Ηρεμία, τάξη και ασφάλεια επικρατούν στους χώρους του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Σκάλας. Πρόσκαιρη μόνο, ήταν η αναστάτωση στη σχολική κοινότητα, μαθητές, δασκάλους αλλά και γονείς της εκπαιδευτικής μονάδας, που συστεγάζει και το 3ο Νηπιαγωγείο Σκάλας. Αιτία, ένα συμβάν υγειονομικού ενδιαφέροντος, το οποίο όμως αντιμετωπίστηκε άμεσα.
Συγκεκριμένα, πληροφορίες που έφτασαν στον «Λακωνικό Τύπο», αναφέρονταν σε νοσήσεις από ψώρα που έκαναν την εμφάνισή τους στο σχολικό συγκρότημα και την εύλογη ανησυχία που δημιουργήθηκε εξ αυτού. Η έρευνα έδειξε πως όντως, το προηγούμενο διάστημα, δύο παιδάκια από το Νηπιαγωγείο κι ένα από το Δημοτικό, παρουσίασαν συμπτώματα της νόσου. Γεγονός που οδήγησε στην επιλογή, πριν ακόμα την επίσημη διάγνωσή τους, αυτά προληπτικά να παραμείνουν σε κατ’ οίκον προστασία κι έλεγχο. Σημειώνεται πως επισήμως ιατρική διάγνωση για ψώρα, δόθηκε τη Δευτέρα (21/10), ενώ τα παιδάκια ήταν σπίτι τους, από την Παρασκευή (11/10).
Κανένα νέο περιστατικό νόσησης δεν έχει κάνει την εμφάνισή του έκτοτε. Επιπλέον, για το γεγονός είναι ενήμερη η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, ο ΕΟΔΥ, αλλά και οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Μάλιστα, προϊστάμενος της υγειονομικής υπηρεσίας επισκέφτηκε τα σχολεία την Τρίτη (22/10), πραγματοποίησε αυτοψία κι έδωσε περαιτέρω οδηγίες.
Σύμφωνα με πηγές, στο συστεγαζόμενο σχολικό συγκρότημα του 2ου Δημοτικού και του 3ου Νηπιαγωγείου, έχουν γίνει όλες οι τακτικές προβλεπόμενες απολυμάνσεις και καθαρισμοί αλλά και έκτακτες επιπλέον δράσεις. Συγχρόνως, οι ασθενείς θα επανέλθουν στις τάξεις τους, μόνο κατόπιν ιατρικής διάγνωσης που θα βεβαιώνει την άκρα υγεία τους.
Σε αυτό το σημείο, ας αναφερθεί πως η ψώρα είναι παρασίτωση του δέρματος που προκαλείται από το άκαρι (εκτοπαράσιτο) της ψώρας (Sarcoptes scabiei var. hominis). Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η έντονη και επίμονη φαγούρα, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες. Ο ΕΟΔΥ μας πληροφορεί ότι «η νόσος έχει παγκόσμια εξάπλωση και προσβάλλει ανθρώπους όλων των φυλών και κοινωνικών ομάδων. Μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε συνθήκες συνωστισμού, όπου υπάρχει στενή επαφή». Τέλος, η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως, τοπική επάλειψη με φαρμακευτικές κρέμες…
πηγή: lakonikos.gr