Με μια συγκινητική ανάρτηση ο Κώστας Μπακογιάννης αφιέρωσε ένα τραγούδι στον αδικοχαμένο πατέρα του, Παύλο, ο οποίος σαν σήμερα πριν από 32 χρόνια έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες της 17 Νοέμβρη.
Ο Παύλος Μπακογιάννης δολοφονήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1989 στην είσοδο του γραφείου του στην οδό Ομήρου στην Αθήνα.
Ο γιος του Κώστας δημοσίευσε το τραγούδι του Πάνου Μουζουράκη με τίτλο “Κοίτα μπαμπά”.
Οι στίχοι του τραγουδιού του Πάνου Μουζουράκη “Κοίτα μπαμπά”
Κοίτα μπαμπά,
Είμαι καλά,
Πάει καλά η δουλειά, έχω στην άκρη λεφτά,
Και στον τοίχο ούτε μια κουτουλιά .
Κοιτά μπαμπά,
Δεν έχω πάθει ζημιά,
Από ναρκωτικά και ξενύχτια χαζά που φοβόσουν μην με βρουν πουθενά
Όμως κοίτα μπαμπά,
Που είχες δίκιο τελικά,
Δεν ειν’ τα πράγματα πάντα τόσο απλά.
Κι όταν πάνε στραβά,
Εγώ κοιτάω ψηλά,
Και σου χαμογελάω, μπαμπά
Δώσ’ μου μπαμπά,
Αλλά 5 λεπτά,
Και θα ξυπνήσω μετά
Ξέρω θ’ αργήσω ξανά,
Μα έτσι ήμουν πάντα μπαμπά.
Άσε με να,
Σε πάρω αγκαλιά,
Όχι δεν κλαίω μπαμπά,
Είναι από χαρά,
Που σ’ έχω πάντα κοντά
Γιατί κοίτα μπαμπά,
Αυτά τα τρία κλαδιά,
Που κρατάει σφιχτά, η μαμά,
Θα ανθίσουν ξανά,
Έχουνε ριζά, βαθιά,
Στο όνομά σου, μπαμπά
Και όταν πάνε στραβά,
Παίρνω ανάσα βαθιά,
Και σου χαμογελάω, μπαμπά.
Φιλιά απ’ τη μαμά,
Αντίο, μπαμπά.
Ο Πάνος Μουζουράκης έγραψε αυτό το τραγούδι για τον πατέρα του, ο οποίος έφυγε από τη ζωή.
Η ζωή του Παύλου Μπακογιάννη
Ο Παύλος Μπακογιάννης γεννήθηκε το 1935 στο χωριό Βελωτά της Ευρυτανίας και ήταν ο μεγαλύτερος γιος του παπα-Κώστα και της Ειρήνης Μπακογιάννη.
Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και το πείσμα του για μάθηση τον οδήγησε να φύγει για τη Γερμανία για τη συνέχιση των σπουδών του, παίρνοντας πτυχίο Πολιτικής Οικονομίας και Πολιτικών Επιστημών, από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου όπου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Παράλληλα, από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, ανέλαβε τη διεύθυνση του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, γεγονός που του έδωσε τη δυνατότητα καθημερινής επαφής με τους Έλληνες της Γερμανίας.
Η δράση του ήταν πλούσια, από τη θέση αυτή, εναντίον του καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967, και οι εκπομπές του υπήρξαν σημείο αναφοράς του αντιδικτατορικού αγώνα. Στο Μόναχο γνώρισε τη Ντόρα Μητσοτάκη, κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, φοιτήτρια τότε στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης, την οποία και παντρεύτηκε το 1974. Μαζί της απέκτησε δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα.
Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974 ο Παύλος Μπακογιάννης επέστρεψε στην Ελλάδα και μετά από πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ανέλαβε Αναπληρωτής Διευθυντής της ΕΙΡΤ, θέση από την οποία αποχώρησε. Ακολουθώντας τη δημοσιογραφική καριέρα, το 1982, ο Παύλος Μπακογιάννης ανέλαβε εκδότης – διευθυντής του εβδομαδιαίου περιοδικού «ΕΝΑ» ως το Φεβρουάριο του 1985.
Από το 1985 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1989 διετέλεσε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και στις εκλογές του Ιουνίου του 1989 κέρδισε τη μονοεδρική περιφέρεια της Ευρυτανίας. Ο Παύλος Μπακογιάννης είχε αναλάβει ενεργό ρόλο στις συνεννοήσεις με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου για τον σχηματισμό της κυβέρνησης Τζανετάκη ενώ ήταν εισηγητής στην Βουλή του νόμου για την απάλειψη των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου.
Πηγή: enikos.gr