Αρχική Περ. Πελοποννήσου ΟΧΕ Ταϋγέτου | Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης

ΟΧΕ Ταϋγέτου | Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοινώνει την έναρξη της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για την Ανάπτυξη Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην περιοχή του ορεινού όγκου Ταϋγέτου, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πελοπόννησος 2021-2027».

Η πρόσκληση απευθύνεται στους Δήμους Καλαμάτας και Σπάρτης, οι οποίοι καλούνται να υποβάλουν προτάσεις μέχρι τις 13 Ιανουαρίου του 2025. Στόχος είναι η διαμόρφωση και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα απαντά στις προκλήσεις και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται στα 11,67 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 9,31 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και τα 2,36 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+). Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να περιλαμβάνουν δράσεις που προάγουν την κοινωνική συνοχή, την οικονομική ανάπτυξη και τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, με πλήρη ευθυγράμμιση με τις προτεραιότητες της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Εδαφική Ατζέντα 2030.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, δήλωσε: «Η ΟΧΕ Ταϋγέτου αποτελεί μια εμβληματική πρωτοβουλία που καταδεικνύει τη δέσμευση της Περιφέρειας να ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες και την περιφερειακή οικονομία με δίκαιο, συμπεριληπτικό και βιώσιμο τρόπο. Προσβλέπει στην ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Ταϋγέτου, με έμφαση στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς».