Π.Νίκας : «Απαλλασσόμαστε από το άγχος των σκουπιδιών, που μας ντρόπιαζε πανελλήνια και διεθνώς»
Λίγα λεπτά μετά τις δέκα χθες το πρωί, ένα ολοκαίνουργιο, απαστράπτον απορριμματοφόρο του Δήμου Τρίπολης πλησιάζει την πύλη της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας. Οι λιγοστοί δημοσιογράφοι και προσκεκλημένοι πλησιάζουν, καθώς το απορριμματοφόρο ανεβαίνει στην πλάστιγγα για να ζυγιστεί. Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος της αρκαδικής πρωτεύουσας τους φωνάζει να περιμένουν και σπεύδει μπροστά του ώστε να φωτογραφηθεί.
Οι αναμνηστικές φωτογραφίες διαρκούν ελάχιστα και το απορριμματοφόρο «γκαζώνει» προς τη μονάδα μεταβατικής διαχείρισης. Η μικρή ομήγυρις κινείται γρήγορα προς τα αυτοκίνητα για να προλάβει, «μα τι βιάζεται», αναρωτιέται κάποιος. Το απορριμματοφόρο παίρνει τη θέση του μέσα στη μονάδα, ο αντιδήμαρχος σπεύδει εκ νέου μπροστά στο όχημα για να φωτογραφηθεί, οι κάμερες παίρνουν τη θέση τους και σε λίγο έρχεται η –όχι και τόσο λαμπερή– στιγμή που όλοι περιμέναμε: το απορριμματοφόρο αδειάζει το δύσοσμο περιεχόμενό του. Μια μπουλντόζα το φτυαρίζει μέσα σε ένα τεράστιο χωνί και από εκεί το αναλαμβάνει ένας ταινιόδρομος. Ειδικοί μαγνήτες απομακρύνουν τα μέταλλα, και τα σκουπίδια καταλήγουν σε μεγάλα κόσκινα. Μέσα από αυτά ξεχωρίζονται όσο το δυνατόν περισσότερα οργανικά απόβλητα, που θα οδηγηθούν για κομποστοποίηση. Τα υπόλοιπα θα καταλήξουν μερικά μέτρα πιο εκεί, στον ΧΥΤΥ που συνοδεύει τη μονάδα και έχει ήδη κατασκευαστεί. Η στιγμή δεν ακούγεται ιδιαίτερα σημαντική αλλά είναι, ακόμα κι αν δεν συνοδεύτηκε (ένεκα κορωνοϊού) από τη συνήθη γιορτή, με βουλευτές, τοπικούς πολιτευτές και πλούσιους μπουφέδες, όπως θα γινόταν μερικά χρόνια νωρίτερα. Αυτό το πρώτο απορριμματοφόρο σηματοδοτεί την έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας της πρώτης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα. Φτάσαμε σε αυτό το σημείο μετά από 20 χρόνια αγωνίας και προσπαθειών», λέει ο Παναγιώτης Νίκας, περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Απαλλασσόμαστε από το άγχος των σκουπιδιών, που μας ντρόπιαζε πανελλήνια και διεθνώς».. Η μονάδα της Παλαιοχούνης λοιπόν ξεκίνησε χθες τη δοκιμαστική λειτουργία της. Για μερικές ημέρες θα δέχεται ελεγχόμενες ποσότητες απορριμμάτων, αρχικά 4-5 απορριμματοφόρα την ημέρα. Το αργότερο δύο εβδομάδες μετά, θα ξεκινήσει να δέχεται απορρίμματα από όλη την περιοχή που καλύπτει, δηλαδή τις περιφερειακές ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας (πλην του Δήμου Μεγαλόπολης). Η διαχείριση αυτή ονομάστηκε «μεταβατική» (γιατί δεν περιλαμβάνει ακόμα την εξαγωγή των ανακυκλώσιμων και κάποια άλλα πράγματα) και θα διαρκέσει 14 μήνες, κατά τους οποίους θα ολοκληρωθεί η κατασκευή της μονάδας που ακόμα θυμίζει εργοτάξιο. Ακόμα δύο μονάδες βρίσκονται υπό κατασκευήν, στη Σκάλα Λακωνίας και στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας και αναμένεται να είναι έτοιμες στο τέλος του καλοκαιριού. Αν δεν υπάρξουν νέα απρόοπτα: όπως αναφέρθηκε χθες, μια μικρή ομάδα πολιτών παρεμποδίζει εδώ και κάποιες ημέρες την είσοδο στο εργοτάξιο στη Σκάλα. Οι μονάδες κατασκευάζονται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε σύμπραξη με ιδιώτη (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) και μετά την κατασκευή τους θα τις λειτουργεί ο ιδιώτης, υπό την ευθύνη του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου (φορέα των 24 δήμων της περιοχής για τα απορρίμματα).
Βεβαίως, η μετάβαση προς ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή έχει ακόμα αρκετό δρόμο. Οι 15 σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων, που θα μειώσουν το κόστος μεταφοράς για τους δήμους, δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί. Οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται ότι το κόστος διαχείρισης με τον ιδιώτη είναι τεράστιο και δυσκολεύονται (πόσο μάλλον μια χρονιά πριν από τις δημοτικές εκλογές) να το «περάσουν» στα δημοτικά τέλη. Πολλοί δήμοι, όπως η Τρίπολη, η Καλαμάτα και άλλοι έχουν μεγάλες ποσότητες «δεματοποιημένων» σκουπιδιών, που πρέπει να βρουν τι θα τις κάνουν. Το αν το μοντέλο που επελέγη είναι τελικά το καλύτερο, θα φανεί σε βάθος χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, περισσότερα από 20 χρόνια μετά την προθεσμία που έθεσε η Ε.Ε. και έπειτα από δύο ευρωκαταδίκες, η υπόθεση των χωματερών στην Πελοπόννησο δείχνει επιτέλους να έχει ορίζοντα λήξης.