Πρόσφατα, δύο Έλληνες του εξωτερικού δημιούργησαν ένα λογισμικό που έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει ολόκληρη την βιομηχανία επιχειρήσεων, μέσω ενός αλγορίθμου τεχνητής νοημοσύνης. Η δουλειά των δυο αυτών Ελλήνων έχει ήδη βρει εφαρμογή σε πολλές φαρμακοβιομηχανίες και άλλα ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη φαρμάκων.
Η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης
Προτού όμως δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την επιτυχία των δυο αυτών Ελλήνων, πρέπει να κατανοήσουμε το υπάρχοντα ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στο φαρμακοβιομηχανία και στην υπόλοιπη ζωής μας. Μία μελέτη της καθηγήτριας Φαρμακευτικής Χημείας, Χατζηπαύλου-Λίτινα, μας ενημερώνει για τα οφέλη και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας αυτός.
Πρώτα απ’όλα, η τεχνητή νοημοσύνη επιφέρει τον απαιτούμενο αυτοματισμό για την επιτάχυνση της παραγωγής και ανάπτυξης φαρμάκων. Παράλληλα, αυξάνει την αποτελεσματικότητα φαρμάκων και επιτυχίας μιας έρευνας. Απλά σκεφτείτε το πόσο μειώνεται η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Τέλος, το κόστος μιας έρευνας μπορεί να μειωθεί ραγδαία που σημαίνει περισσότερα διαθέσιμα κονδύλια για περαιτέρω έρευνες και ανάπτυξη φαρμάκων.
Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει επηρεάσει μόνο τη φαρμακοβιομηχανία. Για να είμαστε ακριβείς, έχει επηρεάσει ένα μεγάλο φάσμα της ζωής μας. Από το πιο απλό, όπως είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε, μέχρι και το διαδικτυακό στοιχηματισμό. Για παράδειγμα, η NetBet, μια μεγάλη αλυσίδα online παιχνιδιών καζίνο, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αυτοματοποιεί πολλές και περίπλοκες διεργασίες με αποτέλεσμα να παρέχει καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση πελατών.
Η δουλειά των δύο Ελλήνων
Όπως μπορεί κάποιος να καταλάβει, οποιαδήποτε καινοτομία στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας, όχι μόνο μέσω της φαρμακοβιομηχανίας. Για αυτόν το λόγο, η δουλειά των δύο Ελλήνων του εξωτερικού είναι άξιας αναφοράς σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το διεθνούς κύρους περιοδικό Forbes, η εταιρεία τους “Intelligencia” συγκαταλέγεται μέσα στις πιο υποσχόμενες εταιρίες των ΗΠΑ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι δύο αυτοί Έλληνες, ονόματι Δημήτρης Σκαλτσάς και Βαγγέλης Βεργέτης, δημιούργησαν την εταιρεία τους “Intelligencia” το Μάρτιο του 2009, σε ένα μικρό υπόγειο στην Άτλαντα των ΗΠΑ. Πριν από αυτή την κίνησης τους, ήταν σύμβουλοι υγειονομικής περίθαλψης σε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. Χρησιμοποίησαν την εμπειρία τους και δεξιότητες για να χτίσουν την “Intelligencia”. Τώρα, απασχολούν πάνω από 600 υπαλλήλους και στοχεύουν να αλλάξουν τον τρόπο που δημιουργούμε νέες επιχειρήσεις.
Ο λόγος που συγκαταλέγονται στην λίστα Forbes έχει να κάνει με την πρόσφατη καινοτομία τους. Συγκεκριμένα, οι δύο αυτοί Έλληνες δημιούργησαν ένα λογισμικό που μπορεί να προβλέψει την επιτυχία μιας κλινικής έρευνας και να παρέχει έγκυρες πληροφορίες και στοιχεία για την βελτίωση της έρευνας. Φυσικά, όλα βασίζονται σε ένας αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης.
Οι προοπτικές του νέου αλγορίθμου
Το σημαντικότερο κομμάτι του νέου αυτού λογισμικού είναι η δυνατότητα να το χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα της κλινικής έρευνας και όχι μόνο. Συνεπώς, όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες, όπως και εταιρείες βιοτεχνολογίας, μπορούν ανά πάσα στιγμή να προμηθευτούν το λογισμικό. Χάρη σε αυτόν τον αλγόριθμο, οι εταιρείας μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο αποτυχίας μιας κλινικής έρευνας και να επιταχύνουν την ανάπτυξη φαρμάκων.
Την ίδια στιγμή, το λογισμικό αυτό έχει τις κατάλληλες προοπτικές να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε άλλη έρευνα ή ακόμα και σε ανάπτυξη επιχειρήσεων. Με μικρές τροποποιήσεις, αντί να δίνει μία πιθανότητα επιτυχίας ενός φαρμάκου, θα ενημερώνει για την επιτυχία ενός δυνητικού προϊόντος, υπηρεσίας ή και νεοσύστατης επιχείρησης. Οι προοπτικές αυτού του αλγορίθμου είναι όντως σημαντικές και πολύπλευρες. Είναι ευχάριστο να βλέπουμε την επιτυχία δύο της ελληνικής διασποράς σε παγκόσμιο επίπεδο.