Βάσει της τελευταίας χαρτογράφησης των οικισμών και των καταυλισμών της χώρας από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καταγράφηκαν συνολικά 354 περιοχές διαβίωσης Ρομά, με συνολικό πληθυσμό 104.210 κατοίκους.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης (2012) υπολογίζει κατά μέσο όρο τους Ρομά στην Ελλάδα σε 175.000 άτομα (αντιστοιχούν στο 1,55% του συνολικού πληθυσμού της χώρας), κατατάσσοντας τη χώρα μας στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημαντικούς πληθυσμούς Ρομά. Η διαβίωσή τους χωρίζεται κατά βάση σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Συνολικά 8.582 ζουν στις αποκαλούμενες «άκρως υποβαθμισμένες περιοχές», όπου οι συνθήκες διαβίωσης χαρακτηρίζονται ως μη αποδεκτές, με καλύβια, παραπήγματα και απουσία βασικών υποδομών.
Οι περισσότεροι, αθροιστικά 59.292, κατοικούν σε αυτό που ονομάζουμε «μικτό καταυλισμό»: ανάμειξη σπιτιών με πρόχειρες κατασκευές (παραπήγματα, σκηνές/τσαντίρια, λυόμενες κατασκευές, κοντέινερ, με μόνιμη, συνήθως, χρήση και μερική υποδομή ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, οδοποιίας), συνήθως στις παρυφές κατοικημένης περιοχής.
Τέλος, 36.336 μένουν σε «γειτονιά» με μόνιμη χρήση, συχνά σε υποβαθμισμένες περιοχές του αστικού ιστού (κυρίως σπίτια, κανονική οικοδομή-διαμερίσματα ή μονοκατοικίες και κάποιες λυόμενες κατασκευές, κοντέινερ).
Τα προβληματικά στοιχεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν
Ειδικότερα:
-11% των Ρομά στην Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια.
-9% δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο, τρεχούμενο νερό εντός της οικίας του μέσω σύνδεσης σε δημόσια προσβάσιμο σύστημα ύδρευσης.
-29% των Ρομά ζει σε νοικοκυριά χωρίς εσωτερική τουαλέτα και ντους ή λουτρό.
-18% ζει σε κατοικίες με στέγη που προκαλεί υγρασία στους τοίχους ή με άλλα δομικά προβλήματα.
-28% ζει σε περιοχές με σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα (ρύπανση, αιθάλη, σκόνη, δυσοσμία ή ρυπασμένα ύδατα).
Η χώρα μας καταγράφει, δε, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά Ρομά χωρίς τυπική εκπαίδευση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς αυτό ανέρχεται στο 42% στα άτομα ηλικίας 16-24 ετών, 56% στις ηλικίες 24-44 ετών και 82% στις ηλικίες άνω των 45 ετών.
«Όλες οι περιπτώσεις έχουν ένα κοινωνικό υπόστρωμα», έχει τονίσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Τα παιδιά των Ρομά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο. Οι άνθρωποι αυτοί παίρνουν επιδόματα, αλλά δεν μπορεί να μη συνδέεται η εκπαίδευση με τα επιδόματα. Υπάρχουν θέματα για το πού κατοικούν. Το γεγονός είναι ότι υπάρχει έξαρση παραβατικότητας από τη συγκεκριμένη ομάδα, αλλά και άλλες. Δεν στοχοποιώ μια συγκεκριμένη ομάδα, αλλά η δική μας η δουλειά είναι να καταπολεμήσουμε την εγκληματικότητα λαμβάνοντας υπ’ όψιν το κοινωνικό ζήτημα, που είναι δουλειά κυβερνητική και της Αυτοδιοίκησης», έχει επισημάνει ο υπουργός.