Αρχική Eπικαιρότητα Συνεχίζεται η αποστολή SMS για προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος...

Συνεχίζεται η αποστολή SMS για προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Τουλάχιστον 1,4 εκατομμύριο άτομα έλαβαν sms για προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πολίτες ηλικίας 50 έως 69 ετών, δικαιούνται να προμηθευτούν δωρεάν ένα self test, από τα φαρμακεία. Με το τεστ αυτό μπορεί να ανιχνευτεί αίμα στα κόπρανα, όταν αυτό, ακόμη, δεν είναι ορατό.

Τότε, ο ασθενής απευθύνεται σε γιατρό, ο οποίος, μετά από κλινική εξέταση, θα αποφασίσει αν πρέπει ο εξεταζόμενος να υποβληθεί σε κολονοσκόπηση. Με γραπτά μηνύματα στα κινητά θα γίνει και η ενημέρωση για προληπτικές εξετάσεις σε καρδιακά νοσήματα.

Για το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχουν εκδοθεί παραπεμπτικά για 2.619.868 γυναίκες για εξέταση test Pap (για γυναίκες 21-29) ή για μοριακό τεστ HPV DNA (για γυναίκες 30-65). Το πρόγραμμα για την πρόληψη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αφορά γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών οι οποίες διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε ασφαλισμένες, είτε ανασφάλιστες. Επιπλέον, το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης εντελώς δωρεάν στις γυναίκες για τις οποίες υπάρχουν ευρήματα.

Στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», έχουν ήδη εκδοθεί πάνω από 4 εκατομμύρια ηλεκτρονικά παραπεμπτικά για τις προαναφερόμενες κατηγορίες.

Θα ακολουθήσει έως το τέλος του μήνα και η ενημέρωση για προληπτικές εξετάσεις σε καρδιακά νοσήματα, με γραπτά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα. Όλοι οι δικαιούχοι των προληπτικών εξετάσεων λαμβάνουν τα παραπεμπτικά τους μέσω άυλης συνταγογράφησης ή με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους σε δομές υγείας και συνεργαζόμενα φαρμακεία.