Αρχική Ν. Κορινθίας Το Κρυονέρι τιμά τη μνήμη του Λοχία Χρήστου Ζάρκου και τους πεσόντες...

Το Κρυονέρι τιμά τη μνήμη του Λοχία Χρήστου Ζάρκου και τους πεσόντες της Κυπριακής Τραγωδίας

Ο Δήμος Σικυωνίων, η Κοινότητα Κρυονερίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου διοργανώνουν Εκδήλωση Μνήμης για τον Λοχία Χρήστο Ζάρκο, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, στις 6:00 μ.μ., στο Πολύκεντρο της Κοινότητας Κρυονερίου. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη των πεσόντων της Κυπριακής τραγωδίας και ειδικότερα στην ηρωική θυσία του Χρήστου Ζάρκου στο Κιόνελι το 1974.

Η Κύπρος, νησί-σταυροδρόμι τριών ηπείρων, έχει πληρώσει επανειλημμένα το βαρύ τίμημα της γεωγραφικής της θέσης, βιώνοντας κατακτήσεις από δυνάμεις όπως οι Ασσύριοι, οι Πέρσες, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Σταυροφόροι, οι Βενετοί, οι Οθωμανοί και οι Βρετανοί. Το 1974, η τελευταία πράξη της τραγωδίας εκτυλίχθηκε με την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κερύνεια και την Αμμόχωστο, αφήνοντας μέχρι σήμερα το βόρειο τμήμα του νησιού υπό κατοχή.

Στα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου 1974, λίγες ώρες μετά την απόβαση στην Κερύνεια, οκτώ γενναίοι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ, ανάμεσά τους και ο Κρυονερίτης Λοχίας Χρήστος Ζάρκος, αγνόησαν τις εντολές οπισθοχώρησης και διέσχισαν την άδενδρη πεδιάδα του Κιόνελι. Κατέλαβαν την πρώτη σειρά πολυβολείων των Τούρκων, θυσιάζοντας τις ζωές τους, δίνοντας παράδειγμα απαράμιλλου θάρρους και αυταπάρνησης.

Στην εκδήλωση, θα μιλήσουν η ιστορικός Γιούλα Δήμου, η ποιήτρια Κατερίνα Ατσόγλου και η δικηγόρος Παρασκευή (Βιβή) Ζάρκου, τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων και αναδεικνύοντας το χρέος μας να θυμόμαστε την ιστορία και τις θυσίες αυτών που αγωνίστηκαν για την Κύπρο.

Σας περιμένουμε να τιμήσετε μαζί μας τη μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου και να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη.

Είσοδος ελεύθερη.