Αρχική Eπικαιρότητα Εύα Καϊλή: Μέχρι τη Δευτέρα η αποφυλάκιση με «βραχιολάκι»

Εύα Καϊλή: Μέχρι τη Δευτέρα η αποφυλάκιση με «βραχιολάκι»

Το αργότερο τη Δευτέρα του Πάσχα αναμένεται να επιστρέψει στο σπίτι της, στις Βρυξέλλες η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, καθώς ελεύθερη με περιοριστικούς όρους κρίθηκε προχθές από τις βελγικές δικαστικές Αρχές, μετά από τεσσεράμισι μήνες προσωρινής κράτησης στις φυλακές του Χάρεν.

Χαμογελώντας για πρώτη φορά από καιρό, η κ. Καϊλή υποδέχτηκε την είδηση της αποφυλάκισής της με δισταγμό, αφού «από χθες το βράδυ (σ.σ. την Μεγάλη Τρίτη), όταν της το ανακοινώσαμε, μίλησα μαζί της τέσσερις-πέντε φορές μέχρι να το συνειδητοποιήσει» δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισής της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Ο γνωστός νομικός αναφέρθηκε και στην πρώτη αντίδραση της κ. Καϊλή μετά τη χαρμόσυνη είδηση, με την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή να του λέει: «Μου λες αλήθεια Μιχάλη, θα δω το παιδί μου;». «Αυτή ήταν η αντίδρασή της, βαθιά ανθρώπινη», όπως σχολίασε ο κ. Δημητρακόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι η Ευρωβουλευτής «δεν ομολόγησε αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, θα αγωνιστεί για την αθωότητα της μέχρι τέλους».

 

Σύμφωνα με τον συνήγορό της, «τέλειωσε το θέμα της ελευθερίας της τυπικά. Ουσιαστικά θα αφεθεί ελεύθερη, όταν θα βρεθεί το ηλεκτρονικό βραχιόλι. Το πιθανότερο μέχρι την Παρασκευή (σ.σ. αύριο) να έχει βρεθεί, οπότε και θα αποφυλακιστεί. Το μακρύτερο χρονικό διάστημα είναι μέχρι τη Δευτέρα».

 

Μετά την κομβική, αυτή εξέλιξη, ο κ. Δημητρακόπουλος εξήγησε πως η κ. Καϊλή θα φέρει ηλεκτρονικό βραχιολάκι και θα βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, το νωρίτερο αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, καθώς είναι τυπικά ελεύθερη και αυτό που απομένει είναι να βρεθεί πλέον το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που θα φορά, για να εγκατασταθεί εκ νέου στο σπίτι της. Στην νέα αυτή φάση της ζωής της, ωστόσο, η Εύα Καϊλή επέλεξε να μείνει μόνη της με την ανήλικη κόρη της στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες και όχι με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος θα διαμένει μόνος του σε άλλο χώρο του οικήματος.

 

«Υπάρχουν δύο χώροι» περιέγραψε ο κ. Δημητρακόπουλος, λέγοντας πως «στον έναν μένει ο σύντροφός της και στον άλλον, με δική της επιθυμία, θα μένει μόνη της μαζί με την κόρη της. Δεν είναι κάτι που το διέταξε ο ανακριτής, θα μπορούσαν να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο».

Αναφορικά με την επικοινωνία τους, αυτή θα γίνεται τηλεφωνικά και μόνο, ενώ οι μεταξύ τους τηλεφωνικές κλήσεις θα καταγράφονται, καθώς και ο κ. Τζιόρτζι έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Ήταν επιθυμία δική μας να είναι χωριστά» ξεκαθάρισε ο συνήγορος της κ. Καϊλή, επιβεβαιώνοντας την απόσταση που θέλει να κρατήσει η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής στην νέα φάση της ζωής της. Η απόσταση από το σύντροφό της μοιάζει η μόνη που δεν επιθυμεί να γεφυρώσει η ίδια, καθώς μέλημά της κατά τον συνήγορό της αποτελεί η αποκατάσταση της αξιοπρέπειάς της, μολονότι υπάρχουν ακόμη αρκετά μέτρα να διανυθούν.

 

 

Άγνωστα στοιχεία
Όπως είπε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, «ο δρόμος είναι ακόμα δύσκολος. Δεν αθωώθηκε. Ήδη όμως υπάρχουν στοιχεία στη δικογραφία τα οποία είναι συντριπτικά όσον αφορά την αθωότητά της, άγνωστα από τη δημόσια σφαίρα. Υπάρχουν στοιχεία που αθωώνουν την Εύα Καϊλή, ιδιαίτερα στα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοικία της».

Καθώς ένας πρώτος κύκλος της πολύκροτης υπόθεσης διαφθοράς με φόντο το Ευρωκοινοβούλιο κλείνει, «το όνειρο της Καϊλή είναι αν θα μπορέσει να επιστρέψει στη χώρα της και να κοιτάξει στα μάτια τους ψηφοφόρους που την εμπιστεύονται τόσα χρόνια. Αυτή είναι η αγωνία της, να μπορέσει να αποκαταστήσει την αξιοπρέπειά της» κατέληξε ο κ. Δημητρακόπουλος.

«Λογική απόφαση»
Παράλληλα, την είδηση για την αποφυλάκιση της κ. Καϊλή, του τελευταίου προσώπου με συμμετοχή στο Qatargate που παρέμενε στη φυλακή για τέσσερις μήνες, έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικαστής Αντούν Στσάερτ από το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου. Αξίζει, παράλληλα, να σημειωθεί πως η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη εμφάνισή της ενώπιον δικαστή.

