Αρχική Ν. Λακωνίας Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Οι Λάκωνες στο Έπος του 1940» στο...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Οι Λάκωνες στο Έπος του 1940» στο Διοικητήριο Λακωνίας – Συγκίνηση και υπερηφάνεια για τους ήρωες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Λακώνων Ποιητών» του Διοικητηρίου της Π.Ε. Λακωνίας, η ιστορική εκδήλωση με θέμα «Οι Λάκωνες στο Έπος του 1940». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ιστορικής Αναβίωσης Σπάρτης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου και είχε ως κεντρικό άξονα την τιμή των Λακώνων μαχητών που συμμετείχαν και θυσιάστηκαν στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, κ. Θεόδωρος Βερούτης, δήλωσε:

«Οι ηρωικές θυσίες των Λακώνων στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς. Σήμερα τιμούμε τους Λάκωνες ήρωες που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας, προασπίζοντας την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του έθνους. Είναι χρέος μας να μην ξεχάσουμε ποτέ την καθοριστική συμβολή των Λακώνων στον εθνικό αγώνα του 1940 και το παράδειγμά τους, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μας μνήμης. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα παραμείνει αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που προάγει τον ιστορικό πλούτο του τόπου μας και τον μεταλαμπαδεύει και στις νεότερες γενιές μέσα από την αγαστή συνεργασία μας με τους τοπικούς φορείς».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ντοκουμέντα από την πολεμική δράση των Λακώνων στρατιωτών και έκθεση στρατιωτικού υλικού εποχής. Η Ομάδα Αναβίωσης Ελληνικού Στρατού 1940 και ο Σύλλογος Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς παρευρέθησαν στην εκδήλωση με τις αυθεντικές στολές της εποχής, αναπαριστώντας στιγμές από την καθημερινότητα των στρατιωτών του μετώπου.

Την εκδήλωση τίμησαν με τις ομιλίες τους οι:
• Απόστολος Μπρέντας: «Η είδηση του πολέμου στη Λακωνία, η επιστράτευση, οι μάχες και οι επιστροφή των Λακώνων στρατιωτών από το μέτωπο».
• Μάρκος Ανδρέου: «Η στρατιωτική προετοιμασία των Ελλήνων πριν την 28η Οκτωβρίου 1940. Παρουσίαση της στολής και του οπλισμού του Έλληνα στρατιώτη».
• Γεωργία Κακούρου – Χρόνη: «Σαράντος Ζαραφωνίτης, η επιστροφή ενός νεκρού ήρωα στη γη του».
• Ανδρέας Παπαθανασόπουλος: «Υποσμηναγός Ευάγγελος Γιάνναρης, ο πρώτος Αξιωματικός πεσών στο Έπος του ‘40».
• Παναγιώτης Λαλούσης: «Η συνεισφορά της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο».
• Νίκος Γαβριλάκης: «Οι Λάκωνες Εύζωνοι».
• Ελένη Τζικάκου: «Το Έπος του ’40 μέσα από το μανιάτικο μοιρολόι».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη διανομή μιας ειδικής έκδοσης που περιλάμβανε τις ομιλίες της ημέρας, καθώς και τον κατάλογο των Λακώνων πεσόντων, ο οποίος δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά.

Φωτογραφίες: