Αρχική Ν. Λακωνίας Ανακοίνωση-πρόσκληση για ρύθμιση οφειλών στο Δήμο Σπάρτης

Ανακοίνωση-πρόσκληση για ρύθμιση οφειλών στο Δήμο Σπάρτης

Τη δυνατότητα για ρύθμιση των οφειλών τους έως και σε 60 δόσεις, έχουν πλέον οι δημότες, οι οποίοι έχουν οφειλές προς τον Δήμο Σπάρτης, σύμφωνα με νέα διάταξη που δημοσιεύτηκε εσχάτως στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα άρθρα 25 και 26 του ν. 5143/2024 (ΦΕΚ161/11-10-2024), όσες οφειλές προς το Δήμο Σπάρτης έχουν βεβαιωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024, μπορεί να ρυθμιστούν, ύστερα από αίτηση του οφειλέτη, η οποία πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025 με φυσική παρουσία στην έδρα του Δήμου.

Σε ό,τι αφορά στον διακανονισμό των οφειλών, οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες και η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ. Η πληρωμή, είτε του εφάπαξ ποσού, είτε της πρώτης δόσης, πρέπει να γίνει μέσα σε 3 εργάσιμες μέρες από την υπαγωγή στη ρύθμιση, ενώ οι επόμενες δόσεις πρέπει να καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα της δόσης. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης, επιβαρύνεται με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης.

Σε περίπτωση μη καταβολής 2 συνεχόμενων δόσεων ή 3 δόσεων συνολικά, η ρύθμιση διακόπτεται και βεβαιώνονται εκ νέου τα οφειλόμενα ποσά που είχαν διαγραφεί κατά την υπαγωγή στη ρύθμιση.

 

Ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους οφειλέτες

Ειδική μέριμνα προβλέπεται ως προς την διαγραφή προσαυξήσεων για τους ευάλωτους οφειλέτες. Συγκεκριμένα, τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τα κριτήρια του ευάλωτου οφειλέτη και έχουν εκδώσει τη σχετική βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, απαλλάσσονται από προσαυξήσεις ως εξής:

  • Αν εξοφληθούν οι οφειλές εφάπαξ , απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 95%.
  • Αν εξοφληθούν σε 2 έως 6 δόσεις απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 85%.
  • Αν εξοφληθούν σε 7 έως 12 δόσεις απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 80%.
  • Αν εξοφληθούν σε 13 έως 60 δόσεις απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 75%.

 

Να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος  προϊστάμενος της Οικονομικής /Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου είναι υποχρεωμένος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, να γνωστοποιήσει στην οικεία ΔΟΥ το συνολικό οφειλόμενο ποσό (αρχική οφειλή, πρόστιμα και τόκους), το οποίο βεβαιώνεται από την εφορία σε βάρος του οφειλέτη, που δεν τηρεί τη ρύθμιση, προκειμένου να εισπραχθεί με ευθύνη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την αρμόδια Υπηρεσία, στο τηλ. 2731361104 (κ.κ. Ερασμία Χίου και Γεωργία Τζινιέρη).