Την πεποίθηση του ότι με δουλειά και πρόγραμμα το Νοσοκομείο Κορίνθου θα είναι σύντομα αυτό που αξίζει σε όλους τους Κορίνθιους εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ΠΕΚΑ και υποψήφιος βουλευτής Κορινθίας Νίκος Ταγαράς. Τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του Νοσοκομείου Κορίνθου, που διασφάλισε και ανακοίνωσε πρόσφατα ο Νίκος Ταγαράς, έχουν ξεχωριστή θέση στις συζητήσεις του με τους πολίτες του νομού τις τελευταίες ημέρες.
Την άποψή του για το συγκεκριμένο έργο εξέφρασε πρόσφατα δημοσίως και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κορίνθου Γιάννης Άρχοντας (δείτε εδώ βίντεο από την τοποθέτησή του).
Ειδικότερα, πρόκειται για το έργο Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιριακών Υποδομών του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου, με την Υλοποίηση Δράσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας και Δράσεων Α.Π.Ε., που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Πρότυπα επιδεικτικά έργα αξιοποίησης ΑΠΕ σε δημόσια κτίρια».
Η πράξη που ήδη εγκρίθηκε με διασφαλισμένους πόρους αφορά στην Ενεργειακή Αναβάθμιση των Κτιριακών Υποδομών του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δ. Ελλάδας, με την υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και δράσεων Α.Π.Ε.
Η ενεργειακή αναβάθμιση περιλαμβάνει τις παρακάτω επεμβάσεις:
1) Θερμομόνωση Εξωτερικής Τοιχοποιίας
2) Θερμομόνωση και Υγρομόνωση Δωμάτων
3) Αντικατάσταση παλαιών Υαλοπετασμάτων στο παλαιό κτήριο με νέα θερμοδιακοπτόμενα διπλού υαλοπίνακα (low-e)
4) Αντικατάσταση Παλαιών Κεντρικών Κλιματιστικών Μονάδων με νέου τύπου με δυνατότητα Ανάκτησης θερμότητας, στα νέα κτίρια (Α, Β, Γ) και τοποθέτηση Κεντρικών Κλιματιστικών Μονάδων στο ισόγειο και υπόγειο του παλαιού κτηρίου (Δ)
5) Εγκατάσταση fan coil σωμάτων και του δικτύου διανομής τους
6) Σύστημα Αβαθούς Γεωθερμίας (ανοικτού ή κλειστού κυκλώματος) και εγκατάσταση νέου δικτύου διανομής θερμότητας στο κτήριο (Δ)
7) Αναβάθμιση του συστήματος παραγωγής ΖΝΧ με τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών
8) Εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης ενέργειας (BEMS)
9) Εφαρμογή συστήματος διαχείρισης ενέργειας
Το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου ανέρχεται στα 6.742.997,15 ευρώ.
Η προβλεπόμενη εγκατεστημένη ενεργειακή ισχύς από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (MW) και οι εκτιμώμενες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας συμπεριλαμβανόμενης της τηλεθέρμανσης ανέρχονται συνολικά στα MW 2.036,11.
Με το συγκεκριμένο έργο επιδιώκεται η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου, με την υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και δράσεων Α.Π.Ε. Οι περισσότερες από τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις είναι παλαιές και μη αποδοτικές με αποτέλεσμα να προκαλούνται άσκοπες καταναλώσεις (υπάρχουν πολλές απώλειες λόγω έλλειψης θερμομόνωσης, παλαιών υαλοπετασμάτων, και παλαιών συστημάτων θέρμανσης). Επιπρόσθετα, οι υποδομές μπορεί να θεωρηθούν εκτός από ενεργοβόρες, περιβαλλοντικά επιβλαβείς και οικονομικά δαπανηρές. Προκειμένου τα κτήρια να αναβαθμιστούν ενεργειακά προτείνεται η επέμβαση τόσο στο κέλυφος, όσο και στις η/μ εγκαταστάσεις τους. Με τις προτεινόμενες επεμβάσεις θα μειωθούν οι ενεργειακές απαιτήσεις των Νοσοκομείων για θέρμανση, ψύξη, ΖΝΧ και ένα σημαντικό μέρος αυτών θα καλύπτεται από ΑΠΕ, που σημαίνει μείωση των εκπεμπόμενων αερίων ρύπων. Έτσι, εκτός από ουσιαστική εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας θα υπάρχει και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.
Η υλοποίηση της προτεινόμενης πράξης αναμένεται να έχει άμεσα και έμμεσα οφέλη στην τοπική κοινωνία. Άμεσο όφελος θα έχουν οι χρήστες των Νοσοκομείων, ασθενείς, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και λοιποί υπάλληλοι, καθώς οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα εξασφαλίσουν θερμική άνεση, ποιοτική αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών, και ουσιαστική μείωση του λειτουργικού κόστους τους. Επιπρόσθετα εκτιμάται ότι επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής των υποδομών (για τουλάχιστον 25 χρόνια, που είναι ο εκτιμώμενος χρόνος ζωής των τμημάτων που θα εγκατασταθούν). Στα έμμεσα οφέλη συγκαταλέγονται η μείωση των εκπομπών CO2 προς την ατμόσφαιρα, η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και η διείσδυση των ΑΠΕ. Κατά τη διάρκεια των έργων προκύπτουν και αρκετές νέες θέσεις απασχόλησης. Παράλληλα, λόγω του ότι η γεωθερμία είναι μια σχετικά νέα πρακτική και ανεφάρμοστη μέχρι τώρα σε κτήρια Νοσοκομείων, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης μαθητών με σκοπό τη διάδοση και την ενθάρρυνση των ΑΠΕ. Επίσης ενισχύεται η απασχόληση κατά τη φάση υλοποίησης της πράξης καθότι το σύνολο των παρεμβάσεων μπορεί να γίνει από τοπικά συνεργεία, με εκτιμώμενο αριθμό 127 δημιουργούμενων θέσεων απασχόλησης.