Σημειωτέον ότι η 44χρονη πολιτικός και μητέρα ενός κοριτσιού δύο ετών είχε καθαιρεθεί από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μέσα Δεκεμβρίου, λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. Από πλευράς του, ο έτερος δικηγόρος της, Σβεν Μαρί τόνισε μετά την απόφαση πως «μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι η κυρία Εύα Καϊλή μπορεί να πάει σπίτι της γιατί τέθηκε υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση από τον ανακριτή Κλεζ. Δεν θα σχολιάσω κάτι περισσότερο, εκτός από το γεγονός ότι αυτή είναι μια λογική απόφαση που άργησε να ληφθεί» σε μια σύντομη δήλωσή του στο Euronews.

Νέος κύκλος
Η είδηση της αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή έκανε χθες το γύρο του κόσμου, ενώ για τους περισσότερους αναλυτές σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου στις έρευνες, για μια δίκη η οποία εκτιμάται από όλους τους εμπλεκόμενους ότι θα κρατήσει σε βάθος. Επιπρόσθετα, η επιβολή περιοριστικών όρων στην Ελληνίδα Ευρωβουλευτή δεν σημαίνει, ταυτόχρονα, πως παύουν και οι έρευνες για το πολύκροτο σκάνδαλο, όπως δήλωσε στο Politico ο Κρίστιαν ντε Βαλκενίρ, καθηγητής ποινικού δικαίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λουβέν στο Βέλγιο. «Δεν προϋποθέτει ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί… η αποφυλάκιση υπό ηλεκτρονική επιτήρηση θεωρείται παράταση του εντάλματος σύλληψης, αλλά με τη μόνη διαφορά ότι το ένταλμα δεν εκτελείται σε φυλακή» είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως η βελγική Δικαιοσύνη είχε ήδη λάβει πανομοιότυπες αποφάσεις υπέρ του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα προχθές, ο οποίος δηλώνει αθώος, όπως και η Εύα Καϊλή, αλλά και υπέρ του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος φέρεται ως «εγκέφαλος» της υπόθεσης. Σύμφωνα με έγγραφο που περιγράφει το σκεπτικό της απόφασης, οι Βέλγοι δικαστές σημειώνουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις προϋποθέσεις που κρατούσαν την ευρωβουλευτή στις φυλακές. Ωστόσο, η αιτιολογία που την αφήνουν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους είναι ξεκάθαρα «προσχηματική», σύμφωνα με νομικούς κύκλους.

 

Στο ίδιο έγγραφο, οι δικαστές επιμένουν ότι οι λόγοι που την κρατούσαν τόσο καιρό στη φυλακή ακόμη ισχύουν. Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Είναι δεδομένο ότι οι λόγοι, όπως αναφέρονται στο ένταλμα σύλληψης που επιβεβαίωσαν τα ανακριτικά δικαστήρια, εξακολουθούν να ισχύουν όσον αφορά στον κίνδυνο υποτροπής, συμπαιγνίας και αποφυγής εκτέλεσης της ποινής, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη συνέχιση της προληπτικής κράτησης με ηλεκτρονικό βραχιολάκι».

Η σύλληψη
Όλα ξεκίνησαν, όταν η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου 2022 και αμέσως άρθηκε η βουλευτική ασυλία της, διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ, ενώ παύθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Η 44χρονη, Εύα Καϊλή κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και μεταφέρθηκε στη φυλακή Χάρεν, που βρίσκεται στα περίχωρα των Βρυξελλών, στο πλαίσιο της προφυλάκισής της. Στο ενδιάμεσο, η σύλληψή της προκάλεσε σοκ σε όλες τις Βρυξέλλες και έφερε στο φως μια έρευνα για ένα «σύστημα» λόμπινγκ, το οποίο περιλάμβανε «μεγάλα» χρηματικά ποσά και «σημαντικά» δώρα που φέρεται να πληρώθηκαν από το Κατάρ και το Μαρόκο για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ για τις δύο αυτές χώρες.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης η βελγική αστυνομία κατέσχεσε πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά μετά από έρευνες σε σπίτια και γραφεία, ενώ η Εύα Καϊλή ήταν ένα από τα πέντε πρόσωπα που συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν ποινικά από τις βελγικές αρχές, μαζί με τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα και τον διευθυντή ΜΚΟ «No peace without justice» Νικόλο Ταλαμάνκα. Και οι τρεις είχαν αποφυλακιστεί το προηγούμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, η αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στο Qatargate, κατά το Politico, στο οποίο υπογραμμίζεται επίσης ότι η πολύμηνη προσπάθεια των βελγικών αρχών να διαλευκάνουν ποιος μπορεί να ήταν υπό τον έλεγχο ξένων κυβερνήσεων, ενώ εργαζόταν στο Ευρωκοινοβούλιο, μπαίνει σε νέα φάση.

Παρακολουθώντας την πορεία των ερευνών όλο αυτό το διάστημα, το Politico επισημαίνει πως για μήνες, το «δίχτυ» των εισαγγελέων διευρυνόταν, καθώς η αστυνομία συνέλαβε δύο ακόμη βουλευτές της ΕΕ, τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα και τον Ιταλό Αντρέα Κοζολίνο, καθώς και μια λογίστρια στην Ιταλία, τη Μόνικα Μπελίνι. Όμως οι εξελίξεις έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς άλλες συλλήψεις και σταδιακή απελευθέρωση υπόπτων από τις φυλακές σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Μέσα σε όλα αυτά, η κράτηση της Καϊλή είχε γίνει αντικείμενο έντονης συζήτησης σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στο βελγικό σύστημα φυλακών, τις οποίες επεσήμανε και η Ντέμπορα Μπεργκαμίνι, μέλος του ιταλικού κοινοβουλίου η οποία έγινε η πρώτη πολιτικός που επισκέφτηκε την Καϊλή ως έγκλειστη στη φυλακή.