστάμενο του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κροκεών και τον Αλέκο Σταματάκο, εθελοντή πυροσβέστη και πρόεδρο της ΤΚ Κροκεών. Και όλα καλά. Το όχημα της ΠΥ Γυθείου δεν χρειάστηκε να επέμβει και η μετακίνηση του ακυρώθηκε καθ’ οδόν».

Όπως λέει ο Κ. Γραφάκος, «το συμβάν αντιμετωπίστηκε στην αρχή του, πριν ξεσπάσει βίαιη ανάφλεξη από τη ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας, που λόγω της αρχικής εστίας είχε ξεκινήσει. Οι ζημιές περιορίστηκαν στο ελάχιστο. Οι εθελοντές πυροσβέστες μας μαζί με τον άξιο προϊστάμενο τους έσωσαν την κατάσταση από μια βέβαιη, πολύ χειρότερη εξέλιξη, αν η επέμβαση ξεκινούσε μετά 25 λεπτά (χρόνο που θα χρειαζόταν να φτάσει το πυροσβεστικό όχημα από την επαγγελματική πυροσβεστική υπηρεσία)».

Σημαντικά στοιχεία
Ο διοικητής της ΠΥ Γυθείου παραθέτει στοιχεία που καταδεικνύουν την καίρια και καθοριστική επέμβαση των εθελοντών πυροσβεστών: «Ο χρόνος απόκρισης ήταν 00:05 λεπτά της ώρας. Έγινε επέμβαση από εθελοντές πυροσβέστες και τον υπαξιωματικό επικεφαλής τους. Υπήρξε αντιμετώπιση του συμβάντος πριν από τη βίαιη ανάφλεξη που θα ήταν δυνατόν να συμβεί μετά τα πρώτα 25 λεπτά. Οι ζημιές περιορίστηκαν στο ελάχιστο. Δεν χρειάστηκε να επέμβει η ΠΥ Γυθείου».

Σαφώς ικανοποιημένος από την υποδειγματική διαχείριση του περιστατικού, ο Κ. Γραφάκος τόνισε: «Είμαι υπερήφανος για τις εθελοντικές πυροσβεστικές υπηρεσίες που υπάγονται στην ΠΥ Γυθείου».