• Άθλιες οι συνθήκες κράτησης
• Τη μετάδοση ασθενειών φοβούνται οι εργαζόμενοι
Για τις άθλιες συνθήκες κράτησης στις φυλακές της Τρίπολης μίλησε στο kalimera-arkadia.gr ο Δημήτρης Κολλίντζας (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου εργαζομένων εσωτερικής φρούρησης), επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες κρατούμενων που έφτασαν μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Δήλωσε ότι τα λειτουργικά προβλήματα είναι πολλά δεδομένου μάλιστα ότι οι φυλακές είναι πολύ παλιές, ωστόσο δεν είναι η μόνη φυλακή στην Ελλάδα που έχει καταδικαστικές αποφάσεις, το κράτος ξέρει ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά αδυνατεί να το λύσει.
Αναφέρει χαρακτηριστικά το πρόβλημα της σίτισης, ρωτώντας αν μπορεί κάποιος να φάει σωστά με 3 ευρώ τη μέρα, για την ελλιπή θέρμανση, τα λίγα μπάνια παρά το μεγάλο αριθμό των κρατουμένων, προβλήματα που γίνονται εντονότερα τους χειμερινούς μήνες.
Με τα ίδια προβλήματα έρχονται αντιμέτωποι και οι εργαζόμενοι, με το βασικότερο τους πρόβλημα αυτό της υγιεινής, αφού καθημερινά βρίσκονται μέσα στις φυλακές 8 ώρες.
Υπάρχουν τριπλά κρεβάτια με 30 πόντους απόσταση μεταξύ των κρατουμένων και με τους εργαζόμενους να φοβούνται για τυχόν ασθένειες και κυρίως για φυματίωση, μια ασθένεια που τελευταία “κυκλοφορεί” σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα στην Ελλάδα.
Επιπλέον αναφέρουν ότι βασικό τους πρόβλημα είναι και αυτό της υποστελέχωσης, σε όλα τα τμήματα αλλά ειδικά στη φύλαξη!
Πλέον οι κρατούμενοι ξεπερνούν τους 200 και το προσωπικό εξακολουθεί να λειτουργεί όπως λειτουργούσε και με 70 κρατούμενους, δηλαδή συνολικά εργάζονται 70 άτομα.
Τέλος ο κ. Κολλίντζας μίλησε και για το θέμα μεταστέγασης των φυλακών στο χωριό Πάπαρι, μια εξέλιξη την οποία επιθυμούν και μάλιστα ζητούν και οι ίδιοι να ανοίξει καινούριο κατάστημα στην Αρκαδία, αλλά όχι στη Μεσσηνία.
Πρόσφατη η καταδίκη από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του εν λόγω σωφρονιστικού καταστήματος
Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων εκδικάζοντας προσφυγή που αφορούσε στις συνθήκες κράτησης των προσφευγόντων στις φυλακές της Τρίπολης.
Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκδικάζοντας την προσφυγή «Τσόκας και άλλοι» κατά Ελλάδας καταδίκασε την Ελλάδα για παραβιάσεις του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν στην προσφυγή τους, ο Τσόκας και άλλοι πέντε συγκρατούμενοι του στις φυλακές Τρίπολης, όπου φιλοξενούνται πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί ή περιμένουν την δίκη τους για σεξουαλικά αδικήματα, ενώ θα έπρεπε να στεγάζονταν 65 κρατούμενοι στα κελιά της φυλακής, τον Ιανουάριο του 2009 είχαν ανέλθει στους 177, στους 185 τον Ιούνιο του 2012 και τους 215 λίγους μήνες αργότερα.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, υπήρχαν μόνο εννέα ντους που βρίσκονταν στην αυλή, η θέρμανση προέρχονταν από έξι σόμπες πετρελαίου που δεν λειτουργούσαν ταυτόχρονα, το καλοκαίρι δεν υπήρχε κλιματισμός και εξαερισμός στα κελιά, οι τουαλέτες ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και το φαγητό πολύ χαμηλού επιπέδου.
Το Δικαστήριο αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς τους και καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση των όσων προβλέπονται στο άρθρο 3 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί απαγόρευσης της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης.
Με την απόφαση του το Δικαστήριο υποχρεώνει τις ελληνικές αρχές να καταβάλλουν συνολική αποζημίωση 133.300 ευρώ, για ηθική βλάβη, στους δικαιωθέντες κρατούμενους.
Βάσω Παπαδοπούλου