“Στην χώρα σήμερα, υλοποιούνται ή δρομολογούνται, έργα και συμβάσεις για αναβάθμιση υποδομών Δικαιοσύνης, άνω των 300 εκατ. ευρώ. Είναι σε εξέλιξη έργα ύψους 68 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε εμβληματικά κτίρια, όπως σ’ αυτά του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Εφετείου της Αθήνας και αυτά της βελτίωσης των υποδομών σε κτίρια του Πρωτοδικείου της Αθήνας. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κατασκευάζει πλήθος κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης. Μέσω των Κτιριακών Υποδομών, κατασκευάζονται σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια. Εξυπηρετούμε τους πολίτες και βελτιώνουμε τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων. Είναι έργα με υψηλή κοινωνική ανταποδοτικότητα. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των κτιρίων του δημοσίου για καλύτερες υπηρεσίες του κράτους προς τους πολίτες“.
Αυτό, μεταξύ άλλων, δήλωσε από την Τρίπολη της Αρκαδίας, ο Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταικούρας, στην ομιλία του, με αφορμή την τελετή παρουσίασης του ανακαινισμένου, διατηρητέου, νεοκλασικού, Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης.
Οι εσωτερικές και εξωτερικές εργασίες αναβάθμισης του εμβληματικού κτιρίου, τοπόσημου για την Τρίπολη, κόστισαν άνω του 1,2 εκατ. ευρώ (χρήματα απ’ το Υπουργείο Υποδομών).
Το έργο υλοποιήθηκε απ’ τους μηχανικούς των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε.
Το Δικαστήριο της Τρίπολης, είχε σοβαρά προβλήματα. Με τις προσεκτικές παρεμβάσεις, εξασφαλίστηκε η αυτόνομη και ισόνομη προσβασιμότητα όλων των πολιτών (τοποθέτηση ράμπας, εξωτερικού ανελκυστήρα), έγιναν αποκαταστάσεις βλαβών και φθορών, υπήρξαν αντικαταστάσεις αντικειμένων, έλαβε χώρα εκσυγχρονισμός υποδομών, ενώ, τοποθετήθηκε, νέος, εξωτερικός και εσωτερικός φωτισμός. Φυσικά, έμειναν αναλλοίωτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία της απαράμιλλης αρχιτεκτονικής του κτιρίου (θεμελιώθηκε το 1911 από τον Αρκάδα Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δημητρακόπουλο και εγκαινιάστηκε το 1935 από τον επίσης Αρκάδα, Υπουργό Θεόδωρο Τουρκοβασίλη).
Το Μέγαρο, κρίθηκε διατηρητέο, νεότερο μνημείο, το 2001 απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού.
O Xρήστος Σταικούρας, για τις κτιριακές υποδομές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στάθηκε στο Ειρηνοδικείο της Πύλου (έχει γίνει ήδη η τελετή θεμελίωσης του νέου κτιρίου), στην εκπόνηση της μελέτης για τις επισκευές στα Δικαστήρια του Ναυπλίου και στην ολοκλήρωση της μελέτης για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου της Καλαμάτας.
Μιλώντας ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, λίγο μετά, τόνισε τα εξής: “Επιτέλους, μετά από 113 χρόνια, επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, η χώρα έχει δικαστικό χάρτη που εφαρμόζεται πλήρως. Το Δικαστήριο της Τρίπολης, είναι ένα παράδειγμα το πώς θα έπρεπε να είναι τα κτίρια της Δικαιοσύνης. Έγινε υποδειγματική δουλειά απ’ τον εργολάβο. Η Ελλάδα, σήμερα, κινείται με αυτοπεποίθηση και με αίσθημα ασφάλειας για το μέλλον“.
Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας, στον χαιρετισμό του, είπε: “Πρέπει να λειτουργούν τέσσερα πράγματα σωστά και αρμονικά μεταξύ τους. Η οργάνωση της Δικαιοσύνης, οι υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό και η διοίκηση της Δικαιοσύνης. Για αυτά προσπαθούμε στο Υπουργείο. Σύντομα έρχεται και η ψηφιακή Δικαιοσύνη. Τρέχει ένα πρόγραμμα Δικαστικών Κτιρίων, ύψους 550 εκατ. ευρώ, ενώ, για επισκευές, κυρίως, έχουμε και ένα 3ετές πρόγραμμα, 50 εκατ. ευρώ. Εφαρμόζεται ήδη ο δικαστικός χάρτης. Θέλουμε οι θεσμοί να λειτουργούν καλά, γιατί, οι θεσμοί, είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης“.
Ο Τίμος Κατσίπος, πρόεδρος του Δ. Σ. των Κτιριακών Υποδομών, στην ομιλία του, με την έναρξη της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: “Το Δικαστικό Μέγαρο της Τρίπολης, είναι πλέον αναβαθμισμένο από άποψης ασφάλειας, λειτουργικότητας και αισθητικής. Διαφυλάχθηκε ο σεβασμός στο διατηρητέο μνημείο. Οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. μελέτησαν και υλοποίησαν, ένα έργο που στην ουσία, ήταν σωστικού χαρακτήρα. Η Τρίπολη και η Αρκαδία, θα πρέπει να αποκτήσει ένα νέο σύγχρονο, δικαστικό μέγαρο“.
Χαιρετισμούς απεύθυναν, ακόμα, ο δήμαρχος της Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ο πρόεδρος του δ.σ. των δικαστικών υπαλλήλων, Δημήτρης Αρμόνης και ο πρόεδρος της Περιφερειακής, Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Νίκος Καραλής.
Πρώτη στο βήμα, ανέβηκε η πρόεδρος των Πρωτοδικών, Κυριακή Κοκκινάκη, η οποία μίλησε για απαραίτητο έργο, για θετικό αποτέλεσμα και για ένα δύσκολο εγχείρημα μιας και έπρεπε, παράλληλα, με τις εργασίες, να λειτουργούν κανονικά τα δικαστήρια και οι σχετικές τους υπηρεσίες.
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης, Δημήτρης Κωστόγιαννης, ο οποίος, δεν δίστασε να αναφέρει τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν, αρχικά, για το έργο, καθώς, επίσης και την αναγκαιότητα και την σκοπιμότητα μίας τέτοιας παρέμβασης. Ωστόσο, χαρακτήρισε το τελικό αποτέλεσμα του έργου, θετικό, ενώ κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να ικανοποιήσει το αίτημα των δικηγόρων της Τρίπολης, για ενσωμάτωση του κτηματολογικού γραφείου του Άστρους στην Τρίπολη.
Με το τέλος της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου, ενώ, επισκέφτηκαν και τα υπόγεια δωμάτια κράτησης ανθρώπων, κατά την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου.
Στις υπόγειες αίθουσες του Δικαστικού Μεγάρου, σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένας επισκέψιμος χώρος μνήμης.
Στα δωμάτια αυτά, γίνονται εργασίες διάσωσης, συντήρησης και ανάδειξης των κρατητηρίων, ώστε έπειτα να ακολουθήσουν οι απαραίτητες μουσειακές και μουσειολογικές μελέτες, για να λειτουργήσει ο χώρος, όπως έχει ήδη αποφασιστεί.
Η τελετή παρουσίασης του αναβαθμισμένου Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, ολοκληρώθηκε με τις καθιερωμένες φωτογραφίες.
Στην εκδήλωση παρουσίασης των έργων του Δικαστηρίου, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των Σωμάτων Ασφαλείας, βουλευτές, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων, ενώσεων, ομοσπονδιών, σωματείων, επιστημονικών κλάδων κ.α.