Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αύριο Τετάρτη, στο Κάιρο για την τριμερή Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου, η οποία θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, δεδομένων και των εξελίξεων στη Συρία.
Η τριμερής σύνοδος πραγματοποιείται αφενός εν μέσω μιας συγκυρίας γενικευμένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας αφετέρου την ώρα που η Άγκυρα επιχειρεί να επεκτείνει συστηματικά την επιρροή της στο νέο καθεστώς της Συρίας, με απώτερο στόχο να μεθοδεύσει μια σειρά εξελίξεων επί του συριακού εδάφους.
Άρα σε μια πρώτη ανάγνωση οι κ. Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης θα έχουν στο Κάιρο την ευκαιρία να αναδείξουν το τριμερές σχήμα με την Αίγυπτο ως παράδειγμα πολυμερούς συνεργασίας που δρα υπέρ της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα με γνώμονα τις αρχές της καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου.
Θα κυριαρχήσουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και δη στη Συρία, με την Αθήνα να επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά τις βασικές θέσεις της για τη χώρα: Διασφάλιση ενότητας και εδαφικής κυριαρχίας χωρίς την εμπλοκή τρίτων παραγόντων. Σεβασμός θρησκευτικών μειονοτήτων και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναμένεται να εκπέμψει ένα μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση της Συρίας ότι θα πρέπει να τηρήσει ευλαβικά τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Επίσης, στο επίκεντρο η ενεργειακή συνεργασία, με προμετωπίδα την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών – καλώδιο Grecy- που δεν είναι απλώς ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου αλλά ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου ευρύτερα με την ΕΕ, Εξ ου και τις τριμερούς θα προηγηθεί τετ α τετ Μητσοτάκη- Σίσι.
Προσφυγικό- Μεταναστευτικό και ΟΙ σχέσεις Αιγύπτου- ΕΕ. Είναι δύο θέματα που σχετίζονται, με εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να βρίσκονται στην Αίγυπτο, την ώρα που καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν θέλει να δει μια νέα έξαρση του ζητήματος. Και γι’ αυτόν τον λόγο οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν με 6 δισ. το Κάιρο, με την πρώτη δόση μάλιστα να αναμένεται να εκταμιευθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα υπό τη σκιά των τουρκικών κυρίως δημοσιευμάτων περί οριοθέτησης ΑΟΖ Τουρκίας- Συρίας. Μια συζήτηση λίγο- πολύ πρωθύστερη ενώ όπως κι αν έχει σε αυτή την πειρατική λογική της Άγκυρας, Ελλάδα- Κύπρος αντιτάσσουν τις νόμιμες συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που έχουν υπογράψει με την Αίγυπτο, με την ελληνο-αιγυπτιακή μάλιστα να ενισχύεται και από το πέρασμα του καλωδίου.
Σύμφωνα πάντως με το σκεπτικό που επικρατεί στην Αθήνα, η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τη συμμετοχή της σε αυτά τα πολυμερή σχήματα, μεταξύ των οποίων και αυτό με την Κύπρο και το Ισραήλ, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.
ertnews.gr