Για “περισταστικό παρενόχλησης και κακοποίησης από καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου” κάνει λόγο η Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ.), Α.Π.Θ. στη σελίδα της στο facebook.
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΛ.ΙΣ.
Στο κείμενο αναφέρεται ότι «πρόσφατα μας γνωστοποιήθηκαν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και παρεμβατικότητα που αφορά καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου».
Στη συνέχεια, τονίζεται ότι «υπάρχουν ήδη 3 μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες προσεγγίζει τις καταγγέλλουσες μέσω των social media, όπως το facebook, και στέλνει σε αυτές παρεμβατικά προσωπικά μηνύματα. Έπειτα προβαίνει σε υποσχέσεις για επαγγελματικές ευκαιρίες και σε απειλές πως, εφόσον δεν δεχτούν την προσφορά του, θα δυσκολευτούν να ανελιχθούν επαγγελματικά ή δεν θα μπορέσουν καν να εργαστούν. Αφού λοιπόν τις πιέζει να δεχτούν να βρεθούν μαζί του, την ώρα της συνάντησης, τους μιλάει χυδαία, ζητάει να βγάλουν φωτογραφίες μαζί «κολλητά», τις αγγίζει και προσπαθεί να τις φιλήσει.
Ο ίδιος καθηγητής στα πλαίσια ενός μαθήματος του τμήματος, φρόντισε να σηκώσει φοιτήτρια και δημοσίως αναφέρθηκε στο στήθος της ως «τα κουμπιά της», τα οποία ήθελε και να χρησιμοποιήσει για την παρουσίαση μιας άσκησης. Μετά από ένσταση της ίδιας της φοιτήτριας, ο ίδιος γέλασε και συνέχισε κανονικά την άσκηση, στο τέλος της οποίας, αγκάλιασε την φοιτήτρια με τρόπο που σηκώθηκε η φούστα της, αποκαλύπτοντας (προφανώς επίτηδες) συγκεκριμένα σημεία του σώματός της. Στην σχολή επίσης φημολογείται ότι παρόμοια παρενοχλητική συμπεριφορά με τις καταγγέλλουσες έχουν βιώσει και καθηγήτριες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, στα πλαίσια των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του, δημοσίευσε ένα έργο γεμάτο σεξιστική ρητορική, το οποίο αναπαράγει την κουλτούρα βιασμού, και υπάρχει δημοσιευμένο ακόμα και σήμερα. Ο καθηγητής, δεδομένου ότι είναι υψηλά ιστάμενος, είναι προστατευμένος από τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες έχουν φροντίσει να συγκαλύψουν το ζήτημα όταν αυτό βγήκε στην δημοσιότητα. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Παιδείας δεν εξετάζει καταγγελίες και -κάτι που δε μας εκπλήσσει- τις βάζει στο αρχείο.
Το καθεστώς πλήρους συγκάλυψης που έχουμε δει και βλέπουμε ακόμα να επικρατεί σε πολλά ελληνικά πανεπιστήμια, θρέφεται από τις σχέσεις εξουσίας που αναπτύσσονται ανάμεσα στο καθηγητικό προσωπικό και στην φοιτητική κοινότητα και επιβιώνει μέσω της ανοχής των πανεπιστημιακών αρχών. Είμαστε εδώ, όλα μαζί στον αγώνα κατά του σεξισμού και της παρενόχλησης, για να στηρίξουμε τις καταγγέλλουσες. Κανένα μόνο!»