Αρχική Eπικαιρότητα Τιμολόγια ρεύματος: Ποιες αλλαγές έρχονται και πότε θα εφαρμοστούν – Αναμένεται πτώση...

Τιμολόγια ρεύματος: Ποιες αλλαγές έρχονται και πότε θα εφαρμοστούν – Αναμένεται πτώση στις τιμές

Σε συνθήκες αποκλιμάκωσης στα τιμολόγια ρεύματος του Νοεμβρίου δημιουργούνται στην αγορά λόγω της σημαντικής πτώσης στη χονδρική. Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται, να ξεκαθαρίσει εντός των επόμενων ημερών και το νέο ωράριο μειωμένων χρεώσεων που θα διαδεχθεί το λεγόμενο νυχτερινό.

Να ξεκινήσουμε με τις τιμές γιατί σε λίγες μέρες θα ανακοινωθούν τα νέα τιμολόγια, έχουμε σημαντική πτώση στη χονδρική τιμή, αναμενόμενη πτώση καθώς το φθινόπωρο, όπως και την άνοιξη, η ζήτηση, η κατανάλωση μειώνεται.
Ξεκίνησε η πτώση αυτή από το Μάιο, χαμηλά ο Μάιος στα 81 ευρώ η μεγαβατώρα κορυφώθηκε τον Αύγουστο στα 129 ευρώ.

Αυξημένη η ζήτηση εκείνη την περίοδο λόγω και του και του τουρισμού και της ζέστης. Έπεσε λίγο στα 112 το Σεπτέμβρη και πλέον φαίνεται να διαμορφώνεται σχεδόν στα επίπεδα του Μαΐου λίγο παραπάνω.
Είναι 22% χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα, αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως θα δούμε και στα τιμολόγια της λιανικής μια πτώση, μια μείωση 22%. Να θυμίσουμε ωστόσο ότι τον περασμένο μήνα ο βασικός πάροχος είχε το πράσινο τιμολόγιο στα 14,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος που το είχε στα 15,9 δήλωσε ήδη πως θα το μειώσει μειώσεις κατά ένα λεπτό;

Τώρα το τι είναι αυτό το οποίο πρόκειται να αλλάξει από το 2025. Θα αλλάξουν πολλά. Να ξεκινήσουμε χρωματικά.
Καταρχάς καταργούνται τα μπλε τιμολόγια σταθερά, που είναι μικρότερα από 12 μήνες Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα τα βρίσκουμε στην αγορά. Θα βρίσκουμε δηλαδή ,ενδεχομένως να βρίσκουμε τιμολόγια που θα είναι εξάμηνης διάρκειας σταθερά, αλλά θα είναι κίτρινα, θα έχουν άλλη σήμανση και το σημαντικότερο δεν θα επισύρουν πέναλτι πρόωρης αποχώρησης.

Να διευκρινίσουμε και κάτι όσον αφορά τα πράσινα τιμολόγια, γιατί έχει γίνει πολύ μεγάλη κουβέντα. Δεν καταργούνται για όσους ήδη τα έχουν και δεν θέλουν να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο σχήμα. Απλά οι πάροχοι δεν είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν σε νέους πελάτες πράσινα τιμολόγια.
Τώρα το πιο σημαντικό, περιμένουμε το επόμενο δεκαήμερο το νυχτερινό τιμολόγιο που ξέραμε θα γίνει μεσημβρινό.

Το επόμενο δεκαήμερο, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, θα ανακοινωθεί το νέο ωράριο.
Ενδεχομένως θα είναι πάλι δύο ζώνες, μια θερινή, μια χειμερινή. Αυτό που ξέρουμε είναι πως όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός, μέχρι τώρα είχαμε μειωμένο ωράριο για οκτώ ώρες διαφορετικές το καλοκαίρι και το χειμώνα.
Τώρα φαίνεται πως θα διαμορφωθεί αυτό σε τέσσερις με πέντε ώρες το πολύ.