Η απόφαση που έλαβε τη Δευτέρα ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΦΟΔΣΑ), όσον αφορά το Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), ανταποκρίνεται στη λογική «το μη χείρον βέλτιστον», τόνισε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας. Υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή οδηγεί στην κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σχολιάζοντας μάλιστα ότι «ήταν σαφές από τις δύο συναντήσεις που είχαμε στο Μαξίμου (οι δήμαρχοι της Περιφέρειας με τους αρμόδιους υπουργούς) ότι η κατεύθυνση της κυβέρνησης ήταν: κεντρική διαχείριση με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Ήταν σαφές γιατί δεν έκανε τις κινήσεις που έπρεπε για να στηρίξει την τοπική διαχείριση»…
Ωστόσο, ο δήμαρχος Καλαμάτας, στις δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι στο Δημαρχείο, εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση του ΦΟΔΣΑ, επειδή συμπεριλαμβάνει τα πάντα μέσα της, είναι «αβέβαιο και ασαφές» το που θα οδηγήσει τελικά. Γι’ αυτό το λόγο, πρόσθεσε, ο Δήμος Καλαμάτας θα προχωρήσει στη βελτίωση της τοπικής διαχείρισης των απορριμμάτων του και θα ζητήσει από την κυβέρνηση μηχανολογικό εξοπλισμό προς αυτή την κατεύθυνση.
«Η απόφαση του ΦΟΔΣΑ ήταν το μη χείρον. Δεν μπορούσαν οι Δήμοι να πάρουν καμιά άλλη απόφαση. Η οποιαδήποτε άλλη απόφαση είχε ως προϋπόθεση συστηματική δουλειά από το 2012 και προσπάθεια για τοπική διαχείριση τουλάχιστον από τους μεγάλους δήμους. Εφόσον δεν υπήρχαν αυτές οι προϋποθέσεις, το μη χείρον -αυτό ήταν η χθεσινή απόφαση- ήταν η φυσική κατάληξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, τονίζοντας ακόμη: «Από εδώ και πέρα έχουμε έναν ανηφορικό δρόμο, έναν αγώνα, να μην θεωρεί ο κόσμος ότι τελειώσαμε με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Έναν αγώνα που η καλή κατάληξή του δεν μπορεί να μη στηρίζεται στη συνεργασία με την κυβέρνηση και με την Περιφέρεια. Μπήκαν όλα μέσα σε αυτή την απόφαση, σε σημείο που πάρα πολλοί από εμάς να μην ξέρουμε με ακρίβεια τι περιέχεται στην απόφαση. Θα σας πως μόνο δύο σημεία; Τι θα πει ότι θα χωροθετηθεί η δράση διαχείρισης των απορριμμάτων στη Μεσσηνία, στο Νομό Μεσσηνίας; Θα ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή διαδικασίες εξεύρεσης τόπου; Πάλι από την αρχή; Δεν φτάνουν 3-4 μελέτες που έχουμε κάνει μέχρι τώρα με τον εντοπισμό σημείων; Τι γίνεται με τη διαδικασία των τελών όπου θα αποφασίσουν κυρίαρχα τα Δημοτικά Συμβούλια; Εύχομαι και ελπίζω αυτό το μη χείρον το οποίο ψηφίστηκε χθες, το ασαφές και το αβέβαιον, με τις κατάλληλες κινήσεις να δώσει κάποιο θετικό αποτέλεσμα».
Σε ό,τι αφορά το τι θα κάνει ο Δήμος, ο Παναγιώτης Νίκας σημείωσε: «Ο Δήμος προχωρά στα ζητήματα τοπικής διαχείρισης, θα εκσυγχρονίσουμε τη μέθοδο, έρχεται την Πέμπτη στο Δημοτικό Συμβούλιο η απόφαση προώθησης του διεθνούς διαγωνισμού για εξεύρεση μειοδότη όσον αφορά τα ζητήματα τοπικής διαχείρισης. Και στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Αυγούστου υποβάλλεται από το Δήμο Καλαμάτας προς την κυβέρνηση πλήρης φάκελος για χρηματοδότηση και μηχανημάτων τοπικής διαχείρισης και φορτηγών και χρηματοδότηση του εξοπλισμού για τα Πράσινα Σημεία».
Πάντως ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι ο σχεδιασμός του Δήμου για τη βελτίωση της τοπικής διαχείρισης δεν σημαίνει ότι η Καλαμάτα δεν θα ενταχθεί στην κεντρική διαχείριση όταν θα έρθει εκείνη η ώρα. Είπε χαρακτηριστικά: «Ο κεντρικός σχεδιασμός και η κεντρική ολοκληρωμένη διαχείριση ή θα γίνει από το κράτος ή θα γίνει με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Και είναι σαφές ότι και η Περιφέρεια και η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά όσον αφορά τα ΣΔΙΤ δεν έχω άποψη αρνητική. Και ας μην ξεχνάμε ότι χωρίς το ΣΔΙΤ του Σουφλιά δεν θα είχαμε αυτοκινητόδρομο μέχρι την Καλαμάτα. Αλλά με τους όρους κάθε ΣΔΙΤ μπορεί να σηκωθεί πάρα πολύ κουβέντα.
Επειδή όμως τα χρόνια θα είναι αρκετά και επειδή εκτιμώ ότι η θητεία μας θα ολοκληρωθεί μέσα σε αυτή την αβέβαιη κατάσταση, θα προετοιμαστούμε ως Δήμος πάρα πολύ καλά για να προωθήσουμε την τοπική διαχείριση όσο δεν έχει προχωρήσει η κεντρική διαχείριση